"Батьківщину-Мати" у Києві можуть віддати в приватні руки

"Батьківщину-Мати" у Києві можуть віддати у приватні руки.

"Батьківщину-Мати" у Києві можуть віддати у приватні руки. Фото: 24tv.ua

Події
11 лютого 2022 11:45

У судах Києва йде боротьба за право приватизувати нерухомість частини національного меморіального комплексу "Батьківщина-Мати". Компанія, яка заявляє право на комплекс, пов'язана із оточенням українського бізнесмена Ігоря Коломойського.

Господарський суд Києва ухвалив рішення, яке по суті дозволяє приватизацію, повідомляє ZN.ua з посиланням на власні джерела.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

Компанія "Архітектурна майстерня Інка" у 2015 році уклала договір із Фондом держмайна з оренди зазначеного активу. Укладений на той момент договір не дозволяв приватизацію цих об'єктів за жодних умов.

У грудні 2020 року орендар звернувся до Господарського суду Києва з вимогою визнати договір недійсним та дозволити приватизацію частини меморіального комплексу.

Фактичним власником ТОВ "Архітектурна майстерня Інка" до 2018 року був колишній адвокат Ігоря Коломойського та екс-глава Офісу президента Андрій Богдан, а згодом – народний депутат від партії "Слуга народу" Микола Сольський. Наразі компанією володіє Олена Фасоль, помічниця депутата "Слуги Народу" Олександра Маріковського.

Як повідомляє ZN.ua, представники ФДМ не відстоювали недоторканність національного меморіалу в судах, часом просто не з'являючись на засіданнях.

Справу в Господарському суді розглядала Людмила Шкурдова - суддя, яка вела процес, пов'язаний із націоналізацією Приватбанку, і яка, за даними журналістів, "неодноразово доводила свою упередженість під час розгляду цих справ".

Загальна площа меморіального комплексу "Батьківщина-Мать" складає 10 гектарів. До нього входять музей із монументом "Батьківщина-мати", головна площа з алеєю "Міст героїв", чаша "Вогонь слави", виставка бойової техніки та озброєння, головний експозиційний корпус музею.

Як пише Vgorode , Фонд держмайна України дозволив брати в оренду об'єкти, розташовані в "зоні відчуження". Зокрема, опубліковано пропозиції щодо оренди нерухомості в Чорнобильській зоні.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах