Зеленський своїм указом ліквідував МСЕК - ще одну можливість ухилитися від мобілізації

Гроші та коштовності, вилучені у голови миколаївської МСЕК. || Фото: www.ssu.gov.ua

Медико-соціальні експертизи стали останнім часом масово використовуватися для оформлення документів, завдяки яким можна було уникнути мобілізації та попадання до лав ЗСУ. Тепер із цим корупційним способом ухилитися від служби в армії буде покінчено.

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, згідно з яким усі МСЕК (медико-санітарні експертні комісії) будуть ліквідовані до кінця поточного року.

Цьому рішенню передувало засідання Ради безпеки, на якому обговорювалася проблема корупції у медико-експертних комісіях. Як результат було винесено жорсткі рішення: подав у відставку генпрокурор Костін (велика кількість прокурорів опинилися зі статусом інвалідів), забороняються МСЕК.

Нагадаємо, ще в лютому 2023 року на території Києва було організовано масштабну схему щодо надання фальшивих діагнозів для ухилістів, проте заборона цих комісій настане тільки зараз. Тоді, у 2023 році, співробітники п'яти столичних медичних закладів брали участь у навмисній фальсифікації меддокументів, які мають підтверджувати наявність у чоловіків призовного віку тяжких захворювань. У схемі були задіяні люди, які підшукували охочих уникнути мобілізації, а також працівники лікарень, члени МСЕК та різних комісій.

У 2024 році за матеріалами, зібраними СБУ, було висунуто підозри 64 посадовим особам МСЕК. Завдяки СБУ було анульовано 4106 висновків щодо інвалідності, які були видані на основі фальшивих документів.

Последние новости