Вечер серенад. Киевский камерный оркестр

Афиша - Концерты - Вечер серенад. Киевский камерный оркестр

Афиша - Концерты - Вечер серенад. Киевский камерный оркестр

14 серпня у Національній філармонії України у рамках фестивалю оркестрової музики "Літні музичні промені" звучатимуть серенади Вольфганга Амадея Моцарта, Петра Чайковського та Едварда Елгара у виконанні Київського камерного оркестру. Серенада – один із найромантичніших старовинних жанрів. Зазвичай, це – ліричний музичний твір, який обов’язково комусь присвячений. Серенади відомі від епохи Середньовіччя, коли їх виконували трубадури увечері або вночі під вікнами коханої. Жанр набув особливого поширення в Італії та Іспанії. Співак сам акомпанував собі на лютні, мандоліні або гітарі. Пізніше серенада увійшла і в оперу. Наприклад, серенада Дон Жуана з однойменної опери Вольфганга Амадея Моцарта, серенада графа з опери "Севільський цирульник" Джоаккіно Россіні. Один із найпопулярніших творів Моцарта – "Маленька нічна серенада" для ансамблю із двох скрипок, альта, віолончелі та контрабасу (часто виконується у виконанні струнного оркестру). Написана у Відні 1787 року, коли Моцарт працював над оперою "Дон Жуан". Але вперше ця серенада була виконана вже набагато пізніше. Чайковський багато в чому продовжував ідеї Моцарта. Майже через століття, 1880 року, Чайковський написав власну "Серенаду для струнного оркестру".

У цьому творі "моцартівське" проявляється у відчутті форми, легкості та прозорості фактури. "Серенаду" композитор присвятив німецькому віолончелісту, диригенту, композитору та педагогу Карлу Альбрехту, з яким познайомився у Москві. Цей твір Чайковського став не менш популярним, ніж серенада Моцарта. Молодший сучасник Чайковського – англієць, скрипаль та композитор, сер Едвард Елгар. Його "Серенада для струнного оркестру" – версія "Трьох п’єс для струнного оркестру" – написана у 1888-1892 роки. Якраз у цей час композитор одружився з письменницею Елліс Робертс, яку дуже любив. І хоча в партитурі немає позначень, але, мабуть, твір присвячено саме їй. Сам автор вважав цю "Серенаду" своїм найкращим твором. ВЕЧІР СЕРЕНАД Київський камерний оркестр.

Програма: В. А. Моцарт – Маленька нічна серенада, К. 525 Е. Елгар – Серенада для струнного оркестру, тв. 20 П. Чайковський – Серенада для струнних, тв. 48. 

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua:
👉 Telegram-канал «Диван подождет» - это лучший гид по Киеву
👉 Facebook
👉 Viber
👉 Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Еще в разделе Концерты
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях