Карта бойових дій в Україні 22 жовтня

Карта бойових дій 23 жовтня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 23 жовтня, в Україні розпочався 973 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російська армія наступає по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ. 

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 23 жовтня.

Нещодавно російські війська просунулися в північній частині виступу Курської області. Геолокаційні кадри від 21 жовтня показують їхнє просування в полях на південь від Шептуховки (на південний схід від Коренево) під час двох механізованих штурмів чисельністю взвод. Російські джерела повідомляли про інтенсивні бої та українські контратаки в районах Зеленого Шляху, Новоіванівки та Любимівки. Українські сили вперше використали танки M1 Abrams під час атак біля Новоіванівки. Російські мілблогери повідомляли про бої на захід від основного виступу в Глушковському районі біля Нового Путу.

У боях беруть участь підрозділи російського 137-го повітряно-десантного полку (106-та дивізія ВДВ), 1434-го полку «Ахмат-Чечня», 155-ї морської піхотної бригади (Тихоокеанський флот), а також 11-ї бригади ВДВ на південний схід від Суджі. У Курській області також діють підрозділи 810-ї окремої морської піхотної бригади (Чорноморський флот), 83-ї бригади ВДВ та 56-го полку ВДВ (7-а дивізія ВДВ).

22 жовтня російські війська продовжували обмежені наступальні дії на півночі Харківської області, але не досягли підтвердженого просування. За даними українських джерел, російські війська провели невдалі атаки на північний схід від Харкова поблизу Вовчанська та Стариці, а також на північ від міста біля Липців. Підполковник Євгеній Романов, речник Харківського угруповання військ, повідомив, що росіяни почали використовувати безпілотники з дротовим зв’язком, які працюють як протитанкові керовані ракети. Проте їхню ефективність обмежує довжина оптоволоконного дроту, його вага та схильність до зачеплення за перешкоди. Романов також зазначив, що українські сили вже розробили способи протидії цим безпілотникам. У районі Липців діють підрозділи російського 7-го мотострілецького полку (11-й армійський корпус ЛВО).

22 жовтня російські війська продовжили наступальні дії на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, проте підтвердженого просування не досягли. Міністерство оборони Росії заявило про захоплення Новосадового (на північний захід від Кремінної), а російський блогер повідомив про просування на північний захід і південний захід від Стельмахівки, однак ISW не підтвердило ці твердження. Російські сили продовжували атакувати на північний захід від Куп'янська в районі Лиману Першого, поблизу Петропавлівки, Зеленого Гаю, Стельмахівки, Лозової та Піщаного. Активність також спостерігалася на захід від Сватового, біля Джерельного та Вишневого, а також у напрямку Катеринівки та Новомихайлівки. Бої тривали поблизу Макіївки, Новосадового, Торського і Тернів. У цих районах діють підрозділи 423-го мотострілецького полку (4-а танкова дивізія 1-ї гвардійської танкової армії) та 27-ї мотострілецької бригади (2-а ОГА ЦВО).

21 та 22 жовтня російські війська продовжували наступальні дії на схід від Сіверська в районі Верхньокам’янського, на південний схід у районі Виїмки, та на південь поблизу Переїзного, однак змін у лінії фронту не зафіксовано. У районі Виїмки діють підрозділи російської 2-ї артилерійської бригади (3-я загальновійськова армія, колишній 2-й армійський корпус ЛНР).

Також 22 жовтня російські війська продовжували наступ на Часівярському напрямку, але без підтверджених змін позицій. Протягом 21 та 22 жовтня вони атакували на північний схід від Часового Яру в районі Васюківки та біля самого міста. Речник української бригади повідомив, що росіяни здійснювали штурми щодня протягом останнього місяця, скориставшись туманом для перетину каналу Сіверський-Донець Донбас. У цьому районі діють підрозділи 1442-го мотострілецького полку (6-а мотострілецька дивізія), а також елементи 8-ї добровольчої бригади «Еспаньйола» та 98-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ).

22 жовтня російські війська продовжили наступ на торецькому напрямку, однак підтверджених змін лінії фронту не було. 21 і 22 жовтня російські війська вели наступальні дії біля самого Торецька та на захід від Торецька в районі Щербинівки. Російський блогер стверджував, що російські війська перекидають велику кількість підкріплень з невизначеної ділянки фронту до Торецька, який, як стверджував мілблогер, зараз є основним напрямком удару російських військ.

22 жовтня російські війська продовжували наступальні дії на Покровському напрямку, але без підтверджених успіхів. Геолокаційні кадри показують, що українські сили утримують позиції на захід від Красного Яру (південний схід від Покровська). Російські блогери стверджували про просування росіян поблизу Селидового та на півночі Гірника, але ISW не підтвердило ці заяви. Протягом 21 та 22 жовтня росіяни атакували на схід від Покровська в районах Промінь, Суха Балка, Воздвиженка, Миролюбівка, а також на південний схід у районах Селидового, Лисівки, Михайлівки, Красного Яру, Крутого Яру, Гірника, Новодмитрівки, Зоряного, Новоселидівки та Ізмайлівки.

Український офіцер, який діє на цьому напрямку, зазначив, що дощова погода обмежує можливості росіян щодо розвідки та використання безпілотників, але не впливає на дії артилерії. Також він повідомив, що українські системи радіоелектронної боротьби можуть нейтралізувати близько половини російських безпілотників, що наближаються до українських позицій.

22 жовтня російські сили продовжили наступальні дії на схід від Курахового, досягнувши просування в цьому районі. Геолокаційні кадри, опубліковані того ж дня, показують, як українські війська відбивають російську механізовану атаку, що свідчить про просування росіян на захід вздовж траси O0510 Мар'їнка-Курахове. Російські війська також продовжували атакувати на схід і південний схід від Курахового в районах Гостре, Дальнє та Георгіївка.

Крім того, російські сили просунулися на південний захід від Донецька поблизу Вугледара, здійснюючи наступальні операції в цьому районі. Геолокаційні кадри показують удари українських військ по російському 33-му мотострілецькому полку, що свідчить про просування росіян у східній Антонівці (північний схід від Вугледара). Росблогери також заявляли про російське просування біля Антонівки, Катеринівки, Водяного та Богоявленки, але ISW не підтвердило ці дані.

21 та 22 жовтня російські війська продовжували атаки поблизу Антонівки, Катеринівки, Єлизаветівки, Богоявленки, Новоукраїнки та Золотої Ниви. В цих районах діють підрозділи російської 39-ї мотострілецької бригади, 37-ї окремої мотострілецької бригади та загін безпілотників «Алеппо» 1472-го мотострілецького полку.

Російські війська продовжували штурм на північний схід від Роботиного біля Малої Токмачки 21 і 22 жовтня, але підтвердженого просування не було. Повідомляється, що українські сили контратакують у Кам’янському (на північний захід від Роботиного). Повідомляється, що на Пологівському напрямку (схід Запорізької області) діють підрозділи 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії СВО (СВО).

21 жовтня російські війська продовжили атакувати східну (лівобережну) Херсонську область, але не зробили жодного підтвердженого просування.

Последние новости