Карта бойових дій в Україні 13 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 13 жовтня. || Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 13 жовтня, в Україні розпочався 963 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 13 жовтня.

Російські військові джерела заявили, що станом на 11 жовтня російські війська відбили майже два десятки населених пунктів у Курській області, тоді як українські військові чиновники повідомили, що українські війська частково відновили втрачені позиції на тлі посилених російських контратак 12 жовтня. Командир чеченського спецназу "Ахмат" Апті Алаудінов заявив 11 жовтня, що російські війська відбили 19 населених пунктів у Курській області з початку вторгнення України до Курської області, але не назвав ці населені пункти. ISW оцінює, що російські війська, ймовірно, просунулися принаймні в 13 населених пунктах Курської області, в яких українські війська раніше діяли станом на 11 жовтня. Голова Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки та оборони України лейтенант Андрій Коваленко заявив 12 жовтня, що російські війська продовжують відправляти російські колони в атаки у Курській області після того, як українські війська частково відновили невказані позиції.

Російські війська продовжували наступальні операції на північний схід від Харкова в районі с. Тихе 11 та 12 жовтня, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив 12 жовтня, що українське вторгнення до Курської області загальмувало темпи російських наступальних операцій у районі Вовчанська (на північний схід від Харкова) через передислокацію російських військ з Харківського напрямку до Курської області. Машовець заявив, що російські резерви на Харківському напрямку, включаючи підрозділи 71-ї мотострілецької дивізії (14-й армійський корпус [АК]) та підрозділи 68-ї мотострілецької дивізії (6-а загальновійськова армія [ОА], Ленінградський військовий округ [ЛВО] ), передислокувалися в Курську область.

Російські війська нещодавно просунулися на південний схід від Куп'янська на тлі наступальних операцій, що продовжуються, вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна 11 і 12 жовтня. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 жовтня, вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися на південь від Степової Новоселівки (південний схід від Куп'янська). Російські війська продовжили наступ на північний схід від Куп'янська в районі Сіньківки; на схід від Куп'янська в районі Петропавлівки та Кучерівки; на південний схід від Куп'янська в районі Степової Новоселівки, Новоосиново, Кругляківки, Колесниківки, Лозової та Піщаного; на захід від Сватового в районі М'ясожарівки та Вишневого; на північний захід від Кремінної в районі Греківки, Макіївки, Невського, Новосадового та Катеринівки; та на захід від Кремінної в районі Тернів, Зарічного та Торського 11 та 12 жовтня.

11 і 12 жовтня російські війська продовжували наступальні операції на північний схід Сіверська в районі Білогорівки, на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського і на південний схід від Сіверська в районах Івано-Дарівки та Виїмки, проте підтверджених успіхів не досягли.

Представник Луганської групи військ України майор Анастасія Бобовнікова спростувала нещодавню офіційну заяву України від 11 жовтня про те, що російські війська контролюють до 60 відсотків Торецька, та повідомила, що російські війська контролюють лише східну частину Торецька. Голова української військової адміністрації Торецька Василь Чинчик раніше 11 жовтня заявив, що російські війська контролюють від 50 до 60 відсотків Торецька. Наявні візуальні докази підтверджують, що російські війська займають не менше 38 відсотків Торецька, що, мабуть, більше відповідає роз'ясненням Бобовникової, аніж початковій цифрі Чинчика. Російські та українські війська нині ведуть важкі міські бої у Торецьку, і лінія фронту у місті, мабуть, є відносно динамічнішою, ніж в інших місцях театру військових дій.

Російські війська продовжили наступальні операції на Покровському напрямку 12 жовтня, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Російські блогери стверджували, що російські війська, що діють на південний схід від Покровська, просунулися на 800 метрів углиб на захід від Червоного Яру, на 400 метрів углиб на північно-східній околиці Селидово і вздовж залізниці на північ від Новогродівки. Російські війська продовжували наступальні операції на схід від Покровська в районі Мирнограда і на південний схід від Покровська в районі Миролюбівки, Лисівки, Крутого Яру, Селидово, Михайлівки, Ізмайлівки, Гірника, Курахівки, Бажаного Іншого, Цукурівського, Новодського 12 жовтня. Російський блогер стверджував 12 жовтня, що українські війська контратакували на північний захід від Новогродівки.

Російські війська продовжили наступальні операції на схід від Курахового 12 жовтня, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Російський блогер заявив, що російські війська просунулися на 1,5 кілометра в глибину біля Максимільянівки, хоча ISW не виявив підтвердження цієї заяви. Російські війська продовжили наступальні операції біля самого Курахового та на схід від Курахового біля Максимільянівки та Георгіївки 11 та 12 жовтня. Представник української бригади, що діє на курахівському напрямку, заявив 11 жовтня, що російська авіація завдала 20 ударів бомбами, що планують, протягом дня і що російські війська також використовують гвинтокрилі літаки в цьому районі. Російський блогер приписав підрозділам російської 150-ї мотострілецької дивізії (8-а загальновійськова армія [CAA], Південний військовий округ [ЮВО]) непідтверджене захоплення Островського. Повідомляється, що підрозділи російської 238 артилерійської бригади (8 артилерійська бригада, ПВО) діють поблизу Острого.

Російські війська нещодавно просунулися в західній частині Запорізької області на тлі наземних атак, що продовжуються, в цьому районі 12 жовтня. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 жовтня, вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися на північний захід від Роботино. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська атакували у районі Роботино 12 жовтня. Російський блогер заявив, що російські війська проводять наступальні операції в районі Кам'янського (на північний захід від Роботино), але Кам'янське водосховище ускладнює російську логістику в цьому районі. Повідомляється, що оператори безпілотників російського загону «Валькірія» (4-та військова база, 58-а загальновійськова армія [САА], Південний військовий округ [ПВЗ]) діють у районі Кам'янського.

Український генеральний штаб повідомив 11 жовтня, що російські війська провели наступ на дніпровському напрямку, мабуть, маючи на увазі лівобережну (східну) Херсонську область та острови у дельті річки Дніпро. Повідомляється, що підрозділи російського загону БАРС-33 (резерв російської бойової армії) діють на херсонському напрямі.

Последние новости