Приверніть увагу роботодавця: секрети успішного резюме та співбесіди від агрегатора вакансій Jooble

Приверніть увагу роботодавця: секрети успішного резюме та співбесіди від агрегатора вакансій Jooble - фото

Приверніть увагу роботодавця: секрети успішного резюме та співбесіди від агрегатора вакансій Jooble - фото

Суспільство
19 грудня 2023 22:57

Близько 70% успіху при влаштуванні на роботу залежать від резюме та співбесіди, саме тому потрібно ретельно та відповідально готувати письмову й усну презентацію себе. Аналітика останніх вакансій та робота на Jooble демонструють, що для того, щоб справити гарне враження на рекрутерів, необхідно подбати про зовнішній вигляд, вчасне прибуття на місце, подачу інформації та перелік запитань. У цій статті ми поділимося секретами та експертними порадами складання успішного CV та проходження інтерв’ю.

Приверніть увагу роботодавця: секрети успішного резюме та співбесіди від агрегатора вакансій Jooble - фотоПриверніть увагу роботодавця: секрети успішного резюме та співбесіди від агрегатора вакансій Jooble - фото
 

Резюме, що зацікавить: правила подачі та оформлення інформації

Досвідчені рекрутери не читають усі резюме, що надходять у відгуках на вакансію. Спочатку протягом 15-30 секунд вони проглядають їх, звертаючи увагу на оформлення, відповідність позиції, дотримання структури та перелік основних компетенцій. Коли інформації недостатньо, HR-менеджери пропускають CV та переходять до наступного. 

З цієї причини важливо дотримуватися наступного плану у резюме:

  1. Ім’я та контактні дані.
  2. Короткий опис себе та кар’єрних цілей (4-5 речень).
  3. Досвід роботи та професійні досягнення.
  4. Освіта.
  5. Ключові навички та знання.
  6. Знання мов та програм.
  7. Додаткова інформація.

Оформлення резюме – це вже вагома частина вашого успіху. Сьогодні існує багато сервісів зі стандартними шаблонами для CV, у них вже прописана структура, вам залишається лише додати інформацію. Мінімалістичні оформлення документів можна знайти у GoogleDocs, Novoresume, Your CV Builder, OnlineCV тощо. 

Ідеї для оптимізації резюме

Щоб гарантовано знайти роботу, необхідно створити резюме, що «продає» ваш досвід та навички. Для цього з експертами Jooble ми склали ряд рекомендацій:

  • Перечитайте актуальне резюме та виправте усі помилки – переконайтеся, що документ не містить одруківок та пунктуаційних недоліків. Використовуйте сервіси для перевірки орфографії, наприклад, LanguageTool.
  • Залишайте тільки релевантну інформацію – демонструйте тільки ті досвід та кваліфікації, які є важливими для цієї позиції. Роботодавці не люблять витрачати час на неважливу для них інформацію.
  • Акцентуйте на досягненнях – ваші успіхи на попередньому робочому місці є більш вагомими та інформативними для роботодавця, ніж перелік обов’язків, які ви виконували. Зазначайте конкретні факти та цифр, щоб продемонструвати вплив досягнень на команду та компанію.
  • Використовуйте більше сильних дієслів – вдалими прикладами таких слів є аналізувати, впроваджувати, максимізувати, ініціювати, координувати, очолювати тощо.
  • Змінюйте резюме під кожну пропозицію – завжди змінюйте блоки з навичками та досвідом під вимоги вакансії так, щоб резюме було максимально релевантним для роботодавця. 

Інформація в резюме повинна бути ретельно структурованою, щоб рекрутер міг швидко переглянути документ та прийняти рішення стосовно вашої відповідності посаді. Використовуйте жирний шрифт, курсив, абзаци та міжстрокові інтервали. Пам’ятайте про максимальний об’єм CV – 2 сторінки у форматі PDF.

Підготовка до співбесіди: як справити гарне враження та обійняти бажану посаду?

Якщо вам вдалося вибрати вакансію та отримати запрошення на інтерв’ю, не зволікайте з підготовкою. Її можна розділити на наступні кроки.

№1. Дослідження компанії та позиції

Розуміння цінностей та місії організації допоможе краще підготувати відповіді на можливі запитання та підкріпляти свої відповіді даними, що цікавлять роботодавця. Пріоритет завжди мають ті шукачі, що приділили достатньо часу вивченню діяльності та напрямів роботи компанії, адже це ще раз демонструє їхню зацікавленість у позиції.

Також не забувайте про розбір деталей вакансії, обов’язків та вимог до кандидатів. Це допоможе скласти правильні очікування від посади та підготувати перелік важливих запитань до інтерв’юера.

№2. Підготуйте самопрезентацію

Рекрутерам не цікаво слухати переказ резюме, адже перед співбесідою вони вже детально ознайомилися з ним. Ваша розповідь про себе повинна складатися з наступних пунктів:

  • Цілі та мотивації на посаді, що розглядається.
  • Ключові кар’єрні досягнення та навички.
  • Головні внески в успіхи команди на попередньому місці роботи.
  • Причини зацікавленості у працевлаштуванні в цю компанію.

Розповідь про себе треба спрямовувати на виявлення того, як ваші навички та особистість відповідають потребам компанії. 

№3. Підготовка відповідей на типові запитання

Щоб ваші думки звучали змістовно та лаконічно, підготуйте заздалегідь відповіді на часті запитання рекрутерів. Зазвичай вони є наступними:

  • Чи можете ви описати себе?
  • Які ваші сильні та слабкі сторони?
  • Як ви вирішуєте конфліктні ситуації або труднощі на роботі?
  • Чому ви хочете працювати саме в нашій компанії?
  • Де ви бачите себе через 5 років?

Перераховані запитання допомагають рекрутерам отримати більше інформації про навички, мотивацію, особистісні риси та адаптивність кандидата, тому вони є чудовим шансом продемонструвати свою відповідність посаді.

№4. Підготовка питань до рекрутера

Багато кандидатів даремно нехтують цим етапом, вважаючи блок з питаннями до інтерв’юера необов’язковим. Насправді рекрутери розцінюють питання як ще один доказ зацікавленості у посаді та бажання шукача розвиватися у компанії. Ви можете дізнатися про заробітну плату, можливості професійного розвитку компанії, особливості корпоративної культури, подальші дії після співбесіди тощо. 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах