Глава МВД Украины обратился к киевлянам и гостям столицы

Фото с сайта www.unian.net

Фото с сайта www.unian.net

Люди города
08 декабря 2013 12:06
Автор: Daria Kornilova

Шановні співвітчизники! Шановні кияни та гості столиці!

Сьогодні кожен із нас відповідальний за майбутнє нашої держави. Мирні протести – це сигнали, що влада має почути від людей, знайти разом з громадським суспільством цивілізований вихід із ситуації, що склалася в Україні.

Зрозуміло, що потрібен конкретний діалог з урахуванням різнопланових суспільних інтересів.

Я публічно визнав провину органів внутрішніх справ у надмірному застосуванні сили.

Однак відповідальність за хід мирних зборів та їх наслідки повинні взяти на себе і їх організатори та політичні діячі, які виступають на них із різними закликами.

МВС неодноразово підкреслювало необхідність прийняття Закону України "Про мирні зібрання" європейського зразка. Його положення чітко б визначили роль, місце та міру відповідальності кожної сторони – учасника таких заходів.

Органи внутрішніх справ налаштовані до співпраці з будь-якими політичними силами журналістами, народними депутатами та громадськими організаціями щодо забезпечення безпеки людей, захисту громадського порядку.

Прикладом цьому є спільні патрулювання працівників міліції та активістів із учасників бойових дій в Афганістані. Вони несуть службу разом із правоохоронцями у місцях найбільшого скупчення людей, покликані виявляти провокаторів і порушників громадського порядку, при нагоді урегулювати конфлікти між мітингувальниками.

Ми чуємо людей, які прибувають на майдан і готові реагувати на всі звернення громадян.

Сподіваюся співпраця з небайдужими громадянами допоможе попереджати будь-які намагання ускладнити або спровокувати ситуацію, нейтралізувати правопорушників.

Мушу поінформувати громадськість і про криміногенну обстановку. У цілому по регіонах вона суттєво не змінилася. На всі скоєні злочини та порушення громадського порядку реагуємо відповідно до визначених повноважень.

Однак виникає стурбованість щодо оперативної обстановки у м. Києві, де зросли окремі злочинні прояви, зокрема квартирні крадіжки, пограбування, хуліганства. До столиці, нажаль, направляються і особи з сумнівними намірами.

Мали місце затримання на Майдані провокаторів, осіб, які під виглядом благодійників збирали кошти на потреби мітингувальниківтощо. Тому закликаю вас бути пильними та про всі підозрілі вчинки негайно повідомляти працівників міліції. Не вирішуйте питання самотужки у не правовому полі. Ми готові виділити у місцях масового перебування людей додаткову кількість працівників для попередження, зокрема, крадіжок особистого майна.

Детальний аналіз та моніторинг засобів масової інформації свідчить про те, що особливо в останні місяці проти Міністерства внутрішніх справ розгорнуто масштабну, викривлену, побудовану нерідко на неперевірених даних, інформаційну пропаганду.

Окремі політики ставлять питання щодо не легітимності діючої влади. Закликають до побиття працівників міліції, штурму та захоплення органів влади. Яку правову оцінку слід давати таким діям?

Громадськості нав’язується думка і пропагується ненависть до міліціонера та правоохоронної системи в цілому. Лунають заклики до непокори, окремі особи вдаються до погроз на адресу правоохоронців і навіть - до членів їх родин. Це все має ознаки злочину, а про моральну сторону таких вчинків нічого і коментувати. Прошу і закликаю не вдаватися до таких ганебних вчинків, відрізняти правдиву інформацію від тієї, що направлена на штучне формування суспільного невдоволення, агресію.

Ми будемо негайно реагувати в рамках закону, на погрози працівникам правоохоронних органів, судів та членам їх сімей.

Звертаюся до організаторів протестнихакцій – нам слід разом унеможливлювати незаконні дії по відношенню до працівників міліції.

Підкреслюю – подібні погрози, відповідно до Закону тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Працівники міліції, винні у перевищені своїх повноважень, після ретельної перевірки будуть відповідати згідно Українського законодавства. Ми розуміємо, вирішення питання з винуватцями побиття громадян на Майдані – перший крок для повернення суспільної довіри.

Вимагаю від своїх колег суворо дотримуватися вимог Присяги, не порушувати дисципліну та Закон.

Шановні громадяни! Кияни!

Вас закликають приєднуватися до мітингувальниківі заявити про свою позицію. Людей запрошують 8 грудня масово вийти на вулиці м. Києва, провести віче та прийняти відповідні вимоги до влади.

У котрий раз прошу бути пильними, не залишати дітей без нагляду, проявляти повагу до людей похилого віку. Не піддавайтеся до провокацій!

Як показали минулі події, такі особи мають для цього відповідну підготовку, розраховують на залучення до їх протиправних дій якомога значної кількості громадян. Це вже певні технології і вони використовуються не вперше.

Переконливо прошу дослухатися до моїх порад.

Сподіваюся на порозуміння, виваженість та мудрість народу України!

З повагою,

Міністр внутрішніх справ України  

Віталій Захарченко

ТОП РАЗДЕЛА
Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях