17-річні українці мають стати на облік через додаток "Резерв+" або ТЦК: як це зробити та що буде, якщо проігнорувати

17-річні українці мають стати на облік через додаток "Резерв+" або ТЦК: як це зробити та що буде, якщо проігнорувати || Фото: Depositphotos

Усі хлопці віком від 16 до 25 років мають стати на військовий облік. Це означає, що їхні дані заносяться до спеціального реєстру "Резерв +", щоб держава знала, скільки молодих людей готові служити в армії у разі мобілізації. Це як великий список, де є інформація про кожного юнака.

Vgorode розповість, коли саме школярі мають стати на військовий облік, як відбувається процедура, і які документи взяти з собою.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

У рік, коли юнаку має виповнитися 17, він має стати на первинний військовий облік – облік призовників. Тобто, якщо хлопець відсвяткував 16-річчя у 2024-му, то має стати на облік у 2025-му поки йому ще немає 17-ти.

Для цього потрібно прийти до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Раніше юнаки обов'язково мали проходити медогляд у військово-лікарської комісії, але зараз цю норму прибрали.

Хто має стати на військовий облік

На обліку призовників перебувають чоловіки віком від 16 до 25 років. Їх приписують до призовної дільниці і вносять дані про таких юнаків до реєстру. Це роблять для того, аби визначити кількість людей, яких у майбутньому можна буде призвати на службу, і мати всю потрібну інформацію про них.

Приписка до дільниць проходить щорічно із січня по березень. Якщо хлопець навчається у школі, то саме там його мають сповістити про те, що потрібно стати на облік. В іншому випадку про це мають попіклуватися голови сільських, селищних, міських рад, керівники установ чи організацій, голови ОСББ будинку.

У повістці, яку передадуть школяреві, буде зазначена дата, коли він має прийти до центру комплектування. Раніше ТЦК та СП надсилали або вручали повістки юнакам за домашньою адресою, але тепер від такого способу оповіщення відмовилися.

Школярів ставлять на облік у ТЦК за місцем навчання або проживання. Якщо школяреві не вдасться піти до військкомату разом з однокласниками, то він має зробити це самостійно, утім не пізніше встановленого терміну.

Чи можуть мобілізувати з 18 років?

Якщо юнак приписаний до призовної дільниці – не означає, що його можуть мобілізувати. За законом, це не вдасться зробити, поки чоловік не досягне 25 років.

 Утім, є випадки, коли людина може втратити статус призовника раніше. До прикладу:

  1.  Після того, як пройде строкову службу (її відмінили на час воєнного стану);
  2.  Після закінчення військового навчального закладу або військової кафедри, коли отримає молодше офіцерське звання;
  3.  Якщо за станом здоров'я її визнали непридатною до служби в мирний час, але обмежено придатною у воєнний.

Що буде, якщо цього не зробити вчасно?

За порушення правила юнаку або його батькам доведеться сплатити штраф у розмірі 17-25,5 тисяч гривень.

За законом "Про військовий обов'язок і військову службу", окрім 16-річних школярів на облік призовників до 25-ти також повинні стати:

Які документи взяти з собою?

Для того, аби стати на облік призовників, потрібно взяти з собою до ТЦК український паспорт. Далі треба написати заяву про взяття на облік. Після цього на допризовника заведуть особову справу і занесуть його дані до реєстру.

Раніше у ТЦК одразу визначали ступінь придатності юнака, однак за новими експериментальними правилами, на облік можна буде стати без медогляду. ВЛК потрібно буде пройти, коли у 25 років чоловік стане військовозобов'язаним і буде підлягати мобілізації. Або ж раніше, якщо захоче піти служити до війська добровільно.

Кому на облік ставати не потрібно?

Деяким юнакам не доведеться йти до центру комплектування, щоб стати призовником.

За постановою № 932, дані чоловіків, які будуть звертатися до Міграційної служби, щоб оформити український чи закордонний паспорт, "підтягнуться" до реєстру. Тобто, якщо допризовник втратив чи загубив паспорт і планує отримати новий, його поставлять на військовий облік автоматично за допомогою інформації з Демографічного реєстру.

Нововведення стосується й тих юнаків, які звертаються за консульськими послугами за кордоном. Їх теж поставлять на облік у такий спосіб, і ТЦК отримають дані майбутніх призовників через систему "Трембіта". Тому не доведеться повертатися до України, щоб прийти до центру комплектування фізично.

Що таке приписне посвідчення?

Після того, як школяр стане призовником, йому видадуть перший військово-обліковий документ – посвідчення про приписку до призовної дільниці. Під час воєнного стану його потрібно всюди носити з собою або ж завантажити додаток Резерв+ і мати документ в електронному вигляді.

Приписне посвідчення може попросити показати представник ТЦК, поліцейський або прикордонник. Крім того, воно потрібне для того, аби вступити до університету, влаштуватися на роботу чи перетнути кордон.

Що зобов'язаний робити призовник?

Коли юнака ставлять на облік, то зазвичай розповідають про його права, як призовника, і пояснюють, яких правил він тепер має дотримуватися.

За постановою Кабінету Міністрів, усі військовозобов'язані, призовники та резервісти повинні:

Чи можна школярам та студентам виїжджати за кордон?

До того як юнакові виповниться 18 років, він може вільно виїжджати за межі України. Утім, лише з приписним посвідченням, якщо вже має його. За новими правилами, під час виїзду призовників не знімають з військового обліку, і дані про них залишаються в реєстрі.

Ті, кого зняли з обліку до того, як почали діяти нововведення, повинні були знову стати на нього до 16 червня. Це дозволяли зробити через консульство в іноземній державі або пропонували приїхати в Україну і стати на облік у ТЦК особисто.

Раніше повнолітнім чоловікам заборонили перетинати кордон навіть задля навчання в іншій країні. Та на початку квітня Уряд ухвалив рішення, за яким деякі студенти 18-22 років зможуть брати участь у програмах академічної мобільності і упродовж семестру вчитися за кордоном.

"Оберіг" і "Резерв+" – не переплутайте

Деякі українці плутають ці два поняття. Тому пояснюємо:

"Оберіг" – це електронна база про призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Реєстр автоматично наповнюється інформацією з різних державних реєстрів, а також даними, зібраними працівниками ТЦК. У реєстрі зберігається така інформація про людину: повне ім'я, місце проживання, дата народження, сімейний стан, відомості про членів сім'ї, місце роботи, судимість, відомості про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків, присвоєна військово-облікова спеціальність, звання тощо.

А "Резерв+" – це мобільний застосунок для військовозобов'язаних, де можна оновити свої облікові дані. Він дає змогу військовозобов'язаним оновити свої облікові дані та отримати інформацію щодо себе в реєстрі "Оберіг". Виконує роль електронного кабінету для військовозобов'язаного.

На відміну від "Оберегу", Резерв+ є відокремленим персональним веб-сервісом у мобільному застосунку насамперед для уточнення індивідувальних облікових даних.

Последние новости