Ордер на арест / Вагоновожатые

Афиша - Клубное кино - Ордер на арест / Вагоновожатые

Афиша - Клубное кино - Ордер на арест / Вагоновожатые

На багаточисельнi прохання,

9 лютого в "Кiнопанорамi" "вагоновожатые" в якості живого саундтреку акомпонуватимуть фільму Георгія Тасіна – "Ордер на арешт" (1926). Робота цікава, кропітка і дуже незвичайна для нас, не так часто опиняєшся в системі координат, коли в одній точці перетинаються минуле, сучасне та майбутнє! Запрошуємо і вас взяти участь у наших експериментах! 

Вперше кіноперформанс вiдбувся в "Довженко-центрi",в рамках 46-го МКФ Молодість і осіннього циклу освітньої програми КУЛЬТУРФІЛЬМ: "Femme Mute", присвяченого репрезентації жінки в українському німому. 

ОРДЕР НА АРЕШТ 

1926 УСРР, ВУФКУ (Ялта) , 84 хв.

Режисер: Георгій Тасін 

Сценарист: Соломон Лазурін 

Оператор: Альберт Кюн

Художник: Володимир Баллюзек 

У ролях: Віра Варецька, Хайрі Емір-заде, Алік Ліговецький, М. Кутузов, Ніколай Панов, Шорохова

 

"Червоні" залишають місто, голова ревкому Сергій Каргальський просить свою дружину Надію залишитися і переховати у себе таємний пакунок з документами. "Білі" входять в місто і одразу з’являються з обшуком на порозі Надії. 

Пакунок не знайдено, однак Надію заарештовують. "Білий" офіцер контррозвідник довго допитує її в садибі-штабі. Однак Надія твердо мовчить і сумлінно приховує місце знаходження пакунка, попри шантаж і загрози її сину, чоловіку і навіть глузду. 

"Ордер на арешт" - перший український радянський фільм, який тематизує традиційне мовчання жінки. Надію силують говорити, однак саме через навик мовчання вона протистоїть раціональному світові чоловіків і війни. 

Допит Надії Карагальскої перетворюється фактично на радянський аналог судового процесу з "Пристрастей Жанни Д’Арк", які Карл Теодор Дреєр зніме через два роки після фільму Тасіна. Тому попри свою розважальну ауру з шпигунськими перевтіленнями, психологічними тортурами та романтикою революційних комітетів, "Ордер на арешт" є в той же час роздумом про емансипацію жінки та її роль в історичних та соціальних процесах громадянських війн.

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua:
👉 Telegram-канал «Диван подождет» - это лучший гид по Киеву
👉 Facebook
👉 Viber
👉 Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях