Чому обіцяна іпотека під 10% поки скоріше міф, ніж реальність

Почему обещанная ипотека под 10% пока скорее миф, чем реальность - фото

Почему обещанная ипотека под 10% пока скорее миф, чем реальность - фото

Суспільство
02 листопада 2020 18:03

Незважаючи на те, що ще влітку 2019 Олексій Гончарук (тоді ще заступник керівника ОП) заявив, що ставки по іпотечних кредитах повинні знизитися, іпотека під 10% для українців залишається поки мрією. В реальності доводиться платити набагато більше.

Згідно зі статистикою, в Україні 54% громадян живуть в перенаселених квартирах або будинках, а більше 70% житла є застарілим. Якщо ж порівнювати з країнами ЄС, то в Україні на одну людину припадає втричі менше квадратних метрів житла, ніж на жителя Європи, а з нинішніми темпами будівництва нам може знадобиться близько 160 років, щоб наздогнати ЄС за показником забезпечення житлом. А поки не більше 10% українців можуть собі дозволити поліпшення житлових умов.

У той же час економіка України має гостру потребу в стимулюванні і зростанні інвестування, а цього якраз могло б посприяти збільшення обсягів будівництва, але для цього знову ж потрібна доступна іпотека. Але що ж заважає іпотечному кредитуванню стати більш доступним?

Банки дуже неохоче видають кредити на придбання житла, оскільки вони зараз є занадто ризикованими. В останні роки таким кредитуванням займалися лічені банки, наприклад, в 2019 році їх було всього п'ять. При зверненні в банк, майже третина заявників виявляються нездатними пройти фінансовий моніторинг. Банки дуже прискіпливо оцінюють платоспроможність позичальників і найчастіше відмовляють в можливості придбання житла, навіть якщо людина витрачає по карті в місяць великі суми, але при цьому має низький офіційний дохід.

З іншого боку, для такого значного зниження процентної ставки іпотечного кредитування у банків повинні бути відповідні ресурси. Це означає, що для видачі кредиту під 10% на 15-20 років, депозит в банку повинен видаватися не більше, ніж під 5-7% річних. Але чи знайдуться бажаючі готові робити довгострокові вклади під такі низькі відсотки? Ресурс для банків могли б створити довгі гроші пенсійних фондів і страхових компаній, але з цим в Україні поки також є проблеми. І навіть зниження облікової ставки НБУ з 17 до 6% не сильно рятує ситуацію, тому що ніхто не може гарантувати, що вона буде залишатися на такому рівні протягом хоча б 5-10 років. А ще є такий фактор, як інфляція. Всі ці ризики роблять довгострокове іпотечне кредитування під 10% малоймовірним в найближчій перспективі.

А де ж можна отримати вигідний іпотечний кредит вже зараз? Хорошою альтернативою банку можуть послужити фінансові компанії. Зокрема, в ProstoMoney ставка по кредиту складе від 1,5% в місяць, ви зможете зайняти від 100 тис. До 20 млн. Грн. на термін від 2 місяців до 5 років. До того ж, і на цьому моменті хочеться закцентувати вашу увагу, - відсотки тут нараховуються тільки на залишок суми. Погашаючи достроково кредит в банку, ви нічого не виграєте, так як відсотки за весь період вже були включені в загальну суму кредиту, і ви їх сплачуєте банку майже в перший же рік. Оформивши ж позику в ProstoMoney, ви з кожним місяцем будете зменшувати свій відсоток. І якщо зробити все математичні розрахунки, то реальна річна процентна ставка у фінансовій компанії буде істотно нижче, ніж у банку.

Є ще одна річ, яку вам ніколи не запропонують в банку, - це вільний графік погашення тіла кредиту без будь-яких штрафних санкцій. У банку вас зобов'яжуть вносити певну суму строго до дати, зазначеної в договорі, щомісячно. Будь-яка недоплата або прострочення чреваті пенею, штрафами, а також зіпсованою кредитною історією. А ось у фінансовій компанії ProstoMoney вам завжди підуть назустріч у разі виникнення у вас будь-яких проблем з оплатою і зможуть запропонувати варіант виходу з ситуації, що склалася. Також у вас буде можливість погашати тільки відсотки без основного тіла кредиту аж до останнього місяця договору. Ви самі вирішуєте, яку частину тіла кредиту ви будете вносити щомісяця, ніякого стресу і тиску. Звернувшись в ProstoMoney ви завжди залишитеся в плюсі!

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах