Мобілізація в Україні 2022: хто не підлягає призову та може виїхати за кордон

Мобілізація в Україні 2022: хто не підлягає заклику та може виїхати за кордон || фото: grad.ua

В Україні вже 118-й день триває повномасштабна війна. У зв'язку з агресією Росії процес загальної мобілізації продовжили до кінця літа.

Vgorode з'ясував, хто не підпадає під мобілізацію, що таке "білий" квиток та хто з чоловіків під час воєнного стану може виїхати за кордон.

Хто підпадає під мобілізацію

Під мобілізацію потрапляють усі чоловіки віком від 18 до 60 років. Після отримання повістки вони повинні з'явитися у військові частини або збірні пункти територіального центру комплектації.

Хто не підлягає призову на військову службу

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу з мобілізації такі категорії:

Під час особливого періоду не призватимуть також:

Люди з інвалідністю можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і лише за місцем проживання.

Якщо ви потрапляєте в одну з категорій українців, які не підлягають мобілізації, але все ж таки отримали повістку, не поспішайте панікувати. Після отримання повістки вирушайте до територіального центру комплектування для уточнення даних. На місці повідомите про свій статус, тому що в ТЦК цієї інформації про вас немає.

При собі потрібно мати свідоцтво про народження, посвідчення інваліда та інші документи, що підтверджують ваші слова.

Ті, хто не має права на відстрочку, повинні пройти медичне обстеження та внести запис до облікової справи.

Що таке "білий квиток"

Багато хто чув про те, що "білий квиток" звільняє від служби в армії, але насправді мало хто розуміється на нюансах цього питання. Почнемо з того, що офіційного документа під назвою "білий квиток" немає. Це розмовне визначення для тих, хто станом здоров'я не може служити в армії.

Сьогодні в Україні є кілька типів непридатності до повноцінної служби в армії:

Ступінь придатності визначає військово-лікарська комісія. Як можна здогадатися, "білим квитком" вважається третій тип непридатності до служби в армії. Він визволяє від служби.

Перші дві категорії під час мобілізації можуть бути призвані до армії, проте ці люди будуть служити у тилу. Наприклад, їх можуть залучити до служби у частинах забезпечення, військових комісаріатах, навчальних закладах, організаціях та установах.

Хто може виїхати за кордон під час воєнного стану

Наразі розробляють механізм виїзду за кордон IT-фахівців. Їм хочуть дозволяти виїзди на час відряджень на форуми та залучення нових клієнтів, які будуть інвестувати в нашу країну.

[read_more_vg id="1210418"]

Последние новости