Трійця 2022: історія, традиції та чого не можна робити

Трійця 2022: історія, традиції та чого не можна робити

Трійця 2022: історія, традиції та чого не можна робити Фото: danilovmaster.ru

Події
09 червня 2022 09:30

Цього року святкування Дня святої Трійці припало на 12 червня. Через повномасштабну війну перенесення вихідного дня на понеділок не буде, відпочивати українці будуть лише два дні — суботу та неділю, 11 та 12 червня.

Vgorode розповість докладніше про історію свята та традиції, яких дотримуються православні віруючі цього дня.

Історія виникнення свята

Для християн він уособлює початок нової епохи існування людства. Також це свято називають "П'ятидесятниця", оскільки відзначають його через 50 днів після Великодня та "Зелену неділю".

Поняття "Свята Трійця" втілює вчення про Християнство і те, що Бог єдиний у трьох особах: Отця, Сина і Святого Духа, а догмат про Пресвяту Трійцю є основою Православної Церкви і був прийнятий на Першому Нікейському соборі в 325 році.

Насправді легенд про виникнення свята Трійці досить багато, але головна з них говорить про події, що відбулися на 50-й день після святкування Великодня. Цього дня Святий Дух зійшов на учнів апостолів Ісуса Христа та Діву Марію.

У момент зішестя вони знаходилися в Сіонській світлиці, коли о третій годині дня почули шум і на них зійшов благодатний вогонь. Незабаром апостоли отримали особливі дари: хтось став цілителем і пророком, а хтось почав говорити різними мовами світу і проповідувати вчення Христа по всьому світу.

Свято Трійці має свій особливий символ, який поєднує трьох в одному і одного в трьох і є символом єдності в різноманітності.

Важливо також відзначити, що Свята Трійця невидима і незбагненна, тому православ'я можливе лише її зображення. Найпопулярніше зображення Трійці – це ікона Святої Трійці іконописця Андрія Рубльова, написана у 15 столітті.

На іконі Особи Бога зображені у вигляді трьох ангелів у різних одягах та ликах, що демонструє їхню самостійність. Свято Трійці завжди випадає на теплу пору року, коли все починає зеленіти і цвісти. Молоді листочки, що ще не розпустилися, використовують як прикраси для церкви і жител, що демонструє розквіт людської душі.

Особливості та традиції святкування Трійці

Напередодні святкування Трійці відзначають батьківську суботу, в яку згадують усіх, кого не змогли поховати за християнськими звичаями, до яких також належать зниклі або потонулі.

У день Трійці у церквах не проводяться недільні співи, а замість них співають святкові пісні. Далі слідує урочиста служба, а після літургії вечірня, під час якої славлять зішестя Святого Духа і читають особливі молитви. Священики цього дня одягають символічні смарагдові шати.

Також свято має багато звичаїв та традицій. Так, у цей день дівчата зазвичай плетуть вінки з трав та квітів, а увечері пускають річкою. За легендою, куди вінок попливе, звідти прийде наречений, а якщо вінок не рухався, то на весілля незабаром не варто було розраховувати.

Оскільки свято Трійці також називають Зеленою неділею, у цей день прийнято прикрашати будинки квітами та різною зеленню. Вважається, що прикраса житла рослинами відганяє злих духів.

Ще однією цікавою традицією цього свята вважається заготування березових віників для лазні. Оскільки зібрані у цей день рослини вважаються цілющими та вважається, що віники, які зібрали з таких трав, очищають не лише тіло, а й душу.

Чого не можна робити у Трійцю

  • Працювати та займатися фізичною працею;
  • різати, шити, прибирати, стригтися, займатися садівництвом;
  • ображатися на рідних та сумувати;
  • у Трійцю небажано вінчатися;
  • не купатися у водоймах. За легендою купальника можуть затягнути русалки.
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах