Активісти просять Зеленського заборонити створення військового кладовища на Лисій горі

Активісти просять Зеленського заборонити створення військового кладовища на Лисій горі || фото: 2event.com

У Києві на Лисій горі хочуть створити Національне меморіальне військове кладовище, але активісти "Української природоохоронної групи" виступили проти будівництва на заповідній території.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Влада столиці розмістила проект рішення на сайті міської ради 3 жовтня. Планують виділити близько 5 мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Проте екоактивісти наголошують на незаконності рішення, адже на території природно-заповідного фонду заборонене будівництво та будь-яка інша діяльність, яка може нашкодити природному комплексу.

Справа втому, що на території РЛП "Лиса Гора" зустрічаються понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги. Крім того, в урочищі збереглися вікові дуби, деякі з них навіть мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду.

- Частина території Лисої Гори має виключну історичну цінність – це місце розташування Лисогірського форту (найбільшого земляного форту  Європи 1871–1875 років), воно належить Музею "Київська фортеця" і її межі винесені в натуру. 1994 року тут оголосили регіональний ландшафтний парк "Лиса гора", - наголошують екоактивісти.

Окрім цього для вшанування пам'яті загиблих воїнів  пропонують обрати територію переважно рівнинного характеру, щоб унеможливить ризики зсуву ґрунтів і руйнування меморіального комплексу. По-друге, місце для меморіалу має розташовуватися в межах транспортної доступності для всіх охочих вшанувати пам'ять героїв.

Активісти вже звернулись до президента Володимира Зеленського й Офісу генпрокурора з проханням скасувати це рішення.

[read_more_vg id="1222326"]

Последние новости