Фільми про кримських татар, які варто подивитися -
Фільми про кримських татар, які варто подивитися
Дозвілля та їжа
18 травня 2022 18:16
Фільми про кримських татар, які варто подивитися - фото: кадр із фільму "Хайтарма"

У середу, 18 травня, в Україні вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Саме у цей день у 1944-му році розпочалося примусове переселення мешканців Криму. Згідно з офіційними даними радянської влади, депортували більше 183 тисяч людей. Інші джерела говорять про більше ніж 228 тисяч. Половина із цих людей загинула у дорозі. Vgorode зібрав п’ять фільмів про тяжку історію кримськотатарського народу.

"Хайтарма" (2013)

"Хайтарма" – це історична драма режисера Ахтема Сеітаблаєва, який також виконав головну роль. Це перший художній фільм про депортацію кримських татар. У ньому розповідається трагічна історія кримськотатарського народу – початок сталінської депортації 18 травня 1944 року. За цією жахливою подією глядач спостерігає очима прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана. Після звільнення Севастополя він вирушає у відпустку до рідної Алупки, де на його очах розпочинається депортація. З кримськотатарської мови "Хайтарма" перекладається як "повернення".

"Чужа молитва" (2017)

Ще один фільм Ахтема Сеітаблаєва. У стрічці "Чужа молитва" розповідається історія кримської татарки Саїди Аріфової. Під час Другої світової війни вона врятувала від нацистів 88 єврейських дітей-сиріт, видаючи їх за кримських татар. Вдруге вона рятувала дітей від військ НКВС під час депортації кримських татар, довівши, що ці діти є євреями. Через анексію Криму більша частина зйомок проходила в Грузії.

"1944. Крим. Депортація" (2019)

Документальний фільм режисерів Фатіми Осман і Юнуса Паші розповідає три історії людей, які пережили депортацію до Середньої Азії. Вони діляться своїми спогадами про дні депортації, про "товарняки", про перші роки заслання, коли люди тисячами помирали від голоду та хвороб, про те, як їм самим вдалося вижити в цих нелюдських умовах.

"Додому" (2019)

"Додому" – драма кримськотатарського режисера Нарімана Алієва. У цій стрічці мова йде про події 2014-го року. У кримського татарина Мустафи помирає первісток, син Назім, тому батько вирушає до Києва, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму. Основна думка – це повернення кримських татар на Батьківщину та конфлікт поколінь.

"Самоповернення в Крим" (2021)

Режисерка Анна Цигима створила цей документальний фільм до 30-ї річниці Незалежності України. Стрічка про повернення цілого народу – це історія перемоги усупереч системі, яка стала можливою завдяки сгуртованості. Серед героїв фільму є ветерани кримськотатарського руху, а також вимушені переселенці.

 

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах