В Україні перестануть продавати ліки, які зробили в РФ чи Білорусі

В Україні перестануть продавати препарати, які зробили в РФ та Білорусі

В Україні перестануть продавати препарати, які зробили в РФ та Білорусі - фото: freepik.com

Події
24 травня 2022 18:02

Верховна Рада підтримала зміни до закону "Про лікарські засоби". Тепер обіг препаратів, які виробляють на території РФ чи Білорусі, можна обмежувати.

Згідно з документом, у держреєстрації ліків може бути відмовлено у разі, якщо один або кілька етапів його виробництво здійснювалося підприємствами на території РФ чи Білорусі. Також дозволено скасовувати держреєстрацію препарату, якщо заявник або його представник пов'язані з російськими компаніями.

У МОЗ повідомили, що Росія не виготовляє оригінальних ліків. Більшість препаратів російського виробництва – генерики – тобто ті, у основі яких така ж кількість і якість активної речовини, що у оригінальному засобі. Тож від них можна буде відмовитись на користь українських чи європейських виробників.

Журналісти Vgorode проаналізували ринок лікарських засобів в Україні та з'ясували, що в аптеках препаратів російського чи білоруського виробництва є не так багато. Ми знайшли противірусні пігулки "Арпефлю" (Білорусь) та "Нормомед" (Росія). Також на сайтах ще є ліки для серця та судин "Ніктрогліцирин" російського виробництва, але вже не в наявності. Замість нього пігулки з тією самою назвою, але українського та польського виробництва. На сайті "Лікі24" є також багато гінекологічних препаратів з РФ та Білорусі:

Приклади препаратів, виробництво яких у Росії чи Білорусі -Приклади препаратів, виробництво яких у Росії чи Білорусі - фото: liki24.com

Зазначимо, що також цим документом дозволили на період воєнного стану зупиняти експорт лікарських засобів, якщо виникне проблема із забезпеченням потреб системи охорони здоров'я.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах