Поради, які допоможуть вберегти електроприлади під час віялових та аварійних відключеннях.
Поради, які допоможуть вберегти електроприлади під час віялових та аварійних відключеннях
Комуналка
20 квiтня 11:23
Поради, які допоможуть вберегти електроприлади під час віялових та аварійних відключеннях. Фото: depositphotos.com, Lepasik

Через ворожі атаки окупантів по об’єктам енергетичної інфраструктури українці вже 2 рік стикаються з відключеннями електрики. Тривалі блекаути не тільки приносять незручності в наше повсякденне життя, а й ставлять під загрозу побутові електроприлади. Адже після аварійних чи планових відключеннях напруга в електромережі може сягати більше ніж 270 вольт, що погано позначається на техніці, яка у той момент була ввімкненою в розетку. Vgorode розповідає, що ж варто робити аби після відновлення електропостачання ваші електроприлади не перетворилися у «цеглу».

Розетка з електроприладами.
Розетка з електроприладами. Фото: depositphotos.com, bacho123456

У регіонах, які зазнали найбільше пошкоджень на енергетичних об’єктах наразі діють планові та аварійні відключення електропостачання. У період знеструмлення у більшості українців в квартирах чи приватних будинках залишаються ввімкненими в розетку телевізор, роутер, комп’ютер, холодильник та низка іншої електротехніки. Саме ці електроприлади є найчутливішими до стрибків напруги і перебувають під постійною загрозою. Але люди не звертають на це увагу й часто потрапляють у неприємну ситуацію, коли той чи інший прилад із-за перепадів напруги згорає.

Vgorode спостерігав, якщо після того як віялові відключення припиняються зайти в налаштування телефону та переглянути список активних Wi-Fi мереж, можемо бачити десятки роутерів, які працюють у дану хвилину. Це свідчить про те, що люди не вимикають їх з розетки і після заживлення будинку роутери чи модеми самостійно вмикаються. Це також стосується і холодильників, телевізорів та ПК, які лишилися в розетці. Але насправді це не дуже добре. Адже у перші хвилини напруга в мережі може бути зависокою, це насамперед пов’язано з тим, що не всі абоненти ввімкнені, наприклад сусідні будинки, через що в розетці може бути 270 вольт і вище, замість норми у 220-230 вольт.

Як тільки ви запідозрили, що у вас вимкнулося світло, то одразу слід вийняти всі електроприлади з розетки. У першу чергу вимикайте електричні прилади, що уразливі до різких перепадів напруги: холодильник, телевізор, комп’ютер, роутер. Далі перевірте вимикачі світла у кімнатах, хоч лампочки переважно і витримують, проте буде шкода якщо одна раптом перегорить. Тож давайте детально розберемося як діяти у такій ситуації і чи варто панікувати та бігти все вимикати.

По-перше, перепади напруги в електромережі виникають і на початку знеструмлення. Адже коли якусь ділянку вимикають першою, то на іншій ділянці ще може бути світло, але напруга на деякий час може як понизитися, так і різко підскочити і триматися до того моменту, поки зовсім не зникне. Ось цей короткочасний стрибок й може негативно вплинути на електроприлади та навіть повністю вивести їх з ладу.

По-друге, великий ризик стрибків виникає й у перші хвилини після того як уже ввімкнули світло. Як ми зазначили раніше, це пов’язано з тим, що абонентів під’єднують поступово і напруга стане лише стабільною коли всіх заживлять і кожен почне робити корисне навантаження на мережу, вмикаючи в розетку електроприлади.

Що ж варто робити після того як тільки-но ввімкнули електрику після тривалих знеструмлень? Декілька простих порад, які допоможуть вберегти ваші електроприлади:

Мультиметр.
Мультиметр. Фото: depositphotos.com, creadores.de.video

1. Якщо у вас нема захисних приладів – бар’єрів або реле напруги, про які ми поговоримо далі, а ви володієте певними навичками і знаєтеся в електриці, то мультиметром варто заміряти напругу в розетці. У нормальному стані напруга повинна не перевищувати значення 220-230 вольт.

Краще почекати деякий час перед тим як вмикати прилади в розетку.
Краще почекати деякий час перед тим як вмикати прилади в розетку. Фото: depositphotos.com, IgorTishenko

2. Якщо ви не маєте ані навичок ані захисних приладів, то підключати прилади потрібно приблизно через 30-40 хвилин, і не все одразу, це дає змогу стабілізувати ситуацію і даю надію, що напруга не буде зависокою.

Лампочка.
Лампочка. Фото: depositphotos.com, belchonock

3. Якщо після стабілізування напруги ви підключили всі прилади і бачите що лампочка в кімнаті блимає, то варто вимкнути все з розетки, адже це може свідчити що електрична мережа ще не повністю готова до використання. Якщо тільки ви не маєте погані контакти на з’єднаннях, через що також може блимати світло.

Електроприлади. Фото: depositphotos.com, digitalgenetics
Електроприлади. Фото: depositphotos.com, digitalgenetics

4. Не вмикайте одразу енергоємні прилади: пральні машини, бойлери, праски. Це може спричинити перепади напруги в мережі. Так ви не тільки нашкодити своїй техніці, а й є шанс що перепади будуть в усьому будинку. Тому ставтеся до цього відповідально і не піддавайте ризику інших мешканців будинку.  

Тепер давайте розглянемо варіанти як можна вберегти прилади в оселі і не попасти на гроші. Існує безліч спеціальних приладів, за допомогою яких можна контролювати напруги і не боятися, що ваш електроприлад згорить.

Що таке реле напруги, які існують типи та чому варто задуматися про придбання даного пристрою.

Реле напруги – ­­це спеціальний пристрій, який має автоматичне спрацювання і захищає електроприлади від потенційних стрибків напруги(раптового зниження або підвищення щодо номінального значення 220-230 вольт) в однофазних мережах.

Розеткове реле напруги:
Розеткове реле напруги: Фото: rozetka.com.ua

Є два розповсюджених типи реле напруги: розеткове реле напруги(те що вставляється в розетку і в нього вмикається, наприклад холодильник, а є з DIN-рейковим кріпленнями, такі реле напруги кріплять в загальний електрощиток  і їх дія розповсюджується на весь будинок чи квартиру. Також існують реле напруги, які призначені для тих же функцій, тільки при трифазному електричному живленні. Зазначимо, що трифазне живлення зазвичай використовується на підприємствах аби витримувати промислове навантаження. Реле напруги повністю знеструмлює мережу що дозволяє вберегти електроприлади.  

DIN-Рейкове реле напруги.
DIN-Рейкове реле напруги. Фото: epicentrk.ua

Реле напруги захистить ваші електроприлади і не дасть їм згоріти. Ще до війни активно встановлювалися реле напруги для того, щоб уникнути пошкодження електроприладів. Зазвичай перепади напруги були пов’язані з обривами ліній передач (наприклад через сильно вітряну погоду), пошкодження проводів на стовпах тощо. Зараз це присутнє через ворожі обстріли, але результат один ­– відбувається справжній струмовий удар по обладнанню, що у більшості випадків призводить до його перегорання, якщо воно не було захищене.

За яким принципом працює реле напруги

Реле напруги влаштовано так, що робота забезпечується спільною дією двох його частин – електронної та силової. Електронна – стежить за напругою, а силова – коригує, виходячи із отриманих даних і налаштувань. Головна частина реле ­– мікропроцесор, який є пунктом управління, з якого йде керування всіма процесами.

Головний критерій роботи реле напруги – швидкість його спрацьовування: для того, щоб реле могло ефективно захистити техніку, відгук повинен бути дуже високим. У сучасних реле величина спрацьовування визначається заданими налаштуваннями і встановлюється виходячи з умов використання приладу.

Варіанти конкретних пристроїв визначаються місцем їх застосування: реле промислового застосування(груповий клас), струм навантаження яких великий і установка виконується лише в електрощитку; індивідуальні реле, що використовуються в офісах і квартирах громадян. Такі реле включаються між навантаженням і розеткою, встановити можна власноруч.

Переваги реле напруги

Реле напруги має купу переваг. Ось низка з них чим універсальний захисний прилад може похизуватися:

  • При використанні реле напруги можна не перейматися, що ваш електроприлад через стрибки напруги вийде з ладу і вам потрібно буде витрачати кошти на його ремонт.
  • Температурний діапазон його роботи – від -20 до +40 °С. Це означає що реле можна встановити в підвальних приміщеннях або на вулиці у спеціальному герметичному щитку.  
  • Існує великий вибір реле, які мають естетичний вигляд і не порушують своєю присутністю гармонічність інтер’єру. Кожен власник квартири може спокійно підібрати ту модель, яка найкраще йому підійде.
  • Також є багато видів реле напруги, які підійдуть під конкретну ситуацію. При цьому магазини пропонують адекватне співвідношення якості з ціною.

Недоліки реле напруги

До незначних недоліків можна віднести те, що частіше може вимикатися електроенергія. Це пов’язано з тим,  що без реле напруги при великих стрибках електроенергія не відключалась у споживача, а при встановленні реле струм буде вимикатися автоматично. Тому щоб такі випадки скоротити треба правильно встановити верхній та нижній поріг при якому буде відбуватися відключення.

Як вибрати реле контролю напруги для квартири

Реле напруги можна придбати як в будівельних, так і в спеціалізованих магазинах електротехніки. Чому краще купувати в спеціалізованих магазинах, бо саме в них продавці дають гарантію. Перед покупкою реле напруги варто дотримуватися простих правил:

  • Найдешевші реле ­– розеткові. Перед покупкою такого реле добре продумайте як ви його будете використовувати. Краще купити щось глобальніше і дорожче, ніж потім жалкувати, як то кажуть:  скупий платить двічі.
  • При покупці однофазного реле, точно розрахуйте його потужність з урахуванням величини навантаження, яке він захищає.
  • Краще купувати реле напруги з індикатором, або же краще з дисплеєм. Адже так ви будете завжди бачити поточну напругу в мережі.
  • Не менш важливим фактором при придбанні реле напруги є наявність функції термозахисту. Ця функція дозволить реле працювати більш стабільно.

Доволі розповсюджений і бюджетний варіант реле напруги випускається від фірми ZUBR. Вони не такі дорогі та добре справляються зі своїм завданням. Ціна на реле напруги ZUBR розетковго типу стартує від 750 гривень. Щодо DIN-рейкового кріплення в щитку ціна дещо вища – від 800 гривень до 1500 гривень. Цінова категорія напряму залежить від мети використання. Зазначимо, що лінійка номінальних струмів, куди воно розраховане – 16, 25, 32, 40, 50 і 63А(Ампер); при струмовому номіналі в 63А воно протягом 10 хвилин витримує й 80 А. Напруга по верхній межі виставляється у ньому в інтервалі 220-280 Вольт. Тож, перед покупкою чітко визначьтеся, що у вас стоїть в пріоритеті, щось глобальне або незначне(реле напруги на квартиру або розеткове реле, яке буде захищати холодильник чи телевізор).

Отже, якщо під час аварійних відключень ви хочете щоб ваші електроприлади не пошкодилися задумайтеся над придбанням реле напруги. Адже це найнадійніший спосіб уберегти прилад від поломки. Краще витратити гроші на реле, ніж купувати, до прикладу новий холодильник. Ну, а якщо ви з певних причин не хочете купувати реле, треба дотримуватися простих правил ­– вимикати прилади з розетки після знеструмлення, а вмикати – через 30-50 хвилин після повернення електрики в оселю. Проте другий варіант не дає 100 відсоткової гарантії, що саме через певний час напруга буде в нормі. Добре, якщо ви або хтось з вашої сім’ї знається на електриці і може самостійно проконтролювати напругу, шляхом вимірювання її за допомогою мультиметру. Бо якщо ви не потурбуєтесь про власну безпеку і безпеку електроприладів у нинішній час – за вас це ніхто не зробить, звісно не рахуючи реле напруги.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах