Що роблять у росії з депортованими українцями

Що роблять у Росії з депортованими українцями - фото: t.me/DIUkraine/

Що роблять у Росії з депортованими українцями - фото: t.me/DIUkraine/

Події
24 березня 2022 21:10

Російські війська масово депортують українських громадян із тимчасово окупованих територій у російську федерацію. Українців відправляють у так звані "фільтраційні табори", а потім - у найвіддаленіші та економічно депресивні куточки росії, де пропонують працювати.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України зазначають, що депортованим до росії українцям після "фільтраційних таборів" пропонують офіційну роботу на Сахаліні - це найвіддаленіший острів федерації, розташований у Тихому океані на північ від Японії. Яке саме працевлаштування – невідомо.

Більше новин читайте на нашому Telegram-каналі.

Вивезеним громадянам України росія нібито пропонує роботу через центри зайнятості, а тим, хто погоджується на пропозицію офіційного працевлаштування, видають спеціальні документи про заборону виїзду з Росії протягом двох років.

Українська розвідка підтвердила інформацію, що один із російських "фільтраційних таборів" знаходиться в місті Донецької області Докучаєвськ, яке з 2014 року підконтрольне так званій ДНР. Тут працюють співробітники російської ФСБ і сюди спрямовують багато цивільних осіб, відбираючи у них документи.

У "таборах" проводиться пошук учасників АТО/ООС, українських військових та правоохоронців. Далі людей відправляють у Таганрог та Краснодарський край. Є дані про нелюдське звернення до українців, про проблеми з харчуванням та ненадання медичної допомоги.

Примусове переміщення цивільного населення на територію держави-агресора, зокрема дітей, є грубим порушенням міжнародного права.

Що говорить Зеленський

Президент України Володимир Зеленський розповів представникам "Великої сімки" про незаконно депортованих українців до росії:

"Ми намагаємось зʼясувати точну кількість депортованих українців. Людей, яких Росія примусово щоденно вивозить на свою територію, позбавляє документів – все забирається – засобів звʼязку і розподіляє по своїм регіонам. І навіть ще потім намагається мобілізувати їх в свою армію!"

Що кажуть у МЗС та у міськраді Маріуполя

"російська федерація розпочала новий етап терору проти міста Маріуполь. Жителів, які вціліли під бомбардуваннями російської авіації та обстрілами артилерії, намагаються примусово депортувати на територію росії.

В особливій небезпеці опинилися 15 тисяч жителів Лівобережного району Маріуполя, яких російські окупанти зараз насильно змушують виїхати на російську територію. Загарбники відбирають у людей паспорти та інші документи, що засвідчують особу”, - кажуть у Міністерстві закордонних справ України.

За попередніми даними, російською армією було депортовано близько 6 тисяч маріупольців. Зазначається, що їх можуть використати як заручників, щоб тиснути на Україну у політичному плані.

Як каже міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, російські окупанти спочатку блокують мирне місто, потім цілеспрямовано вбивають людей, а згодом ще й насильно вивозять громадян на свою територію. Бойченко зазначив, що таке Україна переживала лише за часів Другої світової війни, і тепер історія повторюється.

Місцева влада складає список вивезених жителів Маріуполя, за яким почне працювати над їх поверненням.

У міськраді Маріуполя також додали, що зараз окупанти дезінформують місцеве населення. Росіяни їздять містом і в гучномовці оголошують, що Запоріжжя не приймає біженців, Україна кинула їх на призволяще, тому треба їхати до росії, а що Одесу взагалі вже "захопили". Влада попереджає, що російські військові передають фейкову інформацію і, по можливості, евакуація жителів триває.

Раніше Vgorode писав, що під Києвом окупант переїхав танком свого командира.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах