М’ясна галузь України прагне повернути ПДВ 20% на живих тварин для стабілізації цін на м’ясо 

М’ясна галузь України прагне повернути ПДВ 20% на живих тварин для стабілізації цін на м’ясо 

М’ясна галузь України прагне повернути ПДВ 20% на живих тварин для стабілізації цін на м’ясо 

Події
10 червня 2021 17:37

Через зменшення ставки ПДВ лише на живих свиней та ВРХ, ціни для споживачів на червоне м'ясо та вироби з нього збільшилися на 6-10% за перші три місяці дії Закону №1115-ІХ. Про це повідомляє пресслужба Асоціації "М'ясної галузі".

Зниження ПДВ на живих тварин не тільки не привело до зниження закупівельних цін для м'ясопереробних підприємств, а навпаки: м'ясокомбінати змушені доплачувати різницю ПДВ, що і призводить до збільшення ціни для рітейлу, а відтак і для споживачів.

Крім того, Україна може втратити до 20 млрд грн ПДВ щороку через тіньові оборудки, які, до того ж, збільшують кількість фальсифікату. Через це кінцевий споживач, купівельна спроможність якого знаходиться на низькому рівні через пандемію, потрапив у вкрай невигідну ситуацію: купувати м'ясо від легальних переробників дорожче на 6-10% або м'ясо за меншою ціною у нелегального бізнесу, наражаючи себе на ризик придбати фальсифікат, який може бути неякісним у кращому випадку, а у гіршому - призвести до проблем зі здоров'ям.

З метою недопущення усіх цих негативних наслідків для населення та держави, учасники Асоціації "М’ясної галузі" підготували відкрите звернення.

Асоціація "М’ясної галузі" пропонує поширити інформацію та долучитись до списку підприємств, що підтримують виключення живих тварин із Закону №1115-ІХ та повернення ПДВ 20% на них. Форму розміщено на офіційному сайті Асоціації у відповідній публікації зі зверненням. Нижче опубліковано текст відкритого звернення представників м’ясної галузі.

Відкрите звернення представників м’ясної галузі України

до

Президента України
Голови Верховної Ради України
Народних депутатів України

Про стримання росту цін на м’ясо для населення та недопущення проявів податкової дискримінації при формуванні механізму справляння податків

З 01 березня 2021 року набув чинності Закон України №1115-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції". Відповідно знижена ставка ПДВ з 20% до 14% по операціях з постачання сільськогосподарської продукції, зокрема на живих свиней та ВРХ (УКТ ЗЕД 0103 та 0102).

Ще під час обговорення законопроекту, Асоціація "М’ясної галузі" зверталася до Президента України, де зазначала, що зниження ставки ПДВ лише для постачальників сировини для м'ясної галузі неминуче призведе до збільшення цін на м’ясо і м’ясні вироби для споживачів на 6-10%, а саме зниження ставки ПДВ, зокрема на живих свиней, ВРХ, є дискримінаційною нормою по відношенню до підприємств, що знаходяться на загальній системі оподаткування та сумлінно сплачують податки до бюджету. Це є прямим порушенням Податкового Кодексу України (пп. 4.1.2) щодо недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації при формування механізму справляння податків.

Вже з’явилася практика, коли підприємства на загальній системі оподаткування використовують "сірі" схеми з постачальниками або дроблять підприємство та реєструють ФОПи, щоб отримати конкурентну перевагу. За підрахунками фахівців з ННЦ "Інститут Аграрної економіки", вигода таких схем сягає близько 7% від загального обороту. Таким чином вже четвертий місяць йде тінізація ринку м’ясо-молочної продукції, а загальні втрати до бюджету України через такі схеми сягатимуть близько 20 млрд грн на рік.

Крім того цей Закон негативно вплинув на купівельну спроможність населення, що вже витрачає більше 50% доходів на продукти харчування. До того ж, це негативно впливає на настрої людей, які вже постраждали через пандемію COVID-19.

Всі учасники м'ясної галузі підтверджують фінансові втрати за минулі 3 місяці від дії Закону.

Народні депутати України від "Слуги Народу" в квітні-травні зареєстрували два законопроекти, що виправляють допущену помилку:

1) ЗП 5425 - про відновлення ставки ПДВ 20% на тваринницьку продукцію згідно з УКТ ЗЕД 0102 (велика рогата худоба, жива); 0103 (свині, живі), 0104 10 (вівці живі), 0401 (в частині молока незбираного).

2) ЗП 5425-1 – про відновлення ставки ПДВ 20% на всю аграрну сировину (згідно з УКТ ЗЕД: 0102, 0103, 0104 10, 0401 (в частині молока незбираного), 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1204 00, 1205, 1206 00, 1207, 1212 91.

Асоціація "М’ясної галузі" збирає підписи представників м’ясної галузі на підтримку законопроекту 5425 про повернення ставки ПДВ 20% на живих свиней та ВРХ.

У Додатку 1 до цього звернення частина підписів, збір підписів продовжується.

З метою уникнення зазначених вище проблем, а саме: недонадходження до 20 млрд грн в рік до бюджету України, дискримінації підприємств на загальній системі оподаткування, збільшення вартості продуктів для споживачів на 6-10%, поширення "сірих" схем та тінізації ринку, зменшення купівельної спроможності та погіршення настроїв населення – просимо Вас винести на голосування у Верховній Раді у червні-липні 2021 року законопроекти про виключення кодів УКТ ЗЕД 0102 – велика рогата худоба жива, 0103 – свині живі і повернути ставку ПДВ на них 20% як першочерговий.

Перелік підприємств, що підтримують виключення живих тварин із Закону №1115-ІХ

1. ТОВ "МК М’ясний"

2. ТОВ "Житомирський м’ясокомбінат"

3. ТзОВ "Євро-комерс"

4. ТОВ "Ламбергміт"

5. ТОВ "Агро-інвест"

6. ТОВ "ММК Холдинг"

7. ТОВ "Антонівський м’ясокомбінат"

8. ТОВ "Лубним’ясо"

9. ТОВ "ПСП БУД"

10. ТОВ "Ексім Фуд"

11. ТОВ "МК РІАЛ"

12. ТОВ "Східно-Українська Аграрна Компанія"

13. ТОВ "Юрмія"

14. ТОВ М’ясна фабрика "Джаз Плюс"

15. ТОВ "ЮСТУС"

16. ТОВ "АГРОПОБУТСЕРВІС"

17. ПАТ "Кременчукм’ясо"

18. ТОВ Виробнича компанія "Атлант"

Пресслужба Асоціації "М'ясної галузі"

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах