Паспорти України можна буде оформити за кордоном

Паспорти України можна буде оформити за кордоном || фото: crimea.suspilne.media/

Із початком повномасштабної війни мільйони українців виїхали за кордон, де зіткнулися із проблемою отримання посвідчення особи. Уряд запускає експериментальний проект із оформлення паспорта громадянина України та закордонного паспорта українцям, які виїхали з країни.

Постанова опублікована на порталі Кабінету Міністрів.

Документ набирає чинності 25 червня. Експеримент триватиме шість місяців, після чого Уряд змінить правові норми, щоб спростити процедуру видачі паспортів за кордоном.

Згідно з постановою, українці за кордоном можуть отримати паспорт протягом 3-х місяців після подання документів. Після цього терміну документ повернуть на зберігання до територіального підрозділу Міграційної служби.

Паспорт зберігатимуть 2 роки, після чого його утилізують. При цьому в цей термін не включатимуть час воєнного стану в Україні чи карантину.

Новий паспорт також можна буде отримати, якщо старий документ загублено або викрадено. У цьому випадку факт крадіжки доведеться зафіксувати у компетентних органах держави, де сталася НП. Отримати у них підтвердження, а потім перекласти та завірити документ.

Перелік держав, де прийматимуть документи для оформлення паспортів громадянина України, визначать після погодження із МЗС.

[read_more_vg id="1209650"]

Последние новости