Тени предков

Афиша - Выставки - Тени предков

Афиша - Выставки - Тени предков

У виставковому центрі мистецтв "Zavalnyi Art Center" 8 травня відбудеться відкриття виставки живопису та графіки Олександри Федорук. На виставці демонструються твори, що увійшли до двох серій – "Тіні предків" та "Фемнезія". Обидві серії створювалися протягом останніх двох років і мають певні змістовні та сюжетні перетини, хоча і втілені різною художньою мовою. Під час роботи над серіями Олександра шукала образи та сюжети, а також розробляла шляхи їх втілення за допомогою експериментів з матеріалами. Акріл, олійні фарби, акварель, гуаш, а також різні види темпери, анілінові фарби, туш, олівець, полотно та папір – ці матеріали дають можливість відобразити різноманітність творив, тонкі переходи тону та кольору.

Серія "Тіні предків" - графічні твори, створенні на папері за допомогою поєднання класичного малюнку олівцем та авторської поліхромної техніки. Ця серія – це погляд з минулого у теперішнє. Площина паперу наповнена жіночим образами. Їх очі пильно дивляться на нас крізь призму часу, ніби намагаючись передати своїм нащадкам мудрість поколінь, налагодити зв’язок з сучасним світом, що майже втратив контакт з природним середовищем. Універсальна орнаментика, що оточує персонажів. відсилає нас до прадавнього джерела, яке може дозволити осягнути зміст існування людини, допомогти у пошуках відповідей на запитання "хто ми", "звідки ми прийшли" та "куди ми йдемо". Це погляд з прадавніх хащів назовні, на сучасну урбаністичну реальність. На створення серії "Тіней предків" художницю надихнуло споглядання рідного краю, майстерністю та відданістю своїй праці його людей. Зацікавленість авторки до традиційних ремесел також вплинула на формування образів серії.

Для створення графічних творів серії з такою багатошаровою тематикою авторка розробила свою особливу техніку, яка ж найповніше висловила ідею серії. Художниця експериментувала з матеріалами: олія, акрил, акварель, грифель, золото та срібло на папері або картоні. Специфіка техніки полягає у тому, що після створення першого слою або підмальовку художниця залишає твір на деякий час. Поступове просихання дає можливість отримати результат, який неможливо передбачити. Таким чином творчий процес приносить кожного разу нові відкриття, дозволяє комбінації фарб сформувати унікальне тло. Досвід реставрування творів мистецтва допомогає урізноманітнити спеціальні техніки, дозволяє художниці прискіпливо досягати бажаного результату. Серія "Фемнезія" є втіленням дослідження проявів внутрішнього світу, який людина ховає під яскравою зовнішньою оболонкою.

Також, у порівнянні та за аналогією до графічних "Тіней…", живописні сюжети "Фемнезії" - це погляд із зовнішнього середовища до внутрішнього, прихованого світу. Це дослідження стану споглядання та відсторонення, намагання проаналізувати неявні зв’язки, що поєднують особистість і те, що її оточує, впливає на неї. Серія втілює особисті рефлексії авторки на сучасний, іноді занадто швидкий світ, який одночасно є крихким та дивовижним. Образи, що увійшли до живописної серії, розкриваються авторкою шляхом співставлення абстрактних та реалістичних форм у поєднанні з яскравою колористикою, площинністю та об’ємністю деталей. Термін "Фемнезія" створює асоціації зі станом забуття, амнезії, певної пасивності та споглядання.

Олександра Федорук – графік, живописець, реставратор, іконописець та мономенталист. Художниця народилася у Києві у 1989 році. У 2014 р. закінчила курс Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури за спеціальністю "реставратор живопису". З 2017року працює реставратором у Національному художньому музею України. 


 

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua:
👉 Telegram-канал «Диван подождет» - это лучший гид по Киеву
👉 Facebook
👉 Viber
👉 Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях