У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок

У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок. || Фото: t.me/voina_ukraina_rossiya

У Чернігові відбулося перше судове засідання у справі 31-річного російського танкіста Михайла Куликова, якого підозрюють у обстрілі житлового будинку на околиці міста у лютому. Під час підготовчого судового слухання у Деснянському райсуді Чернігова стали відомі деталі події. Окупант визнав свою провину, а мешканці не вимагають компенсації.

Слухання розпочнуться наступного тижня, тоді Михайлу Куликову і може бути винесено вирок. За порушення законів та звичаїв війни йому загрожує йому загрожує від 8 до 12 років в'язниці.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Коли та як усе відбувалося?

Підозрюваний Михайло Куликов приїхав воювати в Україну з міста Алейськ, яке знаходиться в Алтайському краї. Він служив в армії РФ за контрактом на посаді оператора-навідника військової частини 41659 35-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади у складі 41-ї загальновійськової армії Збройних сил РФ.

Вранці, 24 лютого, колона російських БМП та танків вторглася в Україну з боку Білорусі. В одному з них їхав Михайло Куликов. Колона рухалася у бік Чернігова, їхньою метою було захоплення аеродрому.

Наказ обстріляти окраїну міста окупанти отримали 26 лютого. Танк Куликова Т-72Б рухався вулицею Кільцевою у Чернігові. 35-річний майор Леонід Щеткін наказав вистрілити з танка по багатоповерховому будинку за кілька десятків метрів до перехрестя з вулицею Єфремова. Куликов підкорився і запустив по будинку снаряд калібру 125 мм, зруйнувавши дві квартири на 9-му та 10-му поверсі, а також приміщення на технічному поверсі новобудови. Вибуховою хвилею у будівлі було пошкоджено вікна, але, на щастя, ніхто з місцевих мешканців не постраждав.

Того ж дня Куликова та Щеткіна взяли українські захисники взяли в полон. Мешканці сусідньої вулиці бачили танковий бій біля перехрестя вулиць Єфремова та Кільцевої. Російський танк підбили, у нього відлетіла башта і почав вибухати боєкомплект. Внаслідок детонації загинув механік танка, а командир та Михайло Куликов сховалися у погребі приватного будинку місцевої мешканки Олени Савенок. Суд допитає її як свідка.

Під час боїв пані Олена ховалась у підвалі у сусідів. Вдень, 26 лютого, вона прийшла додому погодувати курей та побачила у підвалі двох солдатів. Щоб вона мовчала, один із військовослужбовців пригрозив їй пістолетом. Пізніше вона розповіла про двох окупантів, які сиділи в неї, сусідам. Вони викликали допомогу.

Після затримання російських солдатів у мережі з'явилося відео від українських захисників із ними. У відеоролику затриманий Куликов відповідає на запитання українських військових. Він повідомляє, звідки приїхав і що не знає, навіщо заходили та "крили" місто.

[read_more_vg id="1211499"]

Суд над Куликовим

На попередньому засіданні суду були мешканці Чернігова, які виступають у цій справі постраждалими. Їхні квартири були зруйновані внаслідок обстрілу. Як повідомляє видання "Грати" постраждалих двоє: власниця квартири на 10 поверсі Ірина Кушнаренко та Ксенія Муляренко, яка представляє ТОВ "Форест-3", замовника будівництва та власника більшості квартир у будинку. Позови на окупанта вони вирішили не подавати, бо не вважають, що зможуть отримати компенсацію. До речі, на відновлення будинку потрібно понад мільйон гривень.

Михайло Куликов ще не виступав під час слухання та відмовився давати будь-які коментарі по рекомендації призначеного адвоката Павла Костюченка. Проте відомо, що під час слідства він визнав свою провину та не відмовлявся співпрацювати.

Все, що поки що сказав Куликов - це те, що екіпаж танків не знав куди і навіщо вони їдуть.

- Ми були обізнані у день відправки, 23 лютого ввечері, що ми отримали по три пайки на три доби на екіпаж, і нам сказали їх не розкривати, бо ми їдемо вздовж кордону для демонстрації військової техніки, - прокоментував окупант.

Він думав повернутися назад після перетину кордону з Україною, але не міг. Подальших дій ніхто не озвучував.

Куликов зізнався, що перед тим, як вторгнутися в Україну, йому сказали, що це не навчання, а спецоперація зі звільнення країни від "бандерівців" та нацистських організацій.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що суд у Києві ухвалив вирок російському окупанту Вадиму Шишимарину, який під час окупації Сумської області цілеспрямовано вбив мирного жителя.

Последние новости