Забруднення Десни може вплинути на якість води в столиці: чи безпечна вода з-під крана та чи варто робити запаси киянам

Відсутність водопостачання в Києві. Фото: Depositphotos

Відсутність водопостачання в Києві. Фото: Depositphotos

Суспільство
09 вересня 13:52

28 серпня стало відомо, що у затоці річки Десна у Київській області виявили небезпечні речовини. Це спровокувало чутки про можливе погіршення якості питної води в Києві, які швидко поширились у мережі. Яка ситуація насправді — читайте Vgorode.

У водозаборах столиці та Броварів зафіксовано незначне перевищення хімічного споживання кисню, а також підвищений рівень заліза і марганцю.  Як передає LIGA.Life, за прогнозами Українського гідрометцентру, забруднення може досягти Деснянського водозабору Києва орієнтовно 10-12 вересня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що говорять в КМДА

В столиці активно розробляють план дій на випадок, якщо питну воду, яку постачає «Київводоканалу», стане небезпечно вживати для харчових потреб. Наразі представники Київської міської державної адміністрації стверджують, що якість води у столиці відповідає всім санітарним нормам і не становить загрози для мешканців. Проте, можливе забруднення річки Десна змушує підготуватися до різних сценаріїв, включаючи запас питної води.

Що говорять в Міндовкілля

Перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький в етері національного телемарафону «Єдині новини» заявив, що наразі не існує загрози для здоров’я мешканців Києва. Зокрема, проводяться заходи з аерації води, насичення її киснем для зменшення концентрації забруднень. Крім того, річка Десна набагато більша за Сейм, тому забруднення розбавляється водою з інших приток, що також сприяє зниженню рівня небезпечних речовин.

Результати дослідження

За результатами моніторингу, який проводять лабораторії Держводагентства, Держекоінспекції та Міністерства охорони здоров'я, вода у Десні забруднена переважно органічними речовинами. Хімічних чи високотоксичних речовин наразі не виявлено, що зменшує ризики для мешканців столиці.

Рекомендації 

Варто зазначити, що у КМДА повідомили, що у разі виникнення загрози для мешканців Києва може бути оголошено рекомендацію створити запаси питної води. Однак, наразі «Київводоканал» заявляє про готовність до проведення очищення води за допомогою реагентів у випадку збільшення рівня забруднення.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах