Особливості багатоплідної вагітності

Особливості багатоплідної вагітності - фото

Особливості багатоплідної вагітності - фото

Суспільство
02 грудня 2023 14:36

Вагітність багатоплідна, коли жінка виношує більше однієї дитини, найчастіше це двійнята. Крім того, що це подвійна радість, це ще й подвійне навантаження на організм і подвійні ризики, тому акушерське спостереження дещо відрізняється від звичайного. Виношування вимагає від жінки та її близьких великих сил, але, на щастя, у переважній більшості випадків наслідком ведення вагітності в Києві є народження здорових малюків.

Ознаки багатоплідної вагітності

Про те, що вагітність багатоплідна, жінка дізнається на першому УЗД. Також її можна припустити на підставі високих показників ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини) в крові. Жодних специфічних симптомів, які б відрізняли багатоплідну вагітність від одноплідної, не існує, а ті, що є, можна описати двома словами: всього більше. Молочні залози болять сильніше, вага набирається швидше, ранкова нудота може бути дуже інтенсивною, живіт зростає швидше. У другому триместрі рухи плода жінка відчуває раніше й у різних ділянках живота одночасно.

Чим відрізняється виношування багатоплідної вагітності?

Багатоплідна вагітність пов'язана з вищим ризиком ускладнень як для матері, так і для плодів. Що потрібно, щоб їх вчасно виявити та уникнути?

Збільшене харчування. Жінці потрібно більше калорій, більше макро- та мікронутрієнтів, щоб забезпечити свій організм і дітей усім потрібним — у середньому на 40%. Водночас не можна допустити переїдання, оскільки навантаження і без того велике, а зайва вага може зробити його непосильним. Тому й сама жінка, і її лікар ретельно стежать, в якому темпі іде набір маси тіла.

Частіші візити до лікаря. Під час планових відвідувань жінка здає потрібні аналізи, лікар перевіряє серцебиття плодів, темпи розвитку вагітності та стан вагітної. У будь-який час можуть знадобитися додаткові дослідження, якщо акушер-гінеколог вважатиме, що будь-який показник потребує уточнення.

Медикаментозна підтримка. Вагітним всі лікарські препарати призначають з обережністю і ніколи не роблять цього без крайньої потреби. Але багатоплідна вагітність частіше вимагає призначення ліків, наприклад, токолітиків — препаратів, які розслаблюють гладку мускулатуру матки й запобігають передчасним пологам, або кортикостероїдів, які стимулюють дозрівання легень. Річ у тім, що багатоплідна вагітність зазвичай завершується раніше, й незрілість легень може стати серйозною проблемою для малюків.

Більше відпочинку та менше активності. Зазвичай вагітній жінці рекомендують вести активний спосіб життя, ясна річ, без надмірностей. Однак при багатоплідній вагітності організм потребує більше відпочинку, тому інтенсивність фізичного навантаження має бути нижчою. Іноді на пізніх термінах лікар може на деякий час навіть рекомендувати постільний режим.

k1X_IA1ylk6s3zEc7imMIKeE7QQtxnYIhPaIqBC_xDST-ooZJo9_MjkDHJpmLbTCx7sMRuMjlxBg88tmPkE1y3l8AyHuJx-2WOuwYve3YMWOOGSN68YlB4FjCUulYoMVqU0th9meFX2dk1X_IA1ylk6s3zEc7imMIKeE7QQtxnYIhPaIqBC_xDST-ooZJo9_MjkDHJpmLbTCx7sMRuMjlxBg88tmPkE1y3l8AyHuJx-2WOuwYve3YMWOOGSN68YlB4FjCUulYoMVqU0th9meFX2d

Як відбуваються пологи

Вважають, що багатоплідна вагітність завершується кесаревим розтином. Це не завжди так. Спосіб залежить від багатьох факторів, зокрема від становища плодів.

Вагінальні пологи можливі, якщо немає жодних ускладнень і обидва плоди розташовані голівками вниз. Якщо головою вниз розташований лише один плід, вагінальні пологи також можуть відбутися: після того, як народиться перша дитина, другу акушер розвертає або в головне або в тазове передлежання. Особливість у тому, що вагінальні пологи у разі багатоплідної вагітності відбуваються відразу в операційній, щоб за потреби негайно приступити до кесаревого розтину.

До екстреного кесаревого розтину вдаються, якщо під час розвороту другого плода виникли проблеми, наприклад, випадання пуповини.

Планово, тобто без спроби самостійних вагінальних пологів, кесарів розтин виконують, якщо:

  • близнюки у неправильному положенні;
  • є ознаки дистресу плода;
  • вагітність монохоріальна, тобто плоди однояйцеві;
  • є проблеми здоров'я в матері.

Розродження шляхом кесаревого розтину виконують завжди, якщо плодів більш як два.

Автор: Массуд Наталія Олександрівна — акушер-гінеколог, гінеколог-ендокринолог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83
ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах