Карта бойових дій в Україні 15 вересня

Мапа бойових дій в Україні 15 вересня. || Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 15 вересня, в Україні розпочався 935 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російська армія настає по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. ЗСУ виходять із оточення та проводять локальні контратаки.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 15 вересня.

Українські сили продовжили наступ у Глушківському районі Курської області та продовжили наступальні операції у цьому районі 14 вересня. Геолокаційні кадри, опубліковані 13 вересня, показують, що українські сили діють у південному Веселому (на південний захід від Глушкова), а російський блогер заявив, що українські сили захопили цей населений пункт. Російські блогери також заявили, що українські сили просунулися на захід від Ведмежого (на південний захід від Глушкова) і в полях на південь від Теткіно (приблизно за 25 км на південний захід від Глушкова) вздовж кордону з Сумською областю. Російські джерела заявили, що українські сили продовжили наступ у районі Ведмежого, Веселого, Обухівки (одразу на південь від Веселого) та Нового Шляху (на південь від Веселого) 13 і 14 вересня. Російські блогери стверджують, що підрозділи 56-го полку ВДВ (7-а дивізія ВДВ) та 106-ї дивізії ВДВ відбивають атаки українських військ у Глушківському районі.

Російські війська продовжили наступальні операції на північ та північний схід від Харкова 14 вересня, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Російські війська провели наступальні операції на північ від Харкова в районі Липців та Глибокого та на північний схід від Харкова в районі Вовчанська та Хатищі 13 та 14 вересня. Харківська група військ України повідомила 14 вересня, що підрозділи російського 79-го мотострілецького полку (18-а мотострілецька дивізія, 11-й армійський корпус [АК], Ленінградський військовий округ [ЛВО]), що діють у районі Глибокого, стикаються з випадками дезертирства з -за поганого забезпечення продовольством та рівня втрат.

14 вересня бої тривали вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна, але підтверджених змін лінії фронту не було. Російські блогери стверджували 13 і 14 вересня, що російські війська просунулися на південь від Піщаного (південніше на схід від Куп'янська) і в районі Серебрянського лісу (на південь від Кремінної). ISW не спостерігала візуального підтвердження цих заяв. Російські війська продовжували наступальні операції на північний схід від Куп'янська в районі Сіньківки; на схід від Куп'янська в районі Петропавлівки; на північний захід від Сватового в районі Новоосиново, Глушківки та Стельмахівки та у напрямку Лозової; на захід від Сватового в районі Копанок; на південний захід від Сватового в районі Дружелюбівки; на північний захід від Кремінної в районі Греківки, Макіївки, Новосадово та Невського; на захід від Кремінної в районі Терного, Зарічного, Ямполівки та Торського; 13 і 14 вересня на південь від Кремінної в районі Серебрянки.

Російські війська продовжували обмежені наступальні операції на напрямі Сіверська 14 вересня, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Деякі російські блогери стверджували, що російські війська просунулися в лісовій місцевості на північний захід від Білогорівки (північний схід від Сіверська), відтісняючи українські війська через річку Сіверський Донець, де вона протікає на північ від Білогорівки. ISW поки не спостерігав візуального підтвердження цієї заяви, але оцінює, що російські війська утримують позиції з обох боків річки Сіверський Донець у деяких лісових районах на північ і північний захід від Білогорівки. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська продовжували наземні атаки на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського та на південний схід від Сіверська в районі Виїмки та Спірного 13 та 14 вересня.

13 і 14 вересня російські війська продовжували наступальні операції в районі Торецька, Дружби (на північний схід від Торецька) і Нелиповки (на південь від Торецька), проте просування не отримали.

Нещодавно російські війська просунулися на південний схід від Покровська на тлі інтенсивних наступальних операцій, що продовжуються, в цьому напрямку 14 вересня. Геолокаційні кадри, опубліковані 13 вересня, показують, що російські війська атакують і захоплюють українську траншею на північний захід від України (південний схід від Покровська), що вказує на те, що російські війська просунулися на захід від України як мінімум через північний фланг.

Повідомляється, що російські війська готуються відновити наступальні операції на захід від Донецька, але 14 вересня не було підтверджено жодних успіхів. Російські військові блогери заявили 14 вересня, що російські війська проводять артилерійську підготовку поля бою, у тому числі з використанням термобаричних артилерійських систем ТОС-1А, в районах на захід від Красногорівки (на захід від Донецька), щоб підготуватися до відновлення наступів у напрямку Георгіївки. Олександрополя та Максимільянівки. Один із військових блогерів заявив, що російські диверсійно-розвідувальні групи діють на захід від Красногорівки, готуючись до нових атак.

Ні російські, ні українські джерела не повідомляли про бойові дії на заході Запорізької області 14 вересня. Повідомляється, що підрозділи російського 247-го повітрянодесантного (ВДВ) полку (7-я дивізія ВДВ) діють в районі Вербового (на схід від Роботино).

13 та 14 вересня на східному (лівобережжі) Херсонської області тривали позиційні бої. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що бої продовжуються на островах у дельті річки Дніпро, зокрема на острові Білорудий (на південний захід від міста Херсон), острові Козацький (на північний схід від міста Херсон) та острові Дрібний (на північному). на схід від міста Херсон). Машовець заявив, що на островах дельти річки Дніпро, як повідомляється, діють підрозділи російської 144-ї мотострілецької бригади (40-й армійський корпус [АК], 18-а загальновійськова армія [ЮВО], Південний військовий округ [ЮВО]), 205- й мотострілецької бригади (49-а ПВО, ПВО), 337-го повітряно-десантного (ВДВ) полку (104-а дивізія ВДВ), 28-го мотострілецького полку (70-а мотострілецька дивізія, 18-а ПВО), 126- й бригади берегової оборони (22-й АК, Чорноморський флот [ЧФ]) та 61-ї бригади морської піхоти (Ленінградський військовий округ [ЛВО], колишній Північний флот).

Последние новости