Карта бойових дій в Україні 2 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 2 жовтня || Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 2 жовтня, в Україні розпочався 942 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 2 жовтня.

30 вересня та 1 жовтня українські війська продовжували наступальні дії в Глушковському районі Курської області, але без значних просувань. Російські джерела, включно з Міноборони РФ, заявили, що російські війська відбили українські атаки біля Нового Путу, Веселого та Краснооктябрьского, де контроль залишається за Росією. У районі діють російські сили 56-го повітряно-десантного полку.

Росія також стверджує про просування на південний схід від Суджі та відбиття атак біля Плехового й Борків, хоча доказів цьому немає. Російські сили, зокрема підрозділи спецназу «Ахмат», заявили про захоплення двох населених пунктів у Курській області. В регіоні діють підрозділи ВМФ РФ та артилерія.

Представник ОК «Північ» Вадим Мисник заявив, що Росія збільшила чисельність військ у Курській області, але їхній брак досвіду та залежність від інфраструктури стримують можливість рішучих дій.

30 вересня та 1 жовтня російські війська продовжили наступальні операції на північний захід від Кремінної та захід від Сватового. Геолокаційні кадри підтвердили незначне просування на захід від Макіївки. Російські мілблогери стверджують про просування на південь від Макіївки та схід від Кругляківки, хоча підтвердження цьому немає. Міноборони РФ заявило про захоплення Вишневого, але доказів цього також немає. Російські війська наступали на північний схід і південний схід від Куп’янська, на захід від Сватового та північний захід від Кремінної, продовжуючи бойові дії біля кількох населених пунктів.

30 вересня російські війська здійснили незначне просування на північний схід від Харкова під час штурму у Вовчанську. Російські сили задіяли 17 бронемашин МТ-ЛБ, три танки та понад 100 солдатів, але українські війська відбили атаку, знищивши 16 МТ-ЛБ та пошкодивши танк. Росіяни просунулися вздовж дороги Т2108, але їх зупинили удари безпілотників та артилерії. У штурмі брали участь підрозділи російської 138-ї мотострілецької бригади та 1009-го мотострілецького полку.

1 жовтня росіяни продовжували обмежені наступи на північ від Харкова, але без підтверджених успіхів. Вони переважно укріплюють оборонні позиції на лінії Глибоке – Липці.

30 вересня та 1 жовтня російські війська продовжували наступальні дії на північний схід від Сіверська біля Білогорівки та Верхньокам’янського, але змін на фронті не було. На Часівярському напрямку росіяни також не досягли успіху, хоча вели атаки біля Часового Яру, Григорівки та Ступочок. Українські сили активно обороняються та контратакують, не дозволяючи російським військам просуватися на схід від Ступочок. У районі Часового Яру діють оператори безпілотників російської 98-ї повітряно-десантної дивізії.


Російські війська 1 жовтня продовжили наступальні дії в районі Торецька. Геолокаційні кадри від 30 вересня підтверджують їхнє незначне просування по вулиці Маяковського в центрі міста. Війська діяли під Торецьком, а також на південний схід біля Залізного, на південь біля Неліпівки та Нью-Йорка, і на захід у напрямку Щербинівки.

Російські війська 1 жовтня продовжили наступальні дії на схід і південний схід від Покровська. Геолокаційні кадри від 30 вересня показують їхнє просування в межах південно-східного Цукуриного. Російські війська намагаються охопити Цукурине з півночі та півдня, а також просунулися на північ від Миколаївки та захопили Крутий Яр. Наступальні операції ведуться в районах Новоторецького, Воздвиженки, Селидового, Лисівки, Цукуриного та інших. Українські сили контратакували в напрямку Крутого Яру. Українські офіцери зазначили збільшення обстрілів і використання бронетехніки з боку російських військ, які зосереджуються на Цукуриному.

Російські війська 1 жовтня продовжували наступальні дії на захід і південний захід від Донецька, проте підтверджених змін на лінії фронту не було. Війська вели бої в районах Георгіївки, Курахового, Костянтинівки та Катеринівки. Українські сили знищили чотири танки й дві бойові машини під час механізованого штурму в районі Курахового. Російські війська намагалися просунутися біля Максимілянівки, але безпілотники заважали їхньому просуванню. Також заявлялося про просування росіян на південь від Катеринівки, але підтверджень немає.

На кордоні Донецької та Запорізької областей російські війська атакували на південний схід від Великої Новосілки, зокрема в районі Золотої Ниви. Попри заяви про просування на три кілометри, підтверджень також немає.

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки в західній Запорізькій області поблизу Малої Токмачки (на північний схід від Роботиного), Малих Щербаків (на північний захід від Роботиного) та Новоданилівки (на північ від Роботиного) 1 жовтня, але не зробили жодного підтвердженого просування в цьому напрямку.Повідомляється, що на західному напрямку Запорізької області діють підрозділи північноосетинського батальйону «Аланія» та російського загону «Смуглянка».

Міністерство енергетики України 1 жовтня повідомило, що через російські артилерійські удари по головній підстанції Запорізької АЕС було відключено одну з ліній електропередач, що поставило станцію на межу знеструмлення. Російська окупаційна влада підтвердила відключення лінії «Ферросплавна-1», але не вказала причину.

На Херсонщині 1 жовтня наземних ударів з боку російських чи українських сил не зафіксовано. Водночас російські частини БАРС-33 атакували українські катери на Дніпрі.

Последние новости