У Переяславі під Києвом знесли монумент "Навіки з російським народом"

У Переяславі під Києвом знесли монумент "Навіки з російським народом".

У Переяславі під Києвом знесли монумент "Навіки з російським народом". Фото: wikipedia.org

Події
08 липня 2022 20:37

Один із найвідоміших пам'ятникiв Київської області, встановлений у Переяславі-Хмельницькому за радянських часів на честь  Переяславської Ради, було демонтовано вчора, 7 липня.

Нагадаємо, Переяславська Рада пройшла 1654 року в Переяславі, на цих зборах запорізьких козаків на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким ухвалили рішення про об'єднання території Війська Запорізького з Російським царством, там же козаки присягнули цареві. Монумент на честь цієї події було встановлено у Переяславі-Хмельницькому (таку назву місто мало з 1943 до 2019) у 1961 році.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На пам'ятнику на честь 300-річчя возз'єднання України з Росією був напис "Навіки разом, навіки з російським народом".

І ось нарешті 7 липня цього року пам'ятник демонтували за рішенням громади та органу місцевого самоврядування. Глава Київської ОВ Олексій Кулеба написав із цього приводу, що після злочинів, які скоїла Росія в Бучі, Гостомелі, Ірпені, мови про возз'єднання та дружбу йти не може.

Також про демонтаж висловився і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. За його оцінкою, знесення пам'ятника - це приклад цивілізованого порятунку від пережитків радянських часів та міфів про дружбу двох країн.

За словами Ткаченка, пам'ятник згодом буде передано на зберігання до Національного історико-культурного заповідника "Переяслав".

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3523652-u-pereaslavi-znesli-monument-do-300ricca-vozzednanna-z-rosieu.htmlhttps://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3523652-u-pereaslavi-znesli-monument-do-300ricca-vozzednanna-z-rosieu.html
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах