Програми підтримки переселенців в Україні: які з них діють на травень 2022 року

Программы поддержки переселенцев в Украине.

Программы поддержки переселенцев в Украине. Фото: pixabay.com

Події
04 травня 2022 16:50

Наразі для внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також для тих, хто проживає в районах, які постраждали внаслідок бойових дій, є кілька програм допомоги. Причому отримання допомоги за однією програмою не обов'язково виключає отримання коштів за іншою. Розглянемо, якими програмами можна скористатися.

Державна програма виплат внутрішньо переміщеним особам

Це найпопулярніша програма виплат, за якою у перші два повні місяці війни, у березні та квітні, кожен дорослий отримував 2000 гривень, а кожна людина з інвалідністю або дитина – 3000 гривень.

Більше новин читайте на нашому Telegram-каналі.

З 1 травня, згідно з постановою КМУ №457, допомогу залишили в тих же розмірах, але отримуватимуть її лише окремі категорії населення - ті, хто переїхав із місць, де йдуть бойові дії, або окупованих, оточених населених пунктів, а також ті, чиє житло виявилося зруйновано (ушкоджено). Причому у другому випадку для отримання допомоги слід подати заявку на відшкодування через Єдиний державний інтернет-портал електронних послуг.

Програма виплати допомоги вразливим категоріям біженців від UNICEF

За цією програмою кожен член сім'ї внутрішньо переміщених осіб може отримувати 2200 гривень щомісяця. Обмеження – членів сім'ї має бути не більше 5 осіб. Гроші виплачуються завдяки організації UNICEF "Спільно".

Умови отримання допомоги такі - потрібно, щоб у сім'ї було 3 і більше дітей до 18 років, причому як мінімум одна дитина повинна мати вік менше двох років, або в сім'ї має бути 2 і більше дітей до 18 років, причому одна з них повинна мати інвалідність.

Для отримання допомоги заявка подається на сайті UNICEF. Запитання за програмою можна поставити за телефоном: 0-800-600-017.

Програма виплат для вимушених переселенців від Червоного Хреста

Старт програмі було дано 26 квітня після її затвердження КМУ. У програмі бере участь Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариство Червоного Хреста України. Поки що виплачуватимуть лише 2500 гривень один раз, проте якщо фінансування збільшать, то виплати можуть стати регулярними.

Подаватися на цю програму та писати будь-які заяви взагалі не потрібно. Кожен з тимчасово переміщених осіб може формально розраховувати на цю допомогу, але у пріоритеті - люди, що переїхали з окупованих территорий.

Також варто нагадати, що для переселенців, які мешкають у Києві, діє програма допомоги через надання сертифікатів на покупки в супермаркетах мережі "Сільпо", про це Vgorode писав окремо.

Програма виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам від ООН

Старт програмі було дано затвердженням її КМУ 14 квітня. Допомога виплачується переселенцям три місяці по 2220 гривень на місяць. Гроші надходять на банківський рахунок, як і у вищеописаній державній програмі, кожного члена сім'ї переселенців. Причому отримання допомоги за однією програмою не виключає отримання допомоги за iншою.

Крім переселенців, допомогу можуть отримати також постраждалі особи на всіх територіях, що знаходяться під контролем української влади. Для отримання допомоги слід звертатися до органів соціального захисту населення територіальної громади.

На даний момент програма діє лише у низці українських областей: у Хмельницькій, Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській. Інформацію про цю програму можна отримати за телефоном: 0-800-307-711.

Програма виплат від Норвезької ради у справах біженців (NRC)

На цю допомогу можуть розраховувати переселенці, а також мешканці тих районів, які постраждали внаслідок війни. Пріоритет – для вразливих категорій населення. Кожен член сім'ї за цією програмою отримує 2200 грн. на місяць. Тривалість виплат – 3 місяці.

Для реєстрації у програмі потрібно мати смартфон та встановлений на ньому WhatsApp. Після додавання в контакти номера 0-800-609-844 потрібно надіслати на нього смс з текстом "NRC", після чого прийдуть інструкції, як діяти далі. Заявка вивчається 10 днів, а потім допомога або приходить, або в ній відмовляють.

Ще одна умова, що обмежує. Норвезька допомога виплачується лише людям, які не отримували іншу допомогу від міжнародних (іноземних) організацій, зокрема ООН. Довідки про цю допомогу можна отримати за телефоном 0-800-302-007 або e-mail: ua.info@nrc.no.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах