Переговори України з РФ щодо врегулювання ситуації: результати першого раунду

Переговори України з РФ щодо врегулювання ситуації: результати першого раунду.

Переговори України з РФ щодо врегулювання ситуації: результати першого раунду. Фото: golosameriki.com

Події
01 березня 2022 00:33

Ще 27 лютого мали відбутися переговори щодо врегулювання ситуації в Україні, про які раніше домовився президент України Володимир Зеленський. Прийняти делегації української та російської сторони запропонував президент Білорусі Олександр Лукашенко на українсько-білоруському кордоні. Проте переговори перенесли на наступний день, чекали на прибуття делегацій. У результаті, українська делегація прибула на місце зустрічі близько 10 ранку, 28 лютого.

Vgorode зібрав усі подробиці першої зустрічі делегацій.

Рішення про переговори

Переговори України з РФ щодо врегулювання ситуації: результати першого раунду.Переговори України з РФ щодо врегулювання ситуації: результати першого раунду. Фото: golosameriki.com

Президент України Володимир Зеленський вперше за два роки зв'язався телефоном із президентом РБ Олександром Лукашенком. Останній запропонував організувати зустріч делегацій країн, що ворогують, на кордоні з Білоруссю. При цьому президент РБ пообіцяв не нападати на Україну під час переговорів та не надавати свою територію для ракет та сухопутних сил противника. Так було вирішено провести переговори у районі річки Прип'ять на українсько-білоруському кордоні.

В Офісі президента України не відмовилися від пропозиції Білорусі та заявили, що на Україну та Росію чекає жорстка дипломатична битва. Найпершою умовою України на цих переговорах є зупинка вогню та виведення військ з усієї території України (у тому числі з Донецької та Луганської областей та Криму).

Хто був у складі делегацій України та РФ?

Від України на переговори з російською делегацією щодо врегулювання війни в Україні поїхали голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія, міністр оборони України Олексій Рєзніков, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, перший заступник голови делегації України у Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умєров та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Інтереси Росії на переговорах представляли заступник глави МЗС Росії Андрій Руденко, посол Росії у Білорусі Борис Гризлов, голова міжнародного комітету Держдуми Леонід Слуцький та заступник міністра оборони Олександр Фомін.

Як тривали переговори України з РФ?

Україна прилетіла до Гомельської області, на місце зустрічі з російською делегацією, о 10.27 ранку. Довгоочікувані переговори розпочалися в обід. Їхні перші результати очікували через 3-4 години після початку.

Все почалося з передмови глави МЗС Білорусі Володимира Макея. Від імені Олександра Лукашенка він заявив, що учасники переговорів можуть почуватися у повній безпеці.

До речі, на зустрічі сторін були журналісти, але після Макея їх вигнали і трансляція переговорів перервалася. Про що саме говорили представники делегацій – невідомо.

Результат першого раунду переговорів

Одного разу представники України та Росії визначили пріоритетні теми та домовилися про новий раунд переговорів. Про це написав у Twitter радник голови ВП України Михайло Подоляк. За його словами, переговори з Росією - важкі, а російська сторона "все ще украй необ'єктивно дивиться на занедбані нею руйнівні процеси".

Переговори України з РФ щодо врегулювання ситуації: результати першого раунду.Переговори України з РФ щодо врегулювання ситуації: результати першого раунду. Фото: скріншот

За перший раунд українська та російська делегації знайшли точки дотику для якнайшвидшого припинення вогню та бойових дій. Наприкінці першого дня переговорів сторони домовилися про наступний раунд та поїхали до Києва та Москви для консультацій.

Проте коли проведуть другий раунд переговорів – наразі не вирішили.

Глава делегації з Росії Володимир Мединський також заявив, що точки, за якими можна прогнозувати спільні позиції, знайдено. Він сказав, що наступна зустріч може відбутися найближчими днями.

Загалом, 28 лютого переговори тривали близько п'ятої години, на них вдалося докладно обговорити весь порядок денний.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що 28 лютого - це історичний день для України, адже президент Володимир Зеленський підписав у Києві офіційну заявку на членство України в Європейському Союзі.

За вступ України до ЄС виступають більшість країн Спілки. За негайний вступ України до ЄС виступають президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Словенії. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн сказала, що українці є частиною європейської сім'ї і будуть прийняті до Союзу. Вже 1 березня в Європарламенті можуть ухвалити резолюцію щодо надання Україні статусу "кандидат у члени ЄС".

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах