Государственный Вильнюсский струнный квартет

Афиша - Концерты - Государственный Вильнюсский струнный квартет

Афиша - Концерты - Государственный Вильнюсский струнный квартет

Державний вільнюський струнний квартет (Литва) Даля Кузнецовайте (скрипка), Артурас Шілале (скрипка), Гірдутіс Якайтіс(альт), Аугустінас Васіляускас (віолончель) Участь бере Катерина Дядюра (фортепіано) Програма: М.-К. Чюрльоніс – Струнний квартет до мінор; С. Вайнюнас – Фортепіанний квінтет № 2; А. Дворжак – Струнний квартет фа-мажор("Американський"), тв. 96. За підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні.

До 100-річчя відновлення Литовської держави. Державний Вільнюський струнний квартет знаний ще із радянських часів. Його було засновано при литовській філармонії 1965 року альтистом, диригентом, музикознавцем і педагогом Донатасом Каткасом, який керував ансамблем до 1994 року. Учасників квартету об’єднувало також те, що всі вони закінчили аспірантуру Московської консерваторії, навчаючись в одного викладача. Перше визнання до колективу прийшло 1972 року (перша премія на престижному міжнародному конкурсі в Льєжі), а вже 1979-го квартет був удостоєний Державної премії Литви. На сьогоднішній день Вільнюський квартет відомий слухачам понад 30 країн світу. Щороку колектив дає близько 80 концертів у Європі, Азії, Африці, країнах Північної та Південної Америки.

Музиканти виступали в таких престижних концертних залах, як Merkin Concert Hall і Carnegie Hall (Нью-Йорк), Severance Hall (Клівленд), зал Московської консерваторії ім. П.І. Чайковського, Gewandhaus (Лейпциг), Musikverein (Відень), зал Баварського радіо (Мюнхен), зал Студії Глена Гульда (Торонто), зал Олів'є Мессіана і Mozarteum (Гренобль), Poirel (Нансі) та ін. Колектив має солідну дискографію, компакт-диски записані й випущені на студіях Литви, Росії, Німеччини, Франції, Фінляндії, Швеції, США. В репертуарі колективу, крім світової класики, особливе місце належить музиці національних литовських композиторів. З музично-просвітницькою діяльністю Вільнюського струнного квартету, що триває вже протягом кількох десятиліть, пов’язують нову епоху в культурному житті Литви. Вдумливі інтерпретації, вивірені інтонації, різноманітні виконавські барви та емоції свідчать про унікальні традиції і високий творчий потенціал цього чудового колективу.

У програмі київського концерту уславлений колектив представить музику литовських класиків, струнний квартет Мікальоюса Чюрльоніса і фортепіанний квартет Стасіса Андряуса Вайнюнаса (партію фортепіано виконає Катерина Дядюра), а також струнний квартет Антоніна Дворжака, що має назву "Американський". Концерт присвячено 100-річчю відновлення Литовської держави.

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua:
👉 Telegram-канал «Диван подождет» - это лучший гид по Киеву
👉 Facebook
👉 Viber
👉 Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Еще в разделе Концерты
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях