У КМДА назвали причину, чому у деяких ЖК у Києві досі немає опалення

У КМДА назвали причину, чому у деяких ЖК у Києві досі немає опалення.

У КМДА назвали причину, чому у деяких ЖК у Києві досі немає опалення. Фото: gettyimages.com/Olga Rolenko

Комуналка
13 листопада 2023 15:46

Жителі деяких ЖК у Києві досі мерзнуть в квартирах, бо немає опалення. Стало відомо, чому так сталося.

Як повідомили к КМДА, теплопостачання не отримують окремі житлові комплекси столиці, що підключені до автономних котельних. Справа в тому, що договори на постачання природного газу на ці котельні відсутні.  Будинки обслуговують приватні компанії, посадові особи яких – власники котельних або їх оператори – досі не провели роботу та не уклали необхідні угоди з НАК "Нафтогаз". За інформацією КМДА, міськрада та представники районів неоднорозаво нагадували про це.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

До того ж, за цими адресами існує заборгованість. Особливо гострим залишається врегулювання питання боргу при передачі котельні від одного управителя до іншого або до ОСББ. Цих дій відповідальні особи не зробили досі, хоча мали б ще до початку опалювальнього сезону.

У результаті тепер десятки родин, у тому числі з дітьми, живуть в квартирах без тепла. Люди вимушені обігріватися електрообігрівачами, а це породжує ризик підвищенного навантаження на електромережі.

Що робити людям?

У КМДА наголошують, що найбільш ефективним та дієвим вирішенням цієї критичної ситуації є самоорганізація будинкової громади, яку міська влада готова підтримувати та супроводжувати в межах повноважень.

- Без цього фундаментального кроку та створення належного контролю з боку мешканців, тобто власників квартир у будинку, ситуація буде лише погіршуватись і в подальшому матиме катастрофічні наслідки, оскільки в перспективі котельні можуть вийти з ладу, – кажуть в адміістрації.

Тодто людям треба самоорганізуватися, створити ОСББ та прийняття рішення щодо котельні: або самостійне управління, або, при відсутності боргу за газ, передати її у комунальну власність і в управління "Київтеплоенерго". Лише за таких умов питання вдасться вирішити не лише в частині відновлення теплопостачання та стабільного проходження поточного опалювального сезону, але й більш глобально – недопущення псування, належної роботи і обслуговування обладнання в подальші періоди.

Яких ЖК у Києві це стосується:

Проблемні ЖК знаходяться за такими адресами:

  • вул. Жилянська, 59 – ЖК "Дипломат Холл" – ОСББ досі не уклало договір на постачання газу (Голосіївській район).
  • пров. Лабораторний, 7 – комерційна компанія відмовилась обслуговувати котельню. Обслуговуючи одразу чотири будинки, не розділила борг між ними та не уклала договір на постачання газу (Печерський район).
  • вул. Сергія Данченка, 28, 28-А, 28-Б, 30, 32, 32-А, 32-Б, 34, 34-А – ЖК "Крістер град" (Подільський район); Кадетський Гай, 8, 10, 12 – ЖК "Медовий" (Солом’янський район); вул. Андрія Аболмасова, 4, 4-А – ЖК "Friendly House" (Дніпровський район) – комерційна компанія, що обслуговувала котельні, в попередній опалювальний сезон почала споживати газ без заключення договору з НАК "Нафтогаз". Отримала газ за цінами постачальника останньої надії (що майже у 10 разів більше, ніж для населення) та закінчила опалювальний сезон із великим боргом. Сім котелень, що постачали тепло на всі ці будинки – не обслуговувались належним чином та знаходяться в жахливому стані. У однієї котельні пошкоджені майже всі димові труби.
  • вул. Миколи Вінграновського, 2, вул. Бориса Антоненка-Давидовича, 1 – ЖК "Вудсторія" – омерційна компанія, що обслуговувала котельні, в попередній опалювальний сезон почала споживати газ без заключення договору з "Київгазом" та НАК "Нафтогаз". Відкрито кримінальне провадження.
  • вул. Алматинська, 109. ОСББ переймає на себе право управління котельнею, і досі не укладено договір на постачання газу.

Нагадаємо, міська влада підготувала поради киянам, що потрібно зробити, щоб мінімізувати збитки від можливого блекауту цієї зими. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах