День медичної сестри 2022: історія свята і коли він відзначається

День медичної сестри 2022: історія свята і коли він відзначається.

День медичної сестри 2022: історія свята і коли він відзначається. Фото: unsplash.com

Події
12 травня 2022 14:14

Медики потрібні були людям у всі часи, ця професія завжди буде затребувана та незамінна. Медична сестра – невід'ємний працівник лікарні, адже вона виконує багато медичних процедур, призначених кваліфікованим лікарем. Від роботи медичних сестер залежить здоров'я пацієнтів, а інколи і життя. Без сумніву, представники цієї відповідальної та нелегкої професії заслуговують на власне свято.

Так, щороку 12 травня у світі відзначається Всесвітній день медичної сестри.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode вирішив розповісти про цей день детальніше.

Історія свята

Професія медичної сестри з'явилася дуже давно. У період Київської Русі роботу медсестер виконували послушниці у монастирях, а світських закладах цю роботу довіряли чоловікам. У 10 столітті княгинею Ольгою було відкрито першу лікарню, де доглядати хворих почали жінки. У Європі обов'язки медсестри у лікувальних закладах теж вважалися більш чоловічою, "брудною" справою, принаймні, не для жінок із найвищого прошарку суспільства.

Проте британка Флоренс Найтінгейл, яка народилася 12 травня 1820 року, стала однією з перших медсестер, виявивши добровільне бажання допомагати біднякам і немічним. Дівчина здобула хорошу освіту, знала кілька іноземних мов, захоплювалася творами відомих філософів та дискусіями, проте саме у благодійній допомозі вона бачила своє покликання. Її батьки були категорично проти цього рішення, тому що для молодої леді з високим соціальним статусом головною метою має бути вдале заміжжя. У 1849 році Флоренс відхилила пропозицію вийти заміж за багатого джентльмена, тож сім'я нарешті дозволила їй поїхати на навчання до Інституту протестантських діаконесів у Німеччині. Протягом 1850 – 1851 років дівчина здобула освіту медичної сестри, а 1853 року вже працювала в одній із приватних лікарень Лондона.

Завдяки професіоналізму та завзятості жінка була призначена на керівну посаду, і показники ефективності лікарні значно покращали. Про Флоренс Найтінгейл дізналися в інших лікувальних закладах і почали запрошувати її на роботу.

У жовтні 1853 року розпочалася Кримська війна, і тисячі британських солдатів надходили з пораненнями у військові шпиталі. Наприкінці 1854 року Флоренс Найтингейл отримала листа від військового міністра з проханням організувати загін медсестер – добровольців. Так з'явилося майже 40 помічниць-медсестер, які вирушили до району бойових дій. У британському шпиталі, що базувався в Константинополі, Флоренс побачила жахливу антисанітарію, нестачу засобів гігієни для пацієнтів. Тоді команда Найтінгейл ретельно вимила та продезінфікувала шпиталь, а також організувала кухню, пральню та бібліотеку. Флоренс, у свою чергу, дбала про поранених і навіть уночі, з лампою приходила перевірити їхній стан. Солдати стали називати свою рятівницю "Дама з лампою" та "Янгол Криму". Внаслідок організації роботи госпіталю смертність у ньому знизилася на дві третини.

У 1856 році, після закінчення війни, Флоренс Найтінгейл повернулася додому, створила комісію, яка займалася питаннями охорони здоров'я в армії. Отримавши нагороду від британського уряду за роботу на війні, а також завдяки пожертвуванням громадян, Найтінгейл в 1860 профінансувала створення школи з підготовки медсестер при лікарні Святого Томаса. Надалі ця школа стала своєрідною моделлю для організації таких навчальних закладів в інших країнах. В Україні Навчальний заклад для медсестер був відкритий у 1895 році у Львові.

Коли 12 травня стало професійним святом медсестер?

Ідея запровадження професійного свята медичних сестер на міжнародному рівні належить співробітниці Міністерства охорони здоров'я США Дороті Сазерленд. У 1953 році вона надіслала листа президенту Ейзенхауеру з пропозицією проголосити День медичної сестри. Влада тоді не сприйняла серйозно цю ініціативу, тому свято почало відзначати з 1965 року на рівні Міжнародної ради медичних сестер. У 1974 році ця організація офіційно проголосила 12 травня Міжнародним днем ​​медичних сестер.

Як відзначають це свято у світі?

Дуже урочисто День медсестер відзначають на батьківщині Флоренс Найтінгейл у Великій Британії. 12 травня щорічно там проводиться урочиста служба у Вестмінтерському абатстві, під час якої відбувається символічна церемонія з лампою, яку передають один одному медсестри від дзвіниці абатства до головного вівтаря. Ця традиція символізує повагу між колегами та передачу знань старшого покоління медичних сестер молодшим.

Щороку Міжнародна рада медсестер обирає тему для цього свята відповідно до актуальних світових викликів, проводить обговорення, підготовку та розповсюдження освітніх та інформаційних матеріалів.

Варто зазначити, що ще 1912 року Міжнародний комітет Червоного Хреста запровадив нагороду медичним сестрам, чий внесок у допомогу пацієнтам був найвагомішим — медаль Флоренс Найтінгейл. З того часу раз на два роки 12 травня проходить церемонія оголошення імен нагороджених цією найпрестижнішою професійною відзнакою.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах