Великдень 2022: у які дні прийнято пекти паски

Великдень 2021: в каике дні прийнято пекти паски. Фото: Реаліст.

Великдень 2021: в каике дні прийнято пекти паски. Фото: Реаліст.

Події
19 квiтня 2022 13:47

Великдень – одне з найважливіших свят у християнському світі. У наших краях з ним пов'язано безліч традицій та обрядів. До Великодня прийнято готуватися заздалегідь, згідно з правилами, що склалися, і в певні дні.

До Великодня починали готуватися за сім днів до свята – у сьому сьомицю або Страсний тиждень – останній тиждень перед святом. Цей тиждень вважається найважливішим у період Великого посту. Вона повністю присвячена подіям, які сталися з Христом останніми днями його життя.

Страсний тиждень цього року розпочався 18 квітня. Саме зараз господиням потрібно готуватися до свята Великодня – прибирати житла, готувати святкові страви, фарбувати яйця та пекти паски.

Коли потрібно випікати паски

Згідно з традиціями, паски прийнято випікати в середу, чистий четвер і суботу. Якщо паски, випечені у середу, до свята встигнуть втратити свіжість і зачерствіти, четвер чудово підходить для фарбування яєць, то субота – ідеальний день для випікання пасок.

Саме за день до свята більшість господарок воліє випікати паски, оскільки вони збережуть свою свіжість і м'якість.

Якщо з перерахованими днями все зрозуміло, то стосовно Страсної п'ятниці постійно точаться суперечки. Деякі віруючі вважають, що паски, спечені в цей день набувають цілющої сили і ніколи не псуються.

Водночас, інші називають Страсну п'ятницю днем скорботи. Це день, коли Ісус був розіп'ятий на хресті, і відповідно – найсуворіший день посту. У Страсну п'ятницю заборонено виконувати роботу по дому, веселитися та влаштовувати галасливі застілля.

Незважаючи на те, що православна церква не має особливих розпоряджень про випікання пасок, у народі збереглися вікові традиції, яких багато людей вважають за краще дотримуватися досі.

Раніше Vgorode розповідав про смачні та незвичайні рецепти пасок.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах