Що входить у вартість природного газу і як вона формується

Комуналка
25 сiчня 2023 17:43

Наразі основним чинником, який впливає на вартість природного газу в Україні, є ринкова ситуація. Така схема формування тарифів передбачає, що блакитне паливо є таким самим товаром, як і будь-яка інша продукція, що продається в наших магазинах.

Ним користуються не лише побутові споживачі, а й підприємства. Газифікація компаній необхідна для обігріву приміщень, виробництва продукції, створення комфортних умов для працівників.

Раніше в Україні діяв механізм державного регулювання цін, але тепер ситуація змінилася. Кожен може обирати власного постачальника, укласти з ним договір та сплачувати за газ за вигідними тарифами. Вартість природного газу для підприємств — це не одна, а декілька сум, складених у загальне число. Вона формується залежно від декількох чинників.

Що входить у вартість природного газу і як вона формується - фотоЩо входить у вартість природного газу і як вона формується - фото

Як формується вартість природного газу для бізнесу

Ціни на будь-які товари та послуги встановлюються за базовим принципом, як і для інших товарів. У країнах із ринковою економікою тариф залежить від балансу попиту та пропозиції. Це означає, що в разі збільшення споживання зростає дефіцит та, відповідно, ціна. Коли підвищується видобування або відкриваються нові родовища, вона знову знижується.

Якщо потрібно дізнатись тарифи на газ для підприємств - https://ascania.energy/tarifi-na-gaz/ — компанія «Асканія Енерджі» надасть усю інформацію. Багато залежить і від обсягів запасів газу у сховищах та його вартості в момент закачування. Так, на українському ринку в зимовий період завжди дефіцит газу, бо власного палива поки що недостатньо. Через залежність від імпорту у нас керуються умовами ціноутворення на європейському ринку. Для орієнтира гравці ринку беруть котирування на TTF — найбільшому газовому хабі в ЄС.

Що входить у вартість природного газу і як вона формується - фотоЩо входить у вартість природного газу і як вона формується - фото

Ціна на газ для підприємств

Для формування остаточного тарифу використовують три основних складові. Ціна на газ для підприємств в «Асканія Енерджі» містить такі складові:

  • вартість газу як товару. Це розрахунок за послуги газопостачальної компанії з адміністрування та обліку блакитного палива. Постачальник забезпечує викуп газу та його балансування, за потреби кредитує споживача;
  • транспортування. Передбачає оплату за те, що блакитне паливо транспортується магістральним трубопроводом;
  • розподіл. Це оплата за доставку блакитного палива до остаточного споживача від магістральних газопроводів. Ця сума сплачується оператору ГРМ напряму.

«Асканія Енерджі» пропонує вигідні умови співпраці та різні тарифи для кожного окремого користувача.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах