Як обирати віскі

Как выбрать виски? - фото

Віскі – міцний напій зі світовою популярністю, який роблять в самих різних країнах. Його п'ють нерозбавленим і в коктейлях, на шумних вечірках або в якості диджестива. Але для багатьох українців досі цей напій залишається чимось екзотичним. А тому дуже часто виникає питання, як обрати віскі новачкові. Давайте про це поговоримо.

Види віскі

Напій класифікують таким чином:

Регіон і смак віскі

Поціновувачі здатні за смаком і ароматом віскі визначити регіон його виробництва. Для новачків ми зібрали коротку інформацію, яка допоможе обрати напій, що найбільш відповідає вашим смакам.

Шотландія

Ця країна разом з Ірландією претендує на звання батьківщини віскі. Тут дуже багато винокурень і величезний вибір різновидів цього напою. Для виготовлення віскі тут використовують ячмінний солод, дріжджі і джерельну воду. Після перегонки напій витримують у бочках з-під бурбона або хереса не менше 3 років.

Новачкам краще всього починати знайомитися з напоєм з добре витриманих сортів від відомих у всьому світі лідерів – Johnnie Walker, Glenfiddich, Ballantine's і так далі.

Ірландія

Друга (чи на думку самих ірландців перша) батьківщина віскі. Тут напій також робиться на основі ячменю. Але на відміну від Шотландії, де обходяться подвійною дистиляцією, ірландці практикують потрійну, а в перегінному кубі одночасно з солодом знаходиться не солоджений ячмінь.

Напій з Ірландії має дуже м'який смак. Серед кращих брендів – Jameson, Bushmills, Tullamore Dew та ін.

США

Правильно говорити, що тут роблять не віскі, а бурбон. Основний інгредієнт напою – кукурудза, яка і надає йому оригінальний аромат і м'який смак.

Канада

В Канаду технологію виробництва віскі завезли з Шотландії. Пізніше із США прийшли рецепти кукурудзяного бурбона. Сьогодні в Канаді роблять віскі на основі ячменю, кукурудзи, пшениці і іржі. Усі напої є блендами. Причому, у складі можуть бути присутніми в невеликих кількостях також інші міцні алкогольні напої, наприклад, ром або горілка.

Рекомендуємо спробувати Crown Royal, Canadian Club або Seven Letters.

Японія

У країні Вранішнього Сонця віскі роблять шотландським методом з високоякісної сировини. Винокурень в країні небагато, тому на експорт йде обмежена кількість пляшок.

Японський віскі – не найдешевший варіант, а пробувати його має сенс знавцям, які здатні оцінити відтінки смаку і аромату цього напою.

Обираємо з розумом

І, наостанок, декілька порад по вибору напою в магазині. Для знайомства купуйте віскі з витримкою не менше 5 років, інакше ви навряд чи оціните особливості смаку і аромату. Екзотику краще залишити на потім, розпочинайте з добре відомих брендів. Обов'язково переконайтеся, що ви купуєте оригінальний напій. А краще всього, вирушайте за покупками в спеціалізовані магазини.

Наприклад, в інтернет-магазині Vintage ви зможете вибрати віскі з різних країн, оригінальність якого підтверджується відповідними документами і сертифікатами. А якщо у вас виникнуть питання і складнощі з вибором, професійний сомельє допоможе підібрати оптимальне рішення.

 

 

Последние новости