До Верховної Ради внесли законопроєкт про зміни в мобілізації: деталі

До Верховної Ради внесли законопроєкт про зміни в мобілізації: деталі. || Фото: mc.today

Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт, у якому йдеться про зміну призовного віку та удосконалення інших питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. У тексті законопроєкту йдеться про зміну призовного віку та уточнення осіб, які мають право на відстрочку.

Законопроєкт під № 10378, а саме - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років.

В мобілізаційні заходи пропонують залучити: 

Вони будуть активно брати участь в заходах проведення мобілізації, а саме, під час оповіщення та прибуття громадян, які залучаються до виконання обов'язку під час мобілізації, до збірних пунктів і військових частин.

Обов'язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації:

Хто має право на відстрочку:

Окрім того, право на відстрочку отримують чинні народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Законопроєкт пропонує звільнити від призову на військову службу наступні категорії громадян:

До призову на військову службу не підлягають чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час антитерористичної операції.

Законопроєктом встановлено, що призовники, які проходили військову службу в правовому режимі воєнного стану та були звільнені в запас, не підлягають призову на військову службу за мобілізацією протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Також призову не підлягають військовозобов'язані, які проходили військову службу та були звільнені в запас у зв’язку зі звільненням з полону. Ці категорії осіб можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Також пропонується, щоб протягом шести місяців до призову не підлягали військовозобов’язаних з-поміж громадян, звільнених від військової служби на час воєнного стану.

На відстрочку мають право:

Військослужбовці, яких звільнили з полону, матимуть можливість пройти відновлення шляхом під час додаткової відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів.

Последние новости