Як переселенцям отримати щомісячну адресну грошову допомогу в Україні

Як переселенцям отримати щомісячну адресну грошову допомогу в Україні.

Як переселенцям отримати щомісячну адресну грошову допомогу в Україні. Фото: Vgorode

Події
11 лютого 2022 17:57

Кожен, хто переїхав до України з тимчасово окупованих територій та має довідку переселенця, може отримати від держави щомісячну адресну допомогу. Ці кошти йдуть на покриття видатків на проживання та комунальні послуги. Ці кошти, зокрема, йдуть на покриття витрат на проживання та комунальні послуги.

Грошова допомога переселенцям призначається на всю родину, але виплачується одному з її членів на відкриту картку "Ощадбанку". Загальна сума допомоги встановлюється з розрахунком на те, що матеріальну допомогу отримає кожен член сім'ї, але вона не може бути більшою за 3 000 гривень на місяць. Сума виплати може бути більшою, якщо у родині є особи з інвалідністю або сім'я багатодітна. Тоді сума не повинна перевищувати 3 400 та 5 000 відповідно.  Допомога переселенцям від держави виплачуються щомісяця впродовж 6 місяців з моменту звернення. Після чого вона може бути зупинена або продовжена.

Детальніше про грошові виплати переселенцям розповідає портал державних послуг іGov.

Розміри грошової допомоги

Як переселенцям отримати щомісячну адресну грошову допомогу в Україні фото 1Як переселенцям отримати щомісячну адресну грошову допомогу в Україні фото 1

Державою встановлено певні розміри матеріальної допомоги, в залежності від працездатності та стану здоров'я:

  • непрацездатні особи (пенсіонери, діти) отримують по 1 000 гривень на одну людину;
  • працездатні особи – 442 гривні на одну людину;
  • люди з інвалідністю I групи – 130 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  • люди з інвалідністю II групи – 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  • люди з інвалідністю ІII групи – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. 

Якщо в складі сім'ї, якій виплачується допомога, відбулися зміни, то розмір грошової допомоги перераховується з наступного місяця після таких змін за заявою уповноваженого представника сім'ї або інформації компетентного органу.

Як оформити грошову допомогу

Якщо допомога оформляється вперше

Якщо щомісячна адресна допомога раніше не оформлялась, або ж раніше її видавав не "Ощадбанк", то представнику родини повинен звернутися у відділення "Ощадбанку" за фактичним місцем проживання сім'ї, який вказано в довідці переселенця. Після звернення банк безкоштовно відкриє рахунок для отримання матеріальної допомоги. 

Всі необхідні документи оформлюються прямо у відділенні "Ощадбанку". Далі установа передає їх до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення протягом 3 робочих днів, які розглядають заяву і призначають грошову виплату.

Також на порталі державних послуг iGov можна подати електронну заяву на отримання грошовоъ допомоги выд держави, скориставшись послугою "Отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам" 

Якщо виплата допомоги подовжується

Якщо з дня отримання першої грошової допомоги пройшло 6 місяців і є бажання її продовжувати, то уповноважений представник сім'ї має подати заяву про призначення щомісячної адресної допомоги на наступний шестимісячний строк до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання.

Також відповідна послуга є на сайті iGov, де ви можете продовжити допомогу, скориставшись послугою "Призначення (продовження) щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам на наступний шестимісячний строк"..

Що писати в заяві

У заяві представник родини має вказати відомості про всіх членів сім'ї, які претендують на отримання грошової допомоги:

  • прізвище, ім'я та по батькові;
  • дату народження;
  • серію, номер паспорта громадянина України, ким і коли він виданий;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • зареєстроване і фактичне місце проживання (перебування);
  • наявність у кожного з членів сім'ї у власності житлового приміщення, розташованого за межами тимчасово окупованій території України і районів проведення антитерористичної операції;
  • наявність у кожного з членів сім'ї на депозитному банківському рахунку грошових коштів в розмірі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;
  • місце роботи осіб працездатного віку і час, з якого особа там працює;
  • місце навчання (школа, садок, технікум, ліцей тощо) для відповідної категорії членів сім'ї.

Які документи потрібно мати для отримання грошової виплати

Для отримання щомісячної адресної допомоги подаються такі документи:

  • Заява встановленого зразка;
  • Оригінал та копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • Оригінал і копія паспорта уповноваженого представника сім'ї - людини яка буде отримувати гроші;
  • Оригінал та копія довідки про присвоєння індивідуального податкового номера (ІПН);
  • Оригінал і копія свідоцтва про шлюб, завірена особистим підписом уповноваженого представника сім'ї;
  • Оригінал та копії свідоцтв про народження дітей, завірені особистим підписом уповноваженого представника сім'ї;
  • Письмова згода про виплату допомоги представнику сім'ї від інших членів сім'ї та згоду на обробку персональних даних. Така згода пишеться в довільній формі;
  • Письмовий дозвіл на розкриття уповноваженим банком інформації, яка містить банківську таємницю щодо поточного рахунку в"Ощадбанку".

Всі копії документів повинні бути завірені підписом заявником. На копії документа потрібно написати  словосполучення "копія вірна" та поставити підпис та ПІБ.

Як оформити допомогу дитині без супроводу батьків

Як переселенцям отримати щомісячну адресну грошову допомогу в Україні фото 2 1Як переселенцям отримати щомісячну адресну грошову допомогу в Україні фото 2

Буває так, що діти змушені виїхати з тимчасово окупованої території України без супроводу батьків чи опікунів. Ці діти теж мають право отримувати грошову допомогу від держави. Її потрібно оформлювати за зверненням:

  • бабусі, дідуся, повнолітніх сестри, брата, мачухи, вітчима, що безпосередньо здійснюють догляд за дитиною;
  • інших осіб, яким батьки передали дитину на виховання.

При цьому батьки мають підписати заяву на отримання допомоги і вона має бути завірена нотаріально.

Якщо дитина, що має право отримувати гроші як пересленець влаштована в професійно-технічний або вищий навчальний заклад і проживає в його гуртожитку, то заяву на отримання матеріальної допомоги подає служба у справах дітей. 

У яких випадках виплату від держави не буде призначено

Є випадки, коли люди мають довідку переселенця, але не можуть отримати щомісячну адресну допомогу. Це може бути в таких випадках:

  • будь-хто з членів сім'ї має у власності житло на підконтрольній території України;
  • будь-хто з членів сім'ї має на депозитному банківському рахунку кошти в сумі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Чому виплату матеріальної допомоги можуть припинити

  • Виплата щомісячної адресної допомоги припиняється, якщо:
  • уповноважений представник родини, на якого був оформлений банківський рахунок і щомісячна адресна допомога, подав заяву про припинення виплати;
  • Державна служба зайнятості надала інформацію про те, що працездатні члени сім'ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприяння державної служби зайнятості або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України;
  • Внутрішньо переміщена особа знята з обліку і її довідка переселенця анульована;
  • Уповноважений орган виявив факт надання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, що впливають на призначення допомоги;
  • У складі сім'ї є особи працездатного віку, які не працевлаштувалися або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території Украиїни, але фактично не працюють.

Останній пункт не стосується осіб, які належать до таких категорій як громадяни, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадяни, які доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку на підставі медичного висновку лікарсько-консультативної комісії; громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними; студенти денної форми навчання; громадяни, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років або інвалідами I або II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, яким категоріям населення України підвищать розмір соціальних виплат у 2022 році. У цей список увійшли матері, що самостійно виховують дитину, опікуни, малозабезпечені родини та інші. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах