Скільки проживе ваш кіт?
Як подарувати улюбленцю довге і здорове життя?
Досуг и еда
29 июля 2021 10:15
Скільки проживе ваш кіт?

За останні роки середня тривалість життя домашніх котів зросла. І ключову роль в цьому відіграє більш відповідальне ставлення до тварин з боку власників. Що ви можете зробити, аби ваш улюбленець потрапив до числа котів-довгожителів, а його життя навіть у зрілому віці було здоровим і благополучним?

Раббл - біло-рудий кіт, метис мейн-куна - помер минулого року у графстві Девоншир (Великобританія) у віці майже 32 років. У перерахунку на людські роки його вік становив 150 років! Ветеринар, який доглядав Раббла, зазначив, що кіт до останнього зберігав вельми непогане здоров’я, хіба що в останні роки йому доводилося давати ліки у зв’язку з проблемами із тиском.

Раббл - далеко не поодинокий кіт-довгожитель. Разом із ним мешкала кішка Мег, яка також досягла доволі поважного котячого віку: вона прожила 25 років.

Загалом, вважається, що найдовше в світі прожила кішка на ім’я Крім Пафф з Техасу: 38 років і 3 дні. Довгожителька навіть включена до Книги рекордів Гіннеса.

В останні роки відомостей про котів-довгожителів стає все більше. З чим це пов’язано?

Турбота подовжує життя

Тривалість життя улюбленця впливають умови життя
Тривалість життя улюбленця впливають умови життя

Тривалість життя домашніх тварин, як і людей, постійно зростає. За даними дослідження стану здоров’я тварин, що проводилось Banfield (одна з найбільших мереж ветеринарних клінік у США) за період з 2002 до 2012 року тривалість життя домашніх котів в середньому зросла на 10% і складала 12 років. Спеціалісти пов’язують це з тим, що змінилася культура ставлення власників до домашніх тварин. Відповідальне ставлення - це золотий стандарт утримання домашніх улюбленців, який стає все більш популярним в усьому світі. Про це свідчить і дослідження, проведене MZ Hub на замовлення компанії Royal Canin: 88% власників котів в Україні сприймають свого улюбленця як члена родини.

Турбота дійсно продовжує життя - і це не просто слова. Вуличні коти живуть в середньому 4-6 років - це вдвічі або навіть втричі менше за тривалість життя домашніх котів. Які ж саме чинники дозволяють котам жити довше? Нові досягнення в галузі ветеринарної медицини - причому роль відіграє як медицина невідкладних станів, так і регулярні профілактичні візити, вакцинація, своєчасна обробка тварини від паразитів, стерилізація. Наукові розробки у сфері харчування дозволяють забезпечити тварину тими поживними речовинами, які їй необхідні - й у такий спосіб підтримувати її здоров’я та подовжувати життя. Зокрема, в лінійці кормів Royal Canin є раціони для зрілих і старіючих котів. Їх формули підібрано таким чином, аби підтримувати здоров’я тварини з урахуванням вікових змін та потреб в енергії та фізичній активності. Також на тривалість життя улюбленця впливають умови життя, психоемоційний зв’язок із власником і те, наскільки задовольняються природні потреби тварини. 

У котів вік непомітний

Американська Асоціація Ветеринарних Лікарень (American Animal Hospital Association, ААНА) визначає три стадії старіння котів.

  • 7-10 років - зрілий (середній) вік - від середини до приблизно останніх 25% від очікуваної тривалості життя.
  • 11-14 років - літній вік - триває від зрілості до очікуваної тривалості життя (приблизно останні 25% від очікуваної тривалості життя).
  • Понад 15 років - геріатричний вік, який перевищує середню тривалість життя цієї породи. Таких котів називають довгожителями.

Цікаво, що визначити вік кота за його зовнішнім виглядом насправді дуже важко - на відміну, скажімо, від собак, у яких сивіє морда, міняється форма тіла, зменшується активність. Коти ж дуже часто навіть у поважному віці виглядають і поводяться майже так само, як у молоді роки. Наприклад, власниця вищезгаданого кота-довгожителя Раббла розповідала в численних інтерв’ю, що її улюбленець почав здавати лише за кілька місяців до смерті - нагадаємо, він прожив майже 32 роки! - а до того лишався доволі моложавим і подовгу гуляв у садку. 

Коли варто йти до ветеринарного лікаря

Обстеж кота від носа до хвоста
Обстеж кота від носа до хвоста

У котів непомітний не лише вік - вони ще й майстри приховувати своє погане самопочуття. Ця особливість спричинена генетичною пам’яттю і походить ще від тих часів, коли коти мешкали в дикій природі: тварини призвичаїлись приховувати свої хвороби, аби не привертати увагу хижаків.
Саме тому профілактичні огляди у ветеринарного лікаря такі важливі, адже вони дозволяють виявити проблеми на стадії, коли видимих ознак недуги ще нема. А якщо йдеться, наприклад, про таке небезпечне захворювання, як хронічна ниркова хвороба (найпоширеніша причина смерті у котів віком понад 5 років), то перші симптоми з’являються лише тоді, коли 75% нирок уже зруйновано хворобою. Якщо ж виявити хворобу своєчасно, то якість і тривалість життя улюбленця можна суттєво збільшити. Водночас із віком відбувається чимало таких змін у стані здоров'я тварини, які можна успішно попередити чи скоригувати. Тому у зрілому віці (після 7 років) профілактичні огляди варто проводити не щороку, як зазвичай, а двічі на рік. Спеціаліст допоможе відрізнити незворотні вікові зміни від тих патологічних станів, яким цілком можливо зарадити.

Важливий старт

Важливо розуміти, що фундамент життя тварини закладається у перші місяці її життя. Наприклад, багато котів страждають від хвороб, які почали розвиватися ще на ранньому етапі їхнього життя. Зокрема, йдеться про ожиріння. Сьогодні близько 50% котів у віці 5-11 років мають зайву вагу - а це, в свою чергу, призводить до цілої низки інших захворювань. Причому набір ваги часто починається ще у перші місяці життя кошеняти й відбувається непомітно. Саме тому слід разом зі спеціалістом підібрати раціон, який буде враховувати вік, породу, спосіб життя та особливості здоров’я саме вашого улюбленця. Ще один надійний спосіб захистити домашню тварину та членів родини від багатьох небезпечних хвороб - це вакцинація. Перші щеплення зазвичай роблять у віці 6-8 тижнів - ваш лікар складе індивідуальний графік. Зрештою, якщо тварина змалечку звикне до візитів до ветеринарного лікаря, то в подальшому візити в клініку будуть проходити простіше як для власника, так і для улюбленця. Ось чому важливо з самого початку встановити довірчі взаємини з вашим ветеринарним лікарем. Загалом рекомендується відвідати лікаря якнайшвидше після того, як ви взяли кошеня. Далі з метою профілактики варто відвідувати лікаря раз на шість місяців протягом першого року життя.

З метою підвищення обізнаності власників котів про важливість регулярних профілактичних оглядів у ветеринарного лікаря компанія Royal Canin проводить просвітницьку кампанію "Обстеж кота від носа до хвоста". В рамках цієї ініціативи, яка охоплює 11 регіонів України, власники котів мають унікальну можливість відвести свого улюбленця на безкоштовний профілактичний візит в одну з клінік свого міста. Для цього потрібно завантажити купон на сайті та записатись на прийом в одну з клінік зі списку (перелік закладів див. на сайті ). Долучайтесь до ініціативи Royal Canin та зробіть життя свого улюбленця здоровішим та щасливішим!

Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях