Хиндемит, Вайнберг. Киевский камерный оркестр

Афиша - Концерты - Хиндемит, Вайнберг. Киевский камерный оркестр

Афиша - Концерты - Хиндемит, Вайнберг. Киевский камерный оркестр

18 січня у Національній філармонії звучатиме музика ХХ та ХХІ століть у виконанні легендарного Київського камерного оркестру під орудою Наталії Пономарчук. 8 грудня 2019 року йому було би 100… Дмитро Шостакович називав його одним із найвидатніших митців ХХ століття. На творчість піаніста й композитора Мечислава Вайнберга (1919-1996) саме музика Шостаковича мала великий вплив. За словами Гідона Кремера, камерні симфонії Мечислава Вайнберга – це "найбільш особистісні відображення великого композитора на власне життя і життя його покоління, як щоденник найбільш драматичних періодів XX століття".

Камерна симфонія №4 для струнного оркестру та кларнета – один із останніх творів Мечислава Вайнберга, створена ним 1992 року. Кожна із його камерних симфоній розвиває теми ранніх творів і ставить їх в новий контекст, а четверта не є винятком. Цього разу соло виконає кларнетист Томас Мазур. Сучасником Шостаковича є й німецький класик ХХ століття – Пауль Хіндеміт. Сьогодні найбільш популярним твором Пауля є його "Траурна музика", написана 1936 року. Гіндеміт був альтистом і готувався до концерту на BBC. Але в цей час помер англійський король Георг V. Із цього приводу композитор написав невелику п’єсу для альта та струнних і виконав її в той же день. Солістом виступить Андрій Чоп.

І твори Пауля Хіндеміта виконував чеський композитор та піаніст, єврейського походження Ервін Шульгофф (1894-1942). Він був блискучим піаністом і композитором, за що й отримав кілька премій. У творчості цікавився всіма сучасними тенденціями, зокрема, дадаїзмом. Також він одним із перших європейських композиторів став активно використовувати джаз у симфонічній музиці. 1941 року Шульгоф подав прохання про громадянство в Радянському Союзі, отримав дозвіл і візу, але не встиг виїхати. На другий день війни був заарештований, а 1942 року помер у концтаборі від туберкульозу… Цього разу звучатиме "Серенада" для струнного оркестру, що написана в ранній період творчості Ервіна Шульгоффа.

Київський камерний оркестр Диригент – НАТАЛІЯ ПОНОМАРЧУК Солісти – ТОМАС МАЗУР (кларнет) АНДРІЙ ЧОП (альт) Програма: П. Хіндеміт – Траурна музика для альта і камерного оркестру, М. Вайнберг – Камерна симфонія №4 струнного оркестру та кларнета, тв. 153, Л. Сидоренко – Oktagon, Е. Шульгофф – Серенада, тв. 18 

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua:
👉 Telegram-канал «Диван подождет» - это лучший гид по Киеву
👉 Facebook
👉 Viber
👉 Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Еще в разделе Концерты
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях