Карта бойових дій в Україні 24 жовтня

Карта бойових дій 24 жовтня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 24 жовтня, в Україні розпочався 974 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російська армія наступає по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ. 

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 24 жовтня.

Українські та російські сили продовжують активні дії в районі головного виступу України в Курській області. 22 жовтня з'явилися геолокаційні кадри, які підтверджують просування українських військ до південного Зеленого Шляху (на південний схід від Коренево). Водночас російські джерела повідомляли, що 22 жовтня російські війська відбили українську атаку на цій території. Геолокаційні дані за 22-23 жовтня також свідчать про те, що російські сили повернули контроль над Ольговкою та позиціями на південний схід від Плехового (на південний схід від Суджі). Міністерство оборони Росії та інші джерела стверджують, що українські сили безуспішно намагалися контратакувати біля Плехового, Суджі та інших населених пунктів поблизу.

Поблизу Суджі діють підрозділи російської 155-ї окремої морської піхотної бригади та загін "Камертон" (чеченський спецназ "Ахмат"), а поблизу Черкаської Конопельки—11-та окрема повітряно-десантна бригада. Інші підрозділи, такі як 810-та окрема морська піхотна бригада та 1434-й полк «Ахмат-Чечня», розгорнуті біля Малої Локни та Любимівки. У Курській області також діють загони "Каштан" і 76-та дивізія ВДВ. Жодних повідомлень про наземні атаки на захід від головного виступу в Глушковському районі станом на 23 жовтня не було.

Командувач спецназу "Ахмат" Апті Алаудінов 23 жовтня визнав 187 злочинів російських сил, включаючи вбивства та зґвалтування, проте зазначив, що чеченські сили "Ахмата" не несуть за це відповідальності.

Російські війська 23 жовтня продовжували обмежені наступальні операції на півночі Харківської області, але не зробили жодного підтвердженого просування. Українські джерела стверджують, що 22 і 23 жовтня російські війська провели невдалі наступальні дії на північний схід від міста Харкова в районі Вовчанська та Стариці (на південний захід від Вовчанська). Речник української бригади, яка діє на харківському напрямку, 23 жовтня заявив, що російські військові замінюють особовий склад на цьому напрямку новоспеченими військовослужбовцями-контрактниками, багато з яких є призовниками, замість того, щоб перекидати на цей напрямок особовий склад з інших ділянок передової. напрям. Український офіцер, який діяв на харківському напрямку, 23 жовтня заявив, що російські війська почали штурм піхоти невеликими групами поблизу Вовчанська.

 
Російські війська продовжують наступальні дії на Куп'янському напрямку, зокрема, на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Геолокаційні дані, опубліковані 23 жовтня, свідчать про їхнє просування на захід вздовж траси Н-26 біля Кислівки (південний схід від Куп'янська). Того ж дня Міністерство оборони Росії заявило про захоплення Серебрянки (південний захід від Кремінної) силами 7-ї окремої мотострілецької бригади, проте це твердження спростував російський блогер.

Російські джерела також заявили про просування в районі Стельмахівки та відтиснення українських військ на 10 км, хоча ISW не підтверджує таких переміщень на цій відстані. Російські війська активізували наступ на північ від Куп'янська поблизу Голубівки, на схід біля Петропавлівки, а також на інших ділянках навколо Сватового та Кремінної.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що росіяни часто використовують механізовані штурми у складі від взводів до скорочених рот на Куп'янському напрямку. Він також повідомив про перекидання в цей район від восьми до десяти ракетних комплексів, включно з "Іскандерами". На напрямку Крохмальне-Глушківка діють підрозділи 2-ї та 4-ї мотострілецьких дивізій, 47-ї танкової дивізії та 27-ї мотострілецької бригади 1-ї гвардійської танкової армії. Крім того, на Куп'янському напрямку присутні частини 69-ї мотострілецької дивізії та загону БАРС-9.

22 жовтня український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Бондарного, що на південний захід від Сіверська та на північний схід від Часового Яру. На Сіверському напрямку продовжували діяти артилерійські підрозділи 85-ї окремої мотострілецької бригади (3-я загальновійськова армія, колишній 2-й армійський корпус «ЛНР», Південний військовий округ).

Російські джерела стверджують, що їхні війська просунулися в напрямку Часового Яру, проте ISW не підтвердила цих даних візуально. Водночас надходять непідтверджені заяви про російські атаки на північному сході та сході Часового Яру. За словами речниці українського Луганського угруповання військ майора Анастасії Бобовнікової, російські штурмові групи інколи перетинають канал Сіверський-Донець Донбасу, але не можуть прорвати українську оборону на захід від каналу через обстріли української артилерії та удари безпілотників, які перешкоджають будівництву понтонних переправ.

Російські війська продовжили атаки на північний схід від Часового Яру, поблизу Григорівки. Українські сили застосовують безпілотники з оглядом від першої особи (FPV) для ударів по російській техніці, зокрема в районі Покровського, щоб ускладнити російські наземні лінії зв’язку з Бахмутом. За словами російського блогера, говорити про російський прорив у Часовому Яру поки що зарано.

На північно-східному напрямку Часового Яру діють підрозділи 217-го та 331-го полків ВДВ 98-ї дивізії, а також біля Ступки Голубовські 2. Підрозділи 5-го зенітно-ракетного полку (98-а дивізія ВДВ), 88-ї добровольчої бригади «Еспаньйола» та бригади «Север-V» активно діють на цьому напрямку. Також у районі присутні підрозділи 200-ї мотострілецької бригади (14-й армійський корпус, Ленінградський військовий округ) та інші російські добровольчі формування на північ від Часового Яру, а підрозділи 4-ї окремої мотострілецької бригади діють на південь від міста.

23 жовтня російські війська продовжили наступальні дії на торецькому напрямку, але не підтвердили наступ. Російський блогер стверджував, що російські війська просунулися в південній Щербинівці (на захід від Торецька), але ISW не знайшло візуального підтвердження цього твердження. Повідомляється, що 22 і 23 жовтня російські сили продовжували наступати в районі Торецька та на південний захід від Торецька поблизу Неліпівки. Українська бригада спеціального призначення повідомила, що російські війська щогодини атакують околиці Нью-Йорка (на південь від Торецька), але нещодавно українська бригада змогла стабілізувати лінію фронту та сповільнити темп просування росіян у цьому районі.Повідомляється, що під Торецьком діють підрозділи 1-ї «Слов’янської» бригади та 132-ї мотострілецької бригади 51-го ОМС РФ (колишнього 1-го ОМС ДНР)[69]. Повідомляється, що в районі Щербинівки діють підрозділи 9-ї окремої мотострілецької бригади (51-ї ОМСБр).

23 жовтня російські війська продовжували наступ на Курахівському напрямку, однак підтверджень значних успіхів немає. Повідомляється про атаки російських сил на південний схід від Курахового, зокрема в районах Хостре та Дальнє. На схід від Курахового, поблизу Максимілянівки, діють підрозділи 102-го мотострілецького полку (150-а мотострілецька дивізія, 8-а загальновійськова армія, Південний військовий округ), а в районі Дальнього присутні підрозділи розвідувального батальйону 238-ї артилерійської бригади разом із силами 20-ї гвардійської мотострілецької дивізії та 5-ї мотострілецької бригади.

Також російські сили просунулися на південний захід від Донецька, поблизу Вугледара, продовжуючи наступальні дії в цьому районі. Геолокаційні кадри, опубліковані 23 жовтня, зафіксували просування російських військ у полях на південний схід від Богоявленки. Російські джерела також стверджували про додаткові просування в цьому напрямку. Російські війська продовжували атаки на північний схід від Вугледара поблизу Антонівки та Катеринівки; на північний захід від міста біля Богоявленки та Новоукраїнки; а також на захід від Вугледара біля Золотої Ниви. За інформацією російського блогера, підрозділи 33-го мотострілецького полку (20-а гвардійська мотострілецька дивізія, 8-а армія) беруть участь у бойових діях під Антонівкою.

22 та 23 жовтня російські війська продовжували наступ у західній Запорізькій області поблизу Роботиного, Малої Токмачки та Новоданилівки, але змін на лінії фронту не зафіксовано. Повідомляється про використання безпілотників 7-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії та загону «Смуглянка» біля Малої Токмачки. Російські джерела стверджують, що понад 20 українських безпілотників завдали ударів по об'єктах у районі Енергодару та Василівки, проте ISW не може підтвердити цю інформацію.

Також 22 та 23 жовтня російські війська атакували на східному березі Херсонщини, але без значних успіхів. Росблогери відзначають, що мінування ускладнює доставку ресурсів російським силам на цьому напрямку та створює потребу у власному виробництві морських безпілотників для розмінування. Повідомляється про діяльність операторів безпілотників 24-го мотострілецького полку та загону БАРС-33, а також 104-го полку ВДВ біля Херсона.

Последние новости