Перевірка телефону та повістка у військкомат: що може очікувати на блокпостах

Перевірка телефону та повістка у військкомат: що може очікувати на блокпостах.

Перевірка телефону та повістка у військкомат: що може очікувати на блокпостах. Фото: auto.24tv.ua

Події
11 квiтня 2022 00:15

Не секрет, що за останні півтора місяці на дорогах України та вулицях у багатьох населених пунктах з'явилися тисячі блокпостів. Варто знати, як правильно поводитися при їх проходженні і чи законна перевірка документів і огляд особистих речей.

Vgorode розібрався в цьому питанні і розповідає читачам їхні права та обов'язки, які підкріплені законом.

Якими документами регламентуються перевірки на блокпостах?

Порядок перевірок було затверджено ще за два місяці до початку війни – постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року №1456. Документ називається так: "Про затвердження Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян при забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану".

Що робити під час перевірки на блокпосту?

У разі зупинки на блокпосту найголовніше – це не нервувати, зберігати спокій, не скандалити з представниками ЗСУ, поліції чи тероборони. У жодному разі не слід провокувати бійців на посту, не намагатися тікати від них, не ображати їх.

При під'їзді до блокпоста на автомобілі варто максимально уповільнити швидкість, вимкнути фари, включити "аварійку" та одразу підготувати документи для перевірки. Виходити з машини на блокпосту слід лише з дозволу військових, робити це за власною ініціативою не рекомендується.

Співробітники поліції, СБУ, Нацгвардії, прикордонники, військовослужбовці мають право на проведення поверхового огляду зупинених людей та їх транспортних засобів (згідно з пунктом 9 згаданої вище постанови КМУ №1456). Тобто вони можуть поплескати по тулубу, перевіряючи на наявність зброї, застосувати металошукач, візуально оглянути речі та автомобіль. Не має різниці, ви їдете через блокпост на автобусі, особистому автомобілі або йдете через нього пішки - перевірка документів та огляд все одно можуть бути проведені. Уповноважені особи мають право відчинити двері автомобіля та багажник.

Дуже важливо під час воєнного стану - весь час мати при собі документи, що засвідчують особу. Варто пам'ятати, що згідно зі статтею 263 Кодексу України про адміністративні порушення для встановлення особи, а також для з'ясування обставин правопорушення будь-яка людина може бути затримана на строк до 3 діб.

При цьому варто мати на увазі, що хоча формально електронні документи, доступні в додатку "Дiя", є повноправним еквівалентом паперових, представники збройних сил та тероборони не мають технічних засобів для верифікації електронної версії, тому при собі варто мати паперовий паспорт громадянина України або пластикову ID. = карту.

Формально ніяк не регламентовані додаткові питання, які можуть поставити на посаді військові чи представники тероборони щодо того, наприклад, де проживає людина чи куди вона їде. Проте їх задають не з цікавості, а щоб виявити потенційних диверсантів та інших підозрілих осіб, щоб почути, чи знає людина місцевість, де вона, за його словами, проживає. Можуть поставити питання і просто, щоб зрозуміти рівень знання української мови, почути акцент. Тому на такі питання краще не відмовлятись відповідати.

Перевірка телефонів, фотоапаратури та відеокамер

При наближенні до блокпоста не слід діставати свій мобільний телефон. Фотографування, відеозйомка блокпостів, військових, техніки заборонено. Зважаючи на те, що люди у формі не знають, людина просто балується з телефоном, по ньому розмовляє або насправді веде приховану зйомку, щоб уникнути зайвих підозр варто не діставати телефон поблизу посту, а якщо раптом пролунав вхідний дзвінок - не брати трубку.

Також варто нагадати автомобілістам, що в Україні тимчасово заборонено користуватись відеореєстраторами.

Оскільки зйомка будь-яких військових об'єктів заборонена, на блокпосту, у разі підозр, можуть перевірити фотографії та відео на предмет заборонених об'єктів.

За словами голови відділення Асоціації адвокатів на Одещині Віктора Сизоненка, військові можуть можуть відібрати відеокамеру або телефон, якщо буде встановлено, що з них велася зйомка якихось заборонених об'єктів. Також, за його словами, вимогу щодо надання телефону для огляду можна розглядати як законну.

При цьому є важливий нюанс – порядок втручання в таємницю листування під час воєнного стану не врегульований законами, тому однозначно відповісти, чи мають право читати ваші особисті листи на блокпостах, не можна. При цьому адвокат радить таки надати телефон на вимогу, щоб уникнути конфліктів.

Перевірки на вулицях

Документи та особисті речі можуть перевіряти на блокпостах, а під час комендантської години – скрізь за межами житлових приміщень. Вдень на вулиці перевіряти документи можуть співробітники поліції, але не військові, – каже прес-офіцер військової служби правопорядку Збройних Сил України Володимир Потапов. Якщо така перевірка відбулася, то не рекомендується що-небудь з'ясовувати у людей, які її проводять, а варто після такої перевірки підійти до найближчого блокпосту і повідомити про осіб, що проводили перевірку на вулиці та описати їхню зовнішність.

Вкрай не рекомендується порушувати заборону перебування на вулиці під час комендантської години. Тому що формально можуть бути затримані навіть громадяни, які вийшли із власного будинку у двір. Причому навіть у таких випадках до ранку, можливо, доведеться провести у відділенні поліції або прямо на блокпосту.

За словами Володимира Потапова, якщо людина не встигла доїхати на своєму автомобілі до будинку до настання комендантської години, вона може припаркуватися поблизу блокпосту на трасі та переночувати в машині, щоб уранці продовжити шлях.

Чи можуть на блокпоста відібрати автомобіль?

Формально військовослужбовці можуть відібрати автомобіль у цивільного для військових потреб. Однак це можливе лише за рішенням військового командування, прийнятого на рівні не нижче за командира частини. Тому, якщо хтось намагається на блок-посту забрати автомобіль, варто вимагати офіційного дозволу військового начальства. Подібне відчуження майна має фіксуватися документально – спеціальним актом. Кожен автовласник, у якого забрали автомобіль, має право на відшкодування вартості майна.

Також у деяких областях України заявлялося, що автомобілі відбиратимуть у нетверезих водіїв.

Порядки денний у військкомат на дорогах

Заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький написав 25 березня, що чоловікам призовного віку на дорогах вручають повістки до військкомату. Це застосовується, за його словами, до порушників комендантської години та грубих порушників правил дорожнього руху.

При цьому, як пише "Дзеркало тижня" з посиланням на Асоціацію правників України, законодавством не встановлено місце, де можна чи не можна вручити повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки будь-де: на вулиці, на блокпостах, на робочому місці, в магазині.

Вручати повістку можуть не лише представники військкоматів (територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), але також представники органів місцевого самоврядування, керуючі чи власники багатоповерхових будинків, директори підприємств та організацій, керівники навчальних закладів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах