Мисливський ніж для українського мисливця

Мисливський ніж для українського мисливця - фото

Мисливський ніж для українського мисливця - фото

Суспільство
21 квiтня 10:20

Виготовлення та використання мисливських ножів в Європі відбувається на протязі багатьох століть і має глибокі історичні корені. З плином часу, вони стали символом полювання як ремесла та популярного чоловічого хобі, вражаючи своєю естетикою та функціональністю. 

Великий вплив на уявлення українських мисливців, що таке справжній мисливський ніж оказали, з одного боку, історичні мисливські традиції Європи (зокрема, Германії), з іншого боку – радянське минуле.

Германський вплив

mzq9m-kHBK2Istmo_I77vnhM14TuFTayZiwhyM13j5MNGHs3NR238w-NM3NP7-2FlEDhu81ogEgEXGWaF6i25ElZma8RJnQbRkQKJEraKGuCi0Hsd_iAXZAFqdgAtuHB7ct9xdTB5idY-WVAewsikoEmzq9m-kHBK2Istmo_I77vnhM14TuFTayZiwhyM13j5MNGHs3NR238w-NM3NP7-2FlEDhu81ogEgEXGWaF6i25ElZma8RJnQbRkQKJEraKGuCi0Hsd_iAXZAFqdgAtuHB7ct9xdTB5idY-WVAewsikoE

У Західній Європі, де полювання на велику дичину було доступне лише представникам домінуючих класів суспільства, мисливці та їх помічники поступово сформували відокремлену соціальну групу (так званий “цех”) зі своїми правами, обов'язками та обрядами. Мисливці цінували ніж як важливу частину своєї амуніції та вважали його предметом своєї гордості.  

У Німеччині майбутні мисливці навчалися у досвідчених колег, а через три роки отримували свої мисливські ножі під час особливої церемонії, що нагадує відомий лицарський ритуал. Тому великі мисливські ножі часто прикрашали, їх руків'я виготовляти з цінних порід деревини, а леза – з високоякісної сталі, декорованої травленням. 

Хоча наші мисливські традиції не такі багаті, як у європейських країнах, красиві мисливські ножі в нас також користуються повагою та є справжньою гордістю для мисливців. 

І досі коли хтось згадує про мисливський ніж, він часто має на увазі щось велике та доволі багато декороване травленням. Ступінь практичності таких ножів сильно варіює від моделі до моделі. Ну а краса – діло особистого смаку майстра або власника, і тут ми нічого сказати не можемо та й не будемо. 

“Важке радянське минуле”

u_zCQ8GO0HhlLlcqIZQlkJxNbN4Y-nG5x_w84nSiAlPypSmYhd3f8w1jjdjYNRiTuq1D1PmCCH9U1HQv49uuZQk7gRNKA3auWqVsFsbKkDS0t9_ltuvGXDSGDQzuBuf9zUu8BFqGrHHbrxE2cNx7yXUu_zCQ8GO0HhlLlcqIZQlkJxNbN4Y-nG5x_w84nSiAlPypSmYhd3f8w1jjdjYNRiTuq1D1PmCCH9U1HQv49uuZQk7gRNKA3auWqVsFsbKkDS0t9_ltuvGXDSGDQzuBuf9zUu8BFqGrHHbrxE2cNx7yXU

Найбільш відомим та масовим (хоч і не єдиним) мисливським ножем радянських часів був ПК МООіР (Виробничий Комбінат Московського Товариства Мисливців та Риболовів). Він виглядав досить утилітарно та мав вигляд своєрідного грубуватого гибриду армійського “Ножа Розвідника” НР з чимось умовно схожим на американський ніж Боуі. 

Серед мисливців радянської доби ці ножі викликали досить багато критики. Причиною була незадовільна якість виготовлення. Використана сталь та пластик руків'я не були найкращої якості. Цей недолік згадують досить часто. Хоча дехто, навпаки, хвалить і ніж, і сталь. Чи то якість сильно “гуляла” від серії до серії, чи то комусь просто не було з чим порівнювати.

Деякі майстри прикрашали ножі саморобним травленням чи навіть “кастомними” руків`ями з рогу чи інших декоративних матеріалів. Але уявлення про мисливський ніж, як про щось велике, брутальне, обов'язково “холодне”, з гардою та хижим клинком-”щучкою” (Clip Point) цей ніж у багатьох наших мисливців також по собі таки залишив.

І ось між цими двома уявленнями, як між Сциллою та Харибдою часто (не завжди) і живе наш світ стереотипів про те, що таке мисливський ніж.

Але давайте розберімо це питання трохи уважніше та дещо з іншого боку…

Основні типи сучасних мисливських ножів

Різних мисливських ножів існує дуже багато. Кожен з них має свої особливості і своє призначення. Це варто враховувати, якщо ви хочете, щоби ваш вибір був вдалим. 

Частіш за все, у якості мисливських використовують різні типи фіксованих (тобто, не складаних) ножів. Їх перевага полягає в міцності та простоті конструкції. Якщо такий ніж виготовлений якісно, то в ньому майже немає нічого, що могло б ламатися чи забиватися брудом (хоча тут ми трохи перебільшуємо).

Доборний ніж

iqBs30ddr9KsuINSz0CU9uqeLP1EpeNiFFDDJILVRw4gCyYRWug6Cnybms0x4JgMB6I4hTMIu0YIwBHgf5wVC3LKLIwQ6FIAiPH2MKrvda95UOajOuEgr5FRxErf8sUE00ifAF0OPPhBimZXJz3bNhIiqBs30ddr9KsuINSz0CU9uqeLP1EpeNiFFDDJILVRw4gCyYRWug6Cnybms0x4JgMB6I4hTMIu0YIwBHgf5wVC3LKLIwQ6FIAiPH2MKrvda95UOajOuEgr5FRxErf8sUE00ifAF0OPPhBimZXJz3bNhI

Добірні ножі, призначені головним чином для добивання (добору) пораненої дичини, відрізняються довгими прямими клинками, що дозволяють робити точні удари, що досягають життєво важливих органів. Часто добірні ножі мають гарду, що захищає руку та не дає їй зіслизнути на клинок. Більшість таких ножів дуже спеціалізовані та погано підходять для інших задач. 

Ніж для зняття шкіри (скінер)

X_05Y8TjeVC_ttPnZZiqlrQUrJPNKLHciDXj51hRKFDHOwfrGWjdWWweINzXxDzrouMJ2o1P3w3RkSYlA6480YJG7-O7OdS592QPPLCQmxHwUV2pcScVC3UU4yvXzwSI9VsLKwrNnyuRY6xCuJ1tPq4X_05Y8TjeVC_ttPnZZiqlrQUrJPNKLHciDXj51hRKFDHOwfrGWjdWWweINzXxDzrouMJ2o1P3w3RkSYlA6480YJG7-O7OdS592QPPLCQmxHwUV2pcScVC3UU4yvXzwSI9VsLKwrNnyuRY6xCuJ1tPq4

Ножі для зняття шкіри (скінери) мають клинки з помітними вигинами леза, та часто з помітно задертим вгору вістрям. Довжина клинка може бути невеликою. Бо скінеру потрібна певна маневреність. Рекомендується, щоби ніж цього типу був виготовлений з якісної сталі і був здатний довго залишатись гострим. Інколи можна зустріти так звані "кишкодери". Так називають скінери, клинки яких мають додатковий гак для видалення внутрішніх органів з туші. Деякі складані моделі, що пропонуються мисливцям на птахів, мають цей гачок окремо від леза, як один з додаткових складних інструментів.

Універсальні мисливські ножі

FJrfC6-HDZz8UMpc6bb8D8yJC74lxa_YlP5j0LTYUqwzsdbAmAOkQTjQX5apNcrTGwUhkllQyIrFV2nYlUhHRCyJlvj4Wxdx1xqa-WH0BfvO8_1EqDMYT2fGObaaBcFUQz47KB9QbQHzbfNr31nqomIFJrfC6-HDZz8UMpc6bb8D8yJC74lxa_YlP5j0LTYUqwzsdbAmAOkQTjQX5apNcrTGwUhkllQyIrFV2nYlUhHRCyJlvj4Wxdx1xqa-WH0BfvO8_1EqDMYT2fGObaaBcFUQz47KB9QbQHzbfNr31nqomI

Універсальні мисливські ножі, найбільш поширений тип. Результат багатовікової технічної еволюції, що базується на постійному практичному використанні. Популярний тип ножа, визнаний величезною армією користувачів. Ці ножі однаково добре здатні різати, колоти, деякі з них навіть можуть зовсім непогано рубати. На сучасному ринку існує великий вибір універсальних мисливських ножів, тому завжди можна підібрати модель, що відповідає вашим потребам. Вдало обраний мисливський ніж може стати важливою та дуже корисною частиною вашого екіпірування.

Ножі для бушкрафту

v4iRh9sbu52F-eCVRP4PYzo8hKZInhICPT9VR5CRiIPoProgP6JRErLEoCFaVBXguq226x2YHl3Mgp35jg3MnISQP7nZl_irW9RhvtDdiK6JueS-KD3iHkJr-AgwUIZ5kl-t8DHg_rv1hIwMQUVpzusv4iRh9sbu52F-eCVRP4PYzo8hKZInhICPT9VR5CRiIPoProgP6JRErLEoCFaVBXguq226x2YHl3Mgp35jg3MnISQP7nZl_irW9RhvtDdiK6JueS-KD3iHkJr-AgwUIZ5kl-t8DHg_rv1hIwMQUVpzus

Все більше поширення отримують так звані “ножі для бушкрафту”. І якщо досі ми говорили про мисливський ніж з точки зору європейських традицій, ніж для бушкрафту, це універсальний похідний ніж “по-американськи”. Ці ножі з'явилися та поширились Штатами у позаминулому столітті. Часто вони розглядаються, як один з основних універсальних інструментів людини, що довгий час живе, мандрує, полює в умовах дикої природи. Тобто це не просто мисливський ніж. Вважається, що його можна використовувати для того, щоби побудувати табір, розвести багаття,з робити з дерева різноманітне спорядження, відремонтувати спорядження, приготувати їжу і звичайно ж, використати на полюванні. Що й казати, концепція цікава та варта ближчого ознайомлення.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах