В Україні зростає прожитковий мінімум: як зміняться соціальні виплати з 1 липня

В Україні зростає прожитковий мінімум: як зміняться соціальні виплати з 1 липня. || Фото: galinfo.com.ua

У зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму в Україні зросте сума соціальних виплат та пенсій. З 1 липня більше будуть платити малозахищеним людям, безробітним, опікунам та мамам в декреті. 

У Пенсійному фонді України розповіли, на скільки зросте прожитковий мінімум та виплати.
 
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Яким буде прожитковий мінімум від 1 липня 2022 року?

Підвищення пенсії з 1 липня

На підвищення пенсії можуть розраховувати непрацюючі пенсіонери, пенсіонери-шахтарі, сім'ї військовослужбовців (у разі втрати годувальника), люди з інвалідністю внаслідок війни та учасники бойових дій, ветерани війни та члени сімей загиблих/померлих ветеранів війни.

Також підвищення передбачені для жертв нацистських переслідувань з-поміж осіб з інвалідністю та членам сімей померлих жертв нацистських переслідувань та людей, які мають особливі заслуги перед Україною. Надбавку також отримають люди, які активно займаються донорством. 

У ПФУ зазначили, що відтепер:

Інші виплати, які стануть більшими з липня

Від 1 липня також зростуть виплати:

Згідно із Законом "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", допомога горомадянам, які не працюють встановлюється на рівні, який не перевищує 4-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тож від 1 липня 2022 року максимальний розмір допомоги по безробіттю становитиме не більше ніж 10 400 гривень.

Розміри аліментів від 1 липня 2022 року будуть такими:

Мінімальна рекомендована сума аліментів:

Мінімальний гарантований розмір аліментів (50% від прожиткового мінімуму):

1 100,50 гривень — для дітей до 6 років;
1 372 гривень — для дітей від 6 до 18 років.

Розмір допомоги по вагітності та пологах від 1 липня 2022 року становитиме:

Розмір декретних виплат у зв’язку із вагітністю та пологами становить 100% від середньомісячного доходу жінки за місцем її офіційної роботи. Тим, хто не працює та не є ФОПами, але які сплачують ЄСВ, виплати нараховуються у розмірі не менше ніж чверть прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто це від 650 гривень на місяць.

Одинокі матері будуть отримувати різницю між 100% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одного члена сім'ї. З 1 липня ця виплата  становитиме:

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування від 1 липня становитиме:

Допомога опікунам дорівнює двом з половиною прожитковим мінімумам на дитину відповідного до віку, а для дітей з інвалідністю — трьом прожитковим мінімумам на дитину відповідного до віку. Тож відтепер батьки-опікуни будуть отримувати:

[read_more_vg id="1211510"]

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що у червні Червоний Хрест запустив програму соціальної допомоги для українців. Ті, хто постраждали від війни і соціально незахищені верстви населення змогли отримати від організації по 2500 гривень допомоги.  

Последние новости