Яка зарплата у військових в Україні під час війни
Яка зарплата у військових в Україні під час війни
Події
18 серпня 2022 14:28
Яка зарплата у військових в Україні під час війни - фото: tsn.ua

Всі військовослужбовці в Україні отримують грошове забезпечення від держави, яке підвищили з початку повномасштабної російської агресії.  Сума зарплати залежить від особливостей проходження військової служби. Також передбачені щомісячні премії та надбавки. 

Як повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, грошові виплати, які отримують українські військові, складаються з двох частин: 

  • щомісячне грошове забезпечення, яке військовослужбовці отримують відповідно до своєї посади, звання, тривалості військової служби, її інтенсивності, кваліфікації тощо;
  • додаткова грошова винагорода, встановлена за ініціативою президента Володимира Зеленського на період воєнного стану. Додаткові виплати військовим передбачені постановою Кабміну від 28 лютого 2022 року №168. 

Сума грошової винагороди залежить від того, чи бере військовий участь в бойових діях: 

  • 30 тисяч гривень на місяць (приблизно 1000 гривень на день) – для тих військовослужбовців (крім строкової служби), які не залучені до бойових дій;  
  • 100 тисяч гривень на місяць (або приблизно 3000 гривень на день) – для тих військових, які беруть участь у боях. У тому числі військовослужбовцям строкової служби.  

Грошову винагороду отримують військовослужбовці ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ГУР МОУ, НГУ, ДПСУ, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу генерального прокурора, рядовому та начальницькому складу ДСНС, співробітникам Служби судової охорони, начальницькому складу управління спецоперацій Національного антикорупційного бюро та поліцейським. 

Також військові можуть отримувати доплати за науковий ступінь, вчене, почесне чи спортивне звання, але тоді, коли їхня діяльність за профілем збігається з такими ступенем чи званнями.

Крім цього передбачені винагороди за знищення ворожої техніки та успішне виконання бойового завдання. Суми визначені в додатку 3 наказу Міністерства оборони України № 340 від 18 вересня 2020 року. Проте, для отримання цих виплат знадобиться низка рапортів і документів від безпосереднього військового керівництва, а також фото та відео з координатами місця знищення. 

Як вираховуються додаткові виплати військовослужбовцям

Олексій Рєзніков зазначив, що чим більше днів військовослужбовець провів у бою, тим більшу додаткову винагороду він отримає. Кожного місяця ця сума може суттєво відрізнятися.  

– Тобто, якщо військовослужбовець, скажімо рядовий стрілець пів місяця обороняв кордон з Угорщиною, а інші пів місяця брав безпосередню участь у боях на Харківщині чи Донеччині, сумарно на місяць йому буде нараховано щомісячне грошове забезпечення у розмірі близько 13-14 тисяч гривень відповідно до посади та звання, близько 15 тисяч гривень додаткової винагороди за несення служби під час воєнного стану та близько 50 тисяч гривень за безпосередню участь у бойових діях, – пояснив міністр оборони Олексій Резніков.  

Яку зарплату отримують мобілізовані під час війни 

Мобілізовані українці нічим не відрізняються від тих громадян, які підписали контракт про військову службу. Вони мають право отримувати грошове забезпечення в повному обсязі. Так враховуються всі надбавки та премії, на рівні військовослужбовців-контрактників відповідно до посад і військових звань. 

На них так само розповсюджується закони "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про соціальний і правовий статус військовослужбовців і членів їх сімей". Передає Finance.

Те саме стосується добровольців, які записалися до лав Територіальної оборони. ТрО – це окремий рід сил Збройних сил України. Громадяни так само підписують контракт на проходження військової служби (мінімальний термін для рядового складу – 3 роки). 

Варто зазначити, що 1 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, за якими мобілізовані військовослужбовці більше не отримуватимуть середню заробітну плату, яку вони гарантовано отримували від роботодавця на час призову. Тобто за мобілізованим зберігаються лише його місце роботи та посада. Законопроект підписав Президент України. 

Чи отримують кошти поранені та полонені військовослужбовці 

За військовослужбовцями, які отримали поранення або потрапили в полон зберігають усі форми грошового забезпечення, які вони отримували до цього. Про це повідомляє адвокат Андрій Новак "Українській правді". 

100 тисяч гривень отримують:  

  • військові, які дістали поранення на війні та перебувають на стаціонарному лікуванні чи у відпустці за висновком військово-лікарської комісії;
  • бійці, яких захопили у полон або взяли у заручники, а також відправлені у нейтральні держави або безвісно відсутні. 

Олексій Резніков зазначив, що потрібно не лише переконатися, що воїн у полоні, а зафіксувати цей факт. 

– Необхідно не тільки переконатися, що наш воїн у полоні, скажімо, побачити його на відео. Треба у визначеному порядку зафіксувати цей факт. Фінансисти Міноборони тримають на особливому контролі виплати родинам полонених. У разі потреби я прошу звертатися до Міністерства, ми усі питання вирішимо, – зауважив міністр оборони Олексій Резніков.  

Гроші членам сімей військових, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини або дезертирували – гроші не виплачують. 

Членами родини військового вважаються чоловік або дружина. У разі їх відсутності, це може бути повнолітня дитина, опікуни, піклувальники або усиновлювачі неповнолітніх. Також – батьки військового або особи, які перебувають на його утриманні.  

Скільки отримують члени сім’ї загиблого військового 

Крім щомісячного додаткового забезпечення, сім'ї загиблих бійців отримують 15 мільйонів гривень, яку розподіляють рівними частинами на всіх членів родини. Про це йдеться в постанові КМУ №168. 

Однак чіткого переліку осіб, які можуть претендувати на частину з цих грошей, не встановлено. Тому в кожному випадку варто доводити свою приналежність до сім'ї загиблого військового через суд.  

Куди звертатися, якщо виникли проблеми з виплатами 

  • До командира чи його заступника по роботі з особовим складом. Вони формують бойові накази, від яких залежать виплати, і передають їх фінансистам. 
  • За необхідності до фінансової служби своєї військової частини. 
  • Зателефонувати на гарячу лінію Департаменту фінансів Міністерства оборони з питань грошового забезпечення та соцвиплат: 044-271-35-59. 

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах