Коли ЗМІ дозволено публікувати результати обстрілів в Україні

Коли ЗМІ дозволено публікувати результати обстрілу в Україні.

Коли ЗМІ дозволено публікувати результати обстрілу в Україні. Фото: porogy.zp.ua

Події
29 квiтня 2022 14:52

Журналістам дозволено публікувати медіа-файли та детальну інформацію про обстріли в Україні не раніше ніж через 12 годин після події.

З початку повномасштабного вторгнення понад шість тисяч акредитованих журналістів висвітлюють події, що відбуваються в нашій країні. Багато хто з них потрапляє разом із солдатами ЗСУ під обстріл на передовий, ризикуючи своїм життям та здоров'ям, щоб донести інформацію громадянам України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Проте за умов війни важливо пам'ятати про баланс між доступом представників ЗМІ до подій та безпекою держави. У наказі Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного від 3 березня 2022 року №73 йдеться про порядок допуску журналістів на військові об'єкти у районі ведення бойових дій.

На військові об'єкти у районі ведення бойових дій допускають лише акредитованих представників ЗМІ з дозволу командира підрозділу. Журналісти повинні дотримуватись певних правил. У разі їх порушення акредитацію забиратимуть. Про це йдеться у спільній заяві Міністерства культури та інформаційної політики України, Міноборони та представників ЗМІ.

Зокрема, йдеться про нерозголошення інформації, яку ворог може використати проти бійців ЗСУ.

Також окремим пунктом обговорюється тимчасовий період, коли журналістам не можна поширювати інформацію про обстріли та руйнування. Військові адміністрації повинні подавати таку інформацію представникам ЗМІ не пізніше ніж через день після події.

При цьому збирати інформацію журналістам дозволено одразу після обстрілу. Однак публікувати будь-які фото та відео результатів обстрілів можна лише через 3 години, якщо був пошкоджений цивільний об'єкт, і через 12 годин – якщо було здійснено обстріл військового об'єкта.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах