Півтори доби без електрики: як працюють українські дата-центри в умовах обстрілів енергетичної системи

Півтори доби без електрики: як працюють українські дата-центри в умовах обстрілів енергетичної системи - фото

Півтори доби без електрики: як працюють українські дата-центри в умовах обстрілів енергетичної системи - фото

Комуналка
07 листопада 2022 09:51

Українські хостинг-провайдери і дата-центри продовжують надавати стабільні послуги навіть під час тривалої відсутності електропостачання. Адже безперебійна робота віртуальних та виділених серверів є критично-важливою для існування бізнесу їхніх клієнтів. Як компанії з хостингової галузі готувалися до вимкнень електрики і як довго можуть протриматися без світла? На це питання відповідають представники хостинг-провайдера і реєстратора доменних імен Cityhost.ua та дата-центри «Воля» і  DClCOSMONOVA. 

HpI2xaHMTFQ7nv5RqRiExLf3ttb9uX0fTRKDBv7gn5Br9mpT3ImMX7H1NVdDET3VF0a_nji-veOuwltStnUcenYCUE3kmF-4seOBgKle475M7FyfsihPP14YgcrGnfciGXLwg3ncsi3sfgdJ985MIYPVlPyYKeWCB_Xuj9xE9MBojItIXsznaCHbeaqLHQHpI2xaHMTFQ7nv5RqRiExLf3ttb9uX0fTRKDBv7gn5Br9mpT3ImMX7H1NVdDET3VF0a_nji-veOuwltStnUcenYCUE3kmF-4seOBgKle475M7FyfsihPP14YgcrGnfciGXLwg3ncsi3sfgdJ985MIYPVlPyYKeWCB_Xuj9xE9MBojItIXsznaCHbeaqLHQ

Безперебійність роботи дата-центрів (ЦОДів) — це основа їхньої репутації. А оскільки аварії в електромережах та раптові вимкнення світла траплялися завжди, ДЦ від самого початку свого існування вирішували проблему організації додаткових джерел живлення. Але ніколи їм не доводилося працювати в настільки екстремальних умовах. Тож нині ЦОДи не стільки шукають нові шляхи, скільки вдосконалюють вже існуючі алгоритми дій в разі перебоїв енергопостачання і розробляють додаткові міри страховки. 

У кожному дата-центрі є блоки безперебійного живлення, які автоматично вмикаються в разі зникнення світла. Вони працюють 10-20 хвилин — цей резерв часу потрібний, щоб запустилися дизельні генератори, і устаткування перейшло на живлення від них. Така схема є класичною і використовується в усіх ЦОДах.

Дизель-генераторна установка потребує від 100 до 200 літрів палива на годину, і це доволі дороге задоволення. Але в дата-центрах створені умови для того, щоб працювати від генераторів стільки, скільки буде потрібно. 

Представник служби технічної підтримки дата-центру «Воля» Вячеслав Голубничий розповідає, що найдовше відключення електрики за останні кілька тижнів тривало півтори доби. Для забезпечення безперервної роботи устаткування компанія використовує 4 блоки безперебійного живлення та дизель-генератор потужністю 1 мегават. У баках зроблено запас палива, якого вистачить на добу використання. Також існує домовленість із підрядниками, які готові заправити генератори максимально швидко.

Навіть в часи, коли немає відключень, генератор щомісяця запускають і тестують в робочому режимі. 

ЦОД DC|COSMONOVA поки що стикався з максимальним вимкненням електрики на 3-4 години, але готові й до більш тривалих відключень. 

— Кожен із чотирьох серверних залів має власний генератор, — каже Юрій Гончаров, технічний директор дата-центру, — З’єднання електричних комутацій побудовані так, що в разі виходу з ладу якогось із генераторів можна здійснювати взаємні перепідключення живлення між серверними. 

У DC|COSMONOVA також зроблені запаси пального для генераторних установок, а інженери постійно стежать за станом устаткування, щоб якомога швидше усунути відхилення в роботі. Крім того, зараз дата-центр будує альтернативні лінії зв’язку, які будуть використовуватися як резервні в разі пошкодження основних магістралей.  

Хостинг-провайдер Cityhost.ua у свою чергу докладає зусиль для скорочення енергоспоживання, щоб зменшити навантаження і на дата-центри, і загалом на всю енергетичну систему країни. 

— Наш технічний персонал провів ревізію устаткування та оптимізував його роботу, завдяки чому вдалося знизити споживання електрики на 8-10%, — розповідає директор Cityhost.ua Олег Рівтін. — При цьому якість та стабільність послуг не погіршилася, ми працюємо на такому ж рівні, як і раніше. Наші сервери розміщені в чотирьох країнах — Україні, Фінляндії, Німеччині та Нідерландах. Ми пропонуємо клієнтам здійснити «переїзд» в європейські дата-центри, якщо вони хочуть зберігати свої дані в більш безпечних локаціях. Але багато користувачів залишаються вірними українським дата-центрам.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах