У Києві Володимир Зеленський провів зустріч з президентами Польщі та країн Балтії

У Києві Володимир Зеленський провів зустріч з президентами Польщі та країн Балтії. || Фото: president.gov.ua

Учора, 13 квітня до України приїхали президенти постійних країн-партнерів - Польщі, Литви, Латвії та Естонії.  Президент України Володимир Зеленський відзначив лідерство цих держав щодо всебічної підтримки у протистоянні військовій агресії з боку росії.

Лідери Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс та Естонії Алар Каріс перед зустріччю з Володимиром Зеленським побували у зруйнованих окупантами містечках Київської області - у Бучі, Бородянці та Дмитрівці.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Після офіційної зустрічі глав держав у Маріїнському палаці для представників ЗМІ було проведено брифінг. Президент України розповів про результати переговорів з партнерами.

Зеленський зазначив, що візит президентів Польщі та країн Балтії до звільнених населених пунктів Київщини означає, що для них дуже важливо побачити на власні очі, що відбулося в цих маленьких містечках, які були спалені та закатовані.

Український гарант подякував колегам за те, що вони першими підтримали Україну щодо потужної санкційної політики проти рф, а також за оснащення нашої армії бойовим озброєнням. Зеленьський має надію, що в України будуть такі ж дружні, партнерські, чесні й відкриті стратегічні відносини з усіма сусідніми державами.

- І впевнений, що ці чотири держави (Польща, Литва, Латвія та Естонія - ред.) будуть першими на всіх сторінках майбутньої історії України. А майбутнє в нас велике, тому що з такими партнерами та друзями ми точно переможемо, - переконаний Володимир Зеленський.

Виступ президента Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що був в Україні за день до початку війни, а нинішній його візит є знаком солідарності з Україною та її героїчним народом. За словами Дуди, Польща гостинно прийняла близько двох мільйонів переселенців. 

Прокоментував Анджей Дуда і наслідки російської агресії, які він зміг побачити на власні очі.

- У це складно повірити. Це не війна, це тероризм. Якщо хтось висилає літаки та солдатів, щоб бомбардувати житлові райони, вбивати мирне населення, то це не війна, а жорстокість, бандитизм, тероризм, - заявив він.

Президент Польщі впевнений, що важливо притягнути до відповідальності в міжнародних судах виконавців злочинів і тих, хто віддавав злочинні накази. Застосовані санкції мають привести до припинення війни та запобігти агресії в майбутньому.

На завершення виступу Анджей Дуда висловив сподівання, що вільна, суверенна, незалежна Україна незабаром стане частиною Європейського Союзу.

Виступ президента Литви

Президент Литви Гітанас Наусєда відзначив, що українська нація впродовж останніх тижнів показала свою міць і рішучість і продовжує демонструвати ці якості щодня у боях. Він також переконаний, що російська влада має відповісти за всі тяжкі злочини, скоєні російськими солдатами на Київщині і не тільки.

Наусєда заявив, що Україна має перемогти в цій війні, а для цього вона потребує підтримки – військової, збройної, гуманітарної, фінансової, економічної. Президент Литви підтримує запровадження повного ембарго на російську нафту й газ, санкції проти всіх банків рф, щоб зупинити фінансування війни.

Гітанас Наусєда повідомив, що у Вільнюсі мають намір створити хаб української культури й освіти, який працюватиме під проводом перших леді держав.

[read_more_vg id="1203194"]

Виступ президента Естонії

Президент Естонської Республіки Алар Каріс наголосив на необхідності відсунути російські війська далі на схід, щоб забезпечити мир у Європі.

Увесь естонським народ глибоко співчуває Україні через ті жахи, які вчинили з нашим народом російські окупанти. Каріс заявив, що усі злочини рф повинні бути розслідувані, вони мають братися до уваги при застосуванні нового пакету санкцій проти росії.

Від країн-партнерів, за словами естонського президента, Україна має отримати допомогу у вигляді необхідного озброєння.

Виступ президента Латвії

Президент Латвійської Республіки Егілс Левітс зауважив, що в міжнародних судах вже розпочинається процес щодо притягнення агресора до відповідальності за воєнні злочини, скоєні проти українців.

Президент Латвії також переконаний, що нині Україна потребує збройної допомоги. Постачання зброї є обов'язком европейських країн, адже Україна б'ється за них усіх. Лідер Латвії зазначив, що сьогодні всі країни-члени НАТО мають допомогти Україні ефективним озброєнням.

Крім того, Егілс Левітс зауважив, що Латвійська Республіка може допомогти Україні з експортом зернових.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що президент США Джо Байден нещодавно повідомив про рішення Вашингтона надати Україні додаткову військову допомогу на 800 мільйонів доларів. У неї буде входити різне озброення і техніка. Рішення про збройну допомогу нашій державі прийняли і у Франції.

Последние новости