Иван Карабиц

Афиша - Концерты - Иван Карабиц

Афиша - Концерты - Иван Карабиц

17 січня у Національній філармонії відбудеться концерт, де звучатиме музика сучасного українського композитора Івана Карабиця (1945-2002), якому в саме в цей день було би 75… Звучатимуть твори, написані Іваном Федоровичем від 1970-х років, у виконанні Національного ансамблю солістів "Київська камерата" (художній керівник і диригент – Валерій Матюхін). Солістами виступлять скрипалька Богдана Півненко, співачки Тамара Ходакова та Мар’яна Головко.

Постать композитора, педагога і музичного менеджера Івана Карабиця є важливою в історії української музики другої половини ХХ століття. Його ім’я пов’язане з історією таких масштабних і важливих явищ у музичному житті Києва та України як Міжнародний музичний фестиваль "Київ Мюзик Фест", фестиваль "Київські літні музичні вечори", Міжнародний благодійний фонд пам’яті Володимира Горовиця та Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця. Іван Карабиць – сучасник "школи київського авангарду", оскільки, також був учнем Бориса Лятошинського, а після його смерті продовжив навчання в Мирослава Скорика.

У творчості Іван Федорович звертався, зокрема, і до додекафонії, і до джазу, і до українського фолку. Він написав симфонії, оперу-ораторію "Київські фрески", хорові, камерно-інструментальні та камерно-вокальні твори, естрадні пісні, музику до кінофільмів та театральних вистав. Його цікавила творчість класиків й сучасників – Вільям Шекспір, Григорій Сковорода, Іван Франко, Рабіндранат Тагор, Борис Олійник та інші. А серед його учнів, наприклад, Вікторія Польова, Олена Ільницька, Андрій Бондаренко, Максим Абакумов, Вадим Ракочі, Назарій Яремчук, Євген Брага… "НА БЕРЕЗІ ВІЧНОСТІ. ІВАН КАРАБИЦЬ" Національний ансамбль солістів "Київська камерата" Художній керівник і головний диригент – ВАЛЕРІЙ МАТЮХІН Солісти – Анатолій Баженов (скрипка), Богдана Півненко (скрипка), Тамара Ходакова (сопрано), Мар'яна Головко (сопрано), Ліза Гессе (скрипка), Єлизавета Степаненко (фортепіано). Дівочий хор та хор старших класів диригентсько-хорового відділу Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені М.В.Лисенка (художній керівник – Юлія Пучко).

Програма: І. Карабиць - Елегія для фортепіано, Муз?ка для скрипки соло, Сім прелюдій для струнних, вокальний цикл "Пастелі" на вірші П. Тичини для сопрано з оркестром (оркестрування Т. Бачул), Серенада для струнних, Концертино для дев’яти виконавців, Vio-Serenаde для струнних, вокальний цикл "Мати" на вірші Б. Олійника (оркестрування О. Маринченка), Концерт-триптих для струнних, Ой засвіти, місяць для мішаного хору і альта (Пам’яті Миколи Леонтовича), Мій Києве на вірші В. Герасимова; Л. Гессе – Different worlds (Різні світи) Пам’яті Івана Карабиця. 

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua:
👉 Telegram-канал «Диван подождет» - это лучший гид по Киеву
👉 Facebook
👉 Viber
👉 Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Еще в разделе Концерты
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях