В Україні все частіше пропадає світло через обстріл об'єктів критичної інфраструктури. Тому стає актуальним питання – як врятувати запаси продуктів, що зберігаються в холодильнику, якщо електроенергію раптово надовго відключать.
Якщо у вашому місті світло ще не пропадало, немає жодних гарантій, що ці поради не стануть у нагоді в майбутньому. Тому варто заздалегідь підготуватися до цієї ситуації, щоб не гаяти часу і не дати продуктам зіпсуватися.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Зібрали для вас поради від СХІД.info, які допоможуть вам зберігати продукти довше, якщо в будинку відключили світло.
В першу чергу, варто відзначити, що після відключення електрики продукти можуть зберігатися в холодильнику до чотирьох годин, в морозилці - до 24 годин при заповненій наполовину камері і 48 годин - при повністю заповненій. При цьому не варто відкривати холодильник без нагальної потреби, щоб зайвий не "випускати холод".
Також, якщо у вас є термометр у холодильнику, можна стежити за підвищенням температури. Якщо вона піднялася вище +4 градусів, то час діставати продукти з холодильника і спробувати "врятувати" їх.
Як зберігати продукти без холодильника
Молоко варто прокип'ятити, додати трохи соди, перелити у скляну банку та закрити. Після цього банку поставте у відро з водою і віднесіть його в холодне місце в квартирі.
Сметану і масло |мастило| перекладете в скляну тару, поставте у воду і також приберіть в холодне місце. Воду варто міняти щодня.
Для ковбаси, сиру та добре очищеної риби без голови змочіть натуральну тканину в солоній воді та оберніть у неї ці продукти. Після цього загорніть їх у харчовий папір і покладіть у прохолодне місце.
Яйця можна зберігати за кімнатної температури протягом тижня. Але щоб напевно вони не пропали, можете вимити їх у солоній воді, просушити і після цього покласти в мішечок з рисом.
М'ясо зберігається в будь-яких умовах не більше трьох днів, проте, щоб воно не пропало, варто щось зробити.
Заморожене м'ясо перекладіть у термопакет або термосумку, після чого вивісите його за вікно, адже температура вночі досить низька. Не заморожене м'ясо зваріть у солоній воді та покладіть у закриту тару. Після цього залиште її у холодному місці. Зберігати м'ясо в такому вигляді можна не більше 48 годин.
Також м'ясо можна замочити у 9-відсотковому оцті та міняти рідину кожні 7-8 годин.
Що робити із замороженими продуктами?
Продукти з морозилки, якщо світла немає вже довго, доведеться витягнути через 24-48 годин. Їх варто загорнути в поліетиленовий пакет, потім – у пухирчасту плівку, а після цього – в газету чи папір. Потім їх треба накрити ковдрою. Зберігати продукти в такому вигляді буде максимум добу, після чого вони будуть розморожуватися.