Яка ситуація зараз у Бучі і коли жителям можна буде повернутися додому

Яка ситуація зараз у Бучі і коли мешканцям можна буде повернутися додому.

Яка ситуація зараз у Бучі і коли мешканцям можна буде повернутися додому. Фото: Ronaldo Schemidt/AFP/Getty Images

Події
04 квiтня 2022 00:48

Місцева влада прокоментувала ситуацію в Бучі на даний момент після звільнення міста від російських окупантів.

Нагадаємо, українців та світову громадськість вразили фотографії наслідків окупації міста. Згодом Генпрокурор Ірина Венедиктова заявила, що з території Київщини на експертизу вже вивезли 410 тіл убитих мирних жителів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Секретар Бучанської міськради Тарас Шаправський у коментарі "Країні" розповів, що ж зараз відбувається у місті. Він зазначив, що обстрілу там немає вже три дні.

У місті перебуває багато українських військових, які проводять зачистку, шукають міни та диверсантів. За словами Шаправського, місцеві дуже раді приходу наших бійців, обіймали їх та плакали від щастя.

Інженерна інфраструктура у Бучі пошкоджена, обірвані лінії електропередач, є прориви газо- та водопроводів, тому у місті поки що немає води, світла, тепла та газу. Також практично відсутній мобільний зв'язок та інтернет.

Безліч житлових будинків зруйновано, більшість із них знищено вщент. До того ж усі квартири під час блокади були пограбовані – виносили все аж до спідньої білизни.

- Навіть украли живу козу, прив'язавши її до БТРу, - зазначив Шаправський.

Зруйновано "Епіцентр". При цьому дитсадки, школи та об'єкти соціальної інфраструктури. Магазини та супермаркети зараз не працюють.

Також окупанти мали списки активістів, ветеранів АТО, представників місцевої влади. По них шукали людей та їхні будинки. В результаті, за допомогою гранатометів вони зруйнували будинок мера.

Чи можна повертатись додому?

Секретар міськради наполягає на тому, щоб місцеві, які хочуть повернутись до Бучанського району (а таких майже 90%), поки що погодили з цим. Щоб він став придатним для життя, потрібен ще приблизно місяць, багато місць зараз мають розмінувати, а комунальники та сервісні компанії відновлять інфраструктуру.

До того ж у місті до 5 квітня діє комендантська година, щоб не заважати роботі вибухотехніків.

Також Шаправський зазначив, що із населених пунктів багатьох жителів вивозили під приводом евакуації до Білорусі. Тепер вони сидять там і не знають, як повернутись додому. З ними намагаються встановити зв'язок та допомогти.

Що щодо загиблих мирних мешканців?

У центрі Бучі у братській могилі біля церкви поховано 260 людей. Тільки за сьогодні у місті знайшли ще щонайменше 30 загиблих.

- У багатьох точках, де базувалися окупанти, ми знаходимо трупи зі зв'язаними руками. Наразі проводяться пошукові роботи, щоб знайти та ідентифікувати тіла загиблих. Також у місті багато обвуглених машин, у яких живцем згоріли люди, - стверджує Шаправський.

Окупанти пропонували співпрацю

Секретар міськради також розповів, що російські військові пропонували місцевій владі співпрацювати. Якось вони оточили будівлю міськради та передали охоронцям, щоб наступного дня горвлади самі їх знайшли їх "у своїх же інтересах".

Шаправський наступного дня евакуювався, а міський голова вирішив залишитись у Бучі, проте він зміг ховатися від ворога.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах