Україну звинуватили у фейках про жертв війни, використовуючи кліп репера Хаскі

Україну звинуватили у фейках про жертв війни, використовуючи кліп репера Хаски || фото: https://www.youtube.com/channel/UC7q48M96boi1L3m8TQVVBrg

У соцмережах ботоферми розповсюджують інформацію про те, що знайдені у Бучі вбиті мирні жителі – актори. Як "доказ" публікують відео, на якому нібито одне з мертвих тіл рухається і навіть курить цигарку.

Спочатку відео про "фейки України" з'явилося на сторінці у Facebook під назвою موسوعة الأسلحة التكتيكية (Енциклопедія тактичної зброї), яка керується з Лівану та Іраку. Пізніше публікації тиражували майже на всіх континентах світу.

Проте насправді відео, де загорнутий у целофан труп курить, було зроблено під час зйомок кліпу на пісню "Ніколи" російського репера Хаскі. Відео з'явилося на YouTube 26 вересня 2020, тобто за 2 роки до війни в Україні.

У 2021 році саме цей кадр деякі ЗМІ використовували, щоб показати "фальшування трупів" і заперечували пандемію коронавірусу. Тоді розпочали перевірку інформації та виявилося, що фото з "ожившими трупами" 30 березня 2021 року в TikTok першим опублікував російський художник та дизайнер Василь Іванов. Тоді ж він зазначив, що вони були зроблені під час зйомок кліпу для російського репера Хаскі.

4 квітня MAXAR TECHNOLOGIES опублікувало супутникові знімки, що автоматично створюються її системами. Знімки, які фізично неможливо фальшувати, показують вулиці Бучі під час окупації у березні 2022 року.

Зокрема, на вулиці Яблонській помітні тіла вбитих людей. Вони лежать на дорозі в тому ж порядку, в тих же позах та положеннях, які фіксує відеозйомка з машини після звільнення Бучі.

[read_more_vg id="1202419"]

Последние новости